Ťažký útočný dron S-70 a stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 počas prvého spoločného letu
Aktuality, Letectvo,

Suchoj S-70 Ochotnik-B: Kedy bude mať Rusko stealth dron?

Nový ruský dron S-70 Ochotnik-B je v záverečnej fáze vývoja, píše americký the National interest. Očakáva sa, že do prevádzky vstúpi do roku 2024. V USA pôsobí rozhodnutie Moskvy rozšíriť výrobu dronov alarmujúco.


 

Prebiehajúca špeciálna operácia Ruska na Ukrajine sa čoraz viac nazýva vojnou bezpilotných lietadiel. Od februára 2022 Moskva aj Kyjev používajú v nepriateľských akciách veľa rôznych dronov. Tieto lacné, ľahko ovládateľné a cenovo dostupné vzduchové zbrane sa stali synonymom boja. Ruské aj ukrajinské jednotky majú široký arzenál domácich a zahraničných dronov. Najmä Iránska islamská republika údajne dodala množstvo bojových bezpilotných lietadiel na pomoc ofenzívnemu úsiliu Moskvy (USA nemajú o tejto skutočnosti žiadne dôkazy, ako tvrdia iránski a ruskí predstavitelia), zatiaľ čo spojenci USA a NATO poskytli Kyjevu svoje alternatívy. V poslednej dobe čoraz viac krajín sleduje rastúcu popularitu dronov na zvýšenie domácej produkcie. Irán a Rusko dokonca koordinujú výstavbu továrne na UAV neďaleko Moskvy (to popreli aj iránski predstavitelia). Zatiaľ čo Kremeľ má v úmysle naďalej sa spoliehať na spojencov z Teheránu vo svojom vojenskom úsilí na Ukrajine, buduje aj domáce spôsobilosti bezpilotných lietadiel.

 

Jedným z ruských UAV v záverečnej fáze vývoja je S-70 Ochotnik-B od spoločnosti Suchoj. Tento ťažký bojový dron sa pripravuje súbežne s moskovskými leteckými projektmi šiestej generácie od výrobcov Suchoj a MiG. Počiatočný koncept dronu bol koncipovaný pred viac ako desiatimi rokmi, keď ruské ministerstvo obrany udelilo Suchoju zmluvu na vytvorenie nového programu smrtiacich UAV. Moskva nazýva systém S-70 “platformou šiestej generácie” a vychvaľuje jeho schopnosť preniknúť do vesmíru. Do roku 2014 bola vytvorená prvá maketa UAV. O niekoľko rokov neskôr bol verejnosti predstavený prototyp s aerodynamickou schémou lietajúceho krídla. Do roku 2018 S-70 vykonal svoju prvú sériu testov, v ktorých údajne dosiahol rýchlosť 200 km / h.

 

Po pandémii koronavírusu Suchoj pokračoval v práci na drone. V roku 2021 prvýkrát zhodil neriadenú bombu. V roku 2021 S-70 údajne použil 500-kilogramové neriadené bomby na zasiahnutie pozemného cieľa. Hoci Rusko označuje stealth dron za najmodernejší, niektorí odborníci pochybujú o jeho skutočných schopnostiach. S-70 je navrhnutý tak, aby lietal po boku ruskej stíhačky Su-57 ako krídelník. Hoci presné charakteristiky UAV zostávajú nejasné, predpokladá sa, že je vybavený rovnakým turbodúchadlovým motorom AL-41F ako ruská stíhačka Su-35. Tento motor má ťah 14 500 kilogramov a poskytuje maximálnu rýchlosť 1 000 kilometrov za hodinu. Moskva vyvinula Su-57, aby čelila leteckej hrozbe, ktorú predstavujú americké stíhačky piatej generácie F-22 Raptor a F-35 Lightening II.

 

Andrej Elchaninov, prvý podpredseda predstavenstva Vojensko-priemyselnej komisie Ruska, uviedol, že “tieto lietadlá a drony môžu interagovať nielen navzájom, ale aj v rôznych typoch bojových formácií” a dodal, že “vo veľmi krátkom čase bude možné ovládať niekoľko dronov Ochotnik z kokpitu Su-57”.

 

Ruský Rostec tiež študoval komunikačný komplex využívajúci umelú inteligenciu, ktorý zabezpečí prácu v tandeme so stíhačkami Su-57 so schopnosťou sledovať:
“Zariadenie zaisťuje spoľahlivosť prenosu informácií vďaka šumuvzdornému kódovaniu, prekladaniu znakov v správe, jednotnej synchronizácii času pri spracovaní signálu, možnosti súčasného prenosu správ paralelnými kanálmi, zvyšovaniu rozsahu stabilnej komunikácie a aj vďaka technológiám umelej inteligencie.”

 

V lete sa na sociálnych sieťach aktívne šírilo video, v ktorom S-70 údajne letí vedľa stíhačky MiG-29 na Ukrajine. Miesto ani dátum videa však zatiaľ neboli potvrdené. Rusko uviedlo, že jeho nový UAV vstúpi do prevádzky do roku 2024. Nedostatok materiálov v kombinácii so sankciami komplikuje Rusku zaviesť rýchlu výrobu nových zariadení.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov