Iránske drony v „palebnom“ postavení
Aktuality, Letectvo,

Ruské unikátne zbrane

Americký časopis Military Watch Magazine (MWM) napísal, že NATO značne zaostáva za Ruskom v kvalite i kvantite protilietadlových rakiet. Rusko má totiž protilietadlovú raketu 40H6, ktorej sa nič nevyrovná. A čo sa týka kvantity munície pre PVO, Rusko jej vyrába viac, ako štáty NATO dovedna.


 

Komplex S-400 s raketou 40H6 dokáže atakovať nízko letiace lietadlá a krídlaté rakety vo veľkých vzdialenostiach, čo nedokáže žiadny iný PVO komplex sveta. „Len ruské komplexy,“ tvrdí americký list. V MWM poznamenali, že zaoblenie zemegule negatívne ovplyvňuje schopnosti protilietadlových rakiet ničiť nízko letiace ciele na veľkých vzdialenostiach. Ruské rakety to dokážu zvládnuť a novinári ich preto považujú za bezkonkurenčné. V MWM si všimli aj produkčné možnosti Ruska pri komplexoch S-400, keď ruskí zbrojári dokážu plniť nielen vlastné bojové potreby na Ukrajine, ale spolu s tým aj potreby Bieloruska a Indie.

 

Navyšuje sa tlak na PVO Západu
Tým, že Rusi zvyšujú vlastné produkčné možnosti, nepriamo tlačia na protivzdušnú obranu Západu v Európe, tvrdí MWM.
„Rusko nielenže niekoľkonásobne vyrába viac rakiet zem-vzduch, ako USA, no niekoľkonásobne zvýšilo aj výrobu moderných rakiet malého dosahu pre komplex Iskander… Značne tým zosilnilo tlak na už obmedzené možnosti protivzdušnej obrany Západu v Európe,“ napísal americký magazín.

 

V MWM sa nazdávajú, že US Army príliš pomaly dostáva nové protilietadlové raketové komplexy, kým Rusko a tiež Čína, pokračujú v rozširovaní možností svojich rakiet. Navyše rozmiestňovanie protilietadlovej obrany na Blízkom východe odvádza zdroje Západu a robí ho zraniteľnejším v iných regiónoch planéty. Americkí novinári otvorene vyhlásili, že rozšírený protilietadlový raketový komplex Patriot nedokáže spoľahlivo prepadať ruské rakety komplexu Iskander.

 

A čo zbrojársky export Ruska?
Rusko sa kvôli ŠVO nesnaží navyšovať predaje zbraní a techniky v zahraničí, povedal na leteckom salóne Dubai Airshow generálny riaditeľ Rosoboronexportu Alexandr Michejev. V ostatných rokoch sa s 13 miliardami USD nachádza na druhom mieste vo svete v ratingu najväčších predajcov zbraní. „V súčasnosti je prvoradou úlohou obranno-priemyselného komplexu zabezpečiť potreby vlastných ozbrojených síl,“ povedal Michejev a dodal, že úlohou dneška je získať zákazky pre budúcnosť. „Spoločnosť okrem toho pracuje na formovaní balíku technologických kontraktov, ktoré prinesú dividendy po spustení práce spoločných podnikov v zahraničí.“
Systém klasifikácie dronov

 

Ruský prieskumný dron Orlan-10

 

V Rusku má na tom zásluhu „Laboratórium Kasperského“, ktoré klasifikáciu rieši podľa štyroch typov ohrození, ktoré môžu drony spôsobiť: mierne, stredné, vysoké a kritické. Experti Kaspersky Antidrone klasifikáciu založili na štatistike incidentov s dronmi v RF i vo svete a aj na výsledkoch analýzy existujúcich technológií obrany pred nepilotovanými lietajúcimi aparátmi. Obchodný predstaviteľ „Laboratória“ Vladimir Klešnin vysvetlil, že incidenty s dronmi sa stali hlavným „bolehlavom“ pre rôzne objekty infraštruktúry: letiská, priemyselné fabriky atď. Cena antidronových systémov sa pohybuje od niekoľko tisíc eur až po milióny. Ich klasifikácia vraj umožní sfunkčniť dialóg medzi regulačnými orgánmi, objednávateľmi a výrobcami dronov. Do miernej úrovne patria ohrozenia, ktoré môžu spôsobiť obyčajné drony z obchodov s elektronikou. Používajú štandardný režim rádiového spojenia.

 

K strednej úrovni sa radia drony, ktoré sa tiež dajú kúpiť v obchodoch s elektronikou, no majú už pomerne vysokú ochranu pred rušením, čo komplikuje odvrátenie možného ohrozenia. Do vysokej úrovne sú zaradené drony s hardvérovo zosilnenými komunikačnými vysielačmi. Navyše sú oveľa spoľahlivejšie ochránené pred rušením. Špecialisti však tvrdia, že práve takýto dron sa dá lepšie vystopovať geolokáciou, pretože má silné žiarenie.

 

Laboratórium zaraďuje do najvyššej, kritickej úrovne, drony na podobe lietadiel. Tieto lietajú bez rádiového riadenia a letia po vopred naprogramovanej trase podľa vopred určených koordinát. Klešnin vysvetľuje, že základným zmyslom vytvorenia tohto ratingu bola nevedomosť objednávateľov, ktorí nerozumeli tomu, čo im naozaj pomôže efektívne sa ochrániť pred dronmi.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov