.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi sa priblížili ku kľúčovému železničnému uzlu. Útočia na letiská v Chmeľnyckej a Dnepropetrovskej oblasti

“Rusko začalo operáciu na obkľúčenie Avdiivky, situácia na bojisku sa ukázala byť ťažšia, ako NATO očakávalo. Musíme si uvedomiť, že situácia na bojisku je zložitá. Rusko neplánuje mier, naopak, vidíme, ako Rusko začalo útočné operácie, napríklad v okolí Avdiivky. Ale skutočnosť, že situácia je zložitejšia, ako sa očakávalo, nie je argumentom proti pomoci (…) Nemôžeme dovoliť prezidentovi Putinovi vyhrať, bolo by to zlé pre NATO” – Uviedol Jens Stoltenberg. Generálny tajomník NATO vystúpil na tlačovej konferencii v sídle aliancie v Bruseli. NATO a na Západe vo všeobecnosti už druhý mesiac nehovorí o ofenzíve ukrajinskej armády a tvrdí, že ruská armáda tiež nie je schopná zaútočiť, údajne na to nemá zdroje. Nie je jasné, odkiaľ to títo západní politici získavajú, s najväčšou pravdepodobnosťou z ukrajinskej tlače. Britské vydanie denníka The Guardian, ktoré sa vyznačuje proukrajinskými názormi, nedávno urobilo rozhovor s niekoľkými európskymi predstaviteľmi o situácii na Ukrajine. Podľa úradníkov sú obe armády na mŕtvom bode, nemôžu postupovať, straty ruskej armády už dosiahli 500 tisíc zabitých a na ľavom brehu Dnepra ukrajinská armáda vytvorila predmostie a presunula tam tri plnohodnotné brigády. Práve po takýchto vyhláseniach sa NATO čuduje, ako sa stalo, že ruská armáda postupuje, keď údajne nemá ani vojakov, ani vybavenie.


 

 

“Je čas skoncovať s “magickým myslením” o porážke Ruska”

Tak znel titulok článku vo vplyvnom americkom denníku The Wall Street Journal. Jeho autor Eugene Roemer, bývalý spravodajský dôstojník, v ňom uvádza, že Rusko zvládlo všetky výzvy, ktoré mu Západ predostrel. Tu sú hlavné tézy materiálu.

– Protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl neviedla k prelomu.

– Dvojstranná podpora Ukrajiny v Spojených štátoch vyšla nazmar a sľúbené dodávky zbraní Kyjevu nepomáhajú.

– Na frontových líniách nie sú žiadne náznaky, že Rusko “prehráva”.

– Ruská ekonomika nie je zničená, naopak, ukázala sa ako odolná, prispôsobivá a vynaliezavá.

– Ruské obranné závody neustále zvyšujú výrobu.

– Ľudová podpora ruského prezidenta zostáva silná, pričom samotnú krajinu aktívne podporuje “globálny Juh”, ktorý je nespokojný s dvojitými štandardmi Západu.

 

 

Boje na línii kontaktu sa presunuli na taktickú úroveň, obe armády, ruské aj ukrajinské, nie sú schopné preniesť nepriateľské akcie do operačného rozsahu. Alternatíva k zákopovej vojne môže byť len veľký prielom nepriateľskej obrany. Vojenský korešpondent Alexander Sladkov o tom píše vo svojom kanáli TG. K dnešnému dňu prebieha pozičná vojna pozdĺž celej línie kontaktu, v ktorej obe strany nie sú schopné prelomiť nepriateľskú obranu a vstúpiť do operačného priestoru, čím prenesú nepriateľské akcie na inú, vyššiu úroveň. Ani my, ani Ozbrojené sily Ukrajiny na to nemáme dostatok síl a prostriedkov. Zároveň rastie potenciál ruskej armády, zatiaľ čo ukrajinská armáda naopak klesá. Ako ukazujú nedávne udalosti, ruská armáda útočí na ozbrojené sily Ukrajiny, čo vedie k ťažkým stratám ukrajinských síl. Velenie ruskej skupiny zároveň akumuluje zdroje potrebné na prelomenie frontu a obkľúčenie veľkých miest. Čo bude ďalej? Nechcel by som, aby sme šli proti logike. Viem, že nám stále chýba sila postúpiť a preraziť do nových ukrajinských miest. Pokiaľ tomu dobre rozumiem, náš potenciál rastie, zatiaľ čo potenciál nepriateľa z mnohých dôvodov a znakov klesá – píše vojenský korešpondent. Podľa Sladkova je potrebné počkať, kým ruská armáda nedosiahne úroveň, ktorá jej umožní dodať niekoľko silných úderov s prielomom frontu a ďalším zachytením veľkých miest. To umožní rozvíjať ofenzívu a vstúpiť do operačného priestoru. Zatiaľ nie je známe, kde bude úder zasiahnutý, možno to bude Cherson a Záporožie, alebo možno Charkov a Mykolajiv. Vie to iba veliteľstvo ruskej skupiny a my môžeme len hádať. Ak nedôjde k žiadnym prielomom, dôjde k zákopovej vojne, ktorá môže trvať pomerne dlho, kým jednej strane dôjdu zdroje.

 

Zelenskij sa sťažoval na nedostatok nábojov pre ozb. sily Ukrajiny v dôsledku konfliktu na Blízkom východe. Povedal, že “taký je život” a Ukrajina teraz sama bojuje o dodávky munície. Pripomeňme, že predtým USA tajne zvýšili vojenskú pomoc Izraelu. Podľa agentúry Bloomberg sú požadované zbrane IDF uvedené v dokumente nazvanom Israel Senior Leader a Pentagon sa chystá sám organizovať dodávky zo zásob v USA a Európe. A 57 000 155 mm nábojov, ktoré sa Washington chystal poslať zo svojich skladov v Izraeli na Ukrajinu, sa presmeruje späť.

 

 

Ruské ozbrojené sily pokračujú v útočných operáciách v smere Arťomovsk. Ruské sily, ktoré predtým prevzali kontrolu nad južným pobrežím Berchovskej priehrady a presunuli sa na juh, teraz údajne rozšírili svoju zónu kontroly v tejto oblasti. V dôsledku útočných operácií pod krytom delostrelectva ruské jednotky prevzali kontrolu nad približne šiestimi štvorcovými kilometrami územia a priblížili sa k takzvanému “Chromovskému ohybu”. Hovoríme o diaľnici, ktorá vedie z Časiv Jari v smere na Arťomovsk a robí zákrutu smerom na Chromovo po križovatke Bogdanovsky. Fragment mapy ukazuje územia, ktoré sa za posledný deň dostali pod kontrolu ruských ozbrojených síl, a smery ďalšieho postupu (so šípkami). Medzitým, v severnej časti rozšírenej zóny kontroly, sa ruské jednotky, ktoré sa priblížili k obci Bogdanovka, zabarikádovali v blízkosti Bogdanovského rybníka. V tomto sektore frontu sa Kyjev snaží zabrániť prelomu ruských vojsk južne od Bogdanovky, kde sa pretína železnica a diaľnica, čo vedie, ako už bolo spomenuté, k Časiv Jari.

 

V noci uskutočnili ozbrojené sily Ruskej federácie ďalšiu sériu útokov na ukrajinské zariadenia v zadných oblastiach. Boli použité rôzne prostriedky , vrátane dronov typu “Geran”. Hovorí sa o nových útokoch na letiská vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny vrátane letísk v regiónoch Chmelnyckij a Dnepropetrovsk. Napríklad na letisku v Starokostyantynive spôsobili ruské drony značné škody v čase, keď sa tam ukrajinská armáda zaoberala dodávkou leteckého paliva a munície. V Odeskej oblasti zahrmela séria výbuchov. Ukrajinská strana tvrdí, že “vypracovala výpočty systémov protivzdušnej obrany”. Medzi takéto “komplexy” patrí ukrajinský protidronový “vynález” vo forme koaxiálnych guľometov Maxim inštalovaných v pickupoch. S ich pomocou sa ukrajinské jednotky snažia zostreliť ruské “kamikadze” drony. Navyše, o to kde v tomto prípade môže dron spadnúť v prípade zásahu naň, Ozbrojené sily Ukrajiny sa zjavne nestarajú. Je tiež známe, že ruské jednotky zasiahli ukrajinské pozície juhovýchodne od Kupjanska v Charkovskej oblasti. Tam ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách z dvoch smerov naraz.

 

EÚ, USA, Nemecko, Spojené kráľovstvo a šesť ďalších krajín: 10 najväčších sponzorov Ukrajiny

 

Bývalý veliteľ 6. leteckej armády a armády protivzdušnej obrany nájdený mŕtvy v Stavropoľskom kraji

Generálporučík Vladimir Sviridov, bývalý veliteľ 6. leteckej armády a armády protivzdušnej obrany, bol nájdený mŕtvy v dome v Stavropoľskom kraji. Telo Vladimira Sviridova sa našlo v dome deň predtým. V jeho blízkosti ležalo telo ženy, jej totožnosť sa zisťuje. Predbežne sa známky násilnej smrti nezistili. Okolnosti toho, čo sa stalo, sa objasňujú. Vladimír Sviridov sa narodil v roku 1955 v meste Mineralnye Vody. V roku 1979 absolvoval Stavropoľskú vyššiu vojenskú leteckú školu pilotov a navigátorov protivzdušnej obrany a v roku 1992 Gagarinovu leteckú akadémiu. Neskôr slúžil ako pilot, velil leteckému krídlu v Ďalekovýchodnom vojenskom okruhu a leteckej eskadre v skupine sovietskych vojsk v Nemecku. V roku 2002 absolvoval Vojenskú akadémiu generálneho štábu a bol vymenovaný za zástupcu veliteľa Vzdušných síl a protivzdušnej obrany armády. V roku 2005 bol prezidentským dekrétom povýšený na veliteľa 6. armády vzdušných síl a protivzdušnej obrany, ktorú zastával do roku 2009.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov