.
Aktuality, Letectvo,

Termity útočia. Rusko spúšťa masovú výrobu bezpilotných útočných vrtuľníkov

Rusko začalo sériovú výrobu bezpilotného útočného vrtuľníka MDP-01 Termit, informuje agentúra Interia. Tento nový stroj je schopný odpaľovať vysoko presné laserom navádzané rakety. Počas konfliktu na Ukrajine sme už videli mnoho rôznych modelov UAV, prieskumných aj takzvaných “kamikadze”. Bezpilotné lietadlá podobné útočným vrtuľníkom sú však stále zriedkavé. Táto situácia sa môže v blízkej budúcnosti zmeniť, pretože Kremeľ začína sériovú výrobu MDP-01 “Termit”. Jeho prezentácia sa uskutočnila počas návštevy podpredsedu Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrija Medvedeva v moskovskom priemyselnom parku “Rudnevo”.


 

Rusko sa môže pochváliť bezpilotným útočným vrtuľníkom
Podľa Defense Blog bola tajná zmluva na výrobu značného počtu týchto dronov podpísaná už v roku 2021, teda ešte pred udalosťami na Ukrajine. Tento vrtuľníkový typ UAV bol vyvinutý a bude vyrábaný výskumným a výrobným podnikom Strela v Žukovskom, ktorý je súčasťou skupiny Kronštadt. Stojí za to pripomenúť, že približne v rovnakom čase Kronštadt oznámil začiatok výstavby závodu na sériovú výrobu bojových bezpilotných vzdušných prostriedkov pre ruskú armádu a potenciálnych zákazníkov, takže tam budú s najväčšou pravdepodobnosťou vyrábané “termity”.

 

Čo vieme o tomto drone?
MDP-01 “Termit” sa môže pochváliť maximálnou vzletovou hmotnosťou 450 kg, rýchlosťou až 150 km / h a letovou výškou 3500 metrov. Je prispôsobený na prepravu riadených striel S-8L, vytvorených na základe neriadených leteckých rakiet S-8 používaných ruským vojenským letectvom (raketa vzduch-zem kalibru 80 mm, používaná od 70. rokov minulého storočia). Výrobca tvrdí, že táto zbraň je ekvivalentom amerického systému APKWS, vyvinutého pre neriadené rakety Hydra 70, ktorý z tejto rakety robí vysoko presnú navádzanú muníciu – táto možnosť je oveľa lacnejšia ako klasické laserom navádzané rakety.

 

Na rozdiel od svojich predchodcov je raketa používaná dronom MDP-01 Termit vybavená bojovou hlavicou s poloaktívnym laserovým navádzaním a vysoko výbušnou fragmentačnou náložou s dosahom až 6 kilometrov. Poloaktívne navádzanie pozostáva z nepretržitého príjmu vĺn odrazených od cieľa vyslaného vysielačom mimo rakety, ako je dron, lietadlo alebo na zemi. To umožňuje operátorovi dronu presne zaútočiť na ciele označené laserom a absencia vlastného vysielača znižuje hmotnosť a náklady rakety, hoci externý vysielač musí byť neustále orientovaný na cieľ v každom prípade hovoríme o oveľa väčšej presnosti a úrovni zložitosti v porovnaní so základnou neriadenou raketou.

Peter Nagy
*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov