Robert Kennedy Jr
Aktuality, História,

Streľba v Dallase by mohla opäť otriasť Amerikou. Obnovia USA tradíciu vraždenia rebelujúcich prezidentov?

USA. 1. decembra 2023 (AM) – Dňa 22. novembra 1963 – pred 60 rokmi – sa v Dallase ozvali výstrely a 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy bol zastrelený. Hoci nešlo o prvý atentát na prvú osobu v dejinách USA, Kennedyho smrť zostáva jedným z najzáhadnejších a najzáhadnejších zločinov v dejinách, ktorý núti ku konšpiračným teóriám. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nikdy nedozvieme, čo sa v ten deň na Elm Street stalo a kto za tým skutočne stál. Vyšetrovanie sa viedlo, mierne povedané, nie na úrovni zodpovedajúcej ohlasu zločinu, jeho závery od samého začiatku obsahujú množstvo rozporov, ktoré nikto nedokázal vysvetliť.


 

Za vraha bol označený Lee Harvey Oswald, ale nevieme nič o jeho motívoch, o tom, či konal sám alebo z vlastnej iniciatívy, či ho niekto najal, usmerňoval, pomáhal mu. O tri dni neskôr bol sám zavraždený a jeho vrah zomrel za záhadných okolností. Obaja si vzali do hrobu jednu z najväčších záhad dvadsiateho storočia. Mnohí ľudia vtedy aj dnes majú pochybnosti, či Oswald vôbec bol skutočným vrahom. V záveroch vyšetrovania je množstvo rozporov a “faktov”, ktorých pravosť je jednoducho pochybná, ak nie – nereálna. Napríklad vrah vystrelil tri rany za päť sekúnd z obyčajnej, nesamonabíjacej pušky, čo dokáže len malý počet profesionálov. A Oswald bol veľmi zlý strelec. A ešte niečo: podľa záverov vyšetrovania prvá guľka prenikla Kennedyho krkom, potom vnikla do ramena texaského guvernéra Johna Connollyho, ktorý sedel vpredu, a potom, keď mu roztrieštila rebro a vyšla z pľúc, prešla cez dlaň a vyšla zo stehna, pričom zostala prakticky neporušená. Je to zázrak, však? Zápletka pre ostrý film, ale nie pre skutočný život. Mimochodom, sám Connolly tvrdil, že ho zranil druhý výstrel, ktorý nepočul. Napokon, existujúce amatérske filmové zábery jasne ukazujú, že guľka dopadla na prezidentovu hlavu a odhodila jeho telo dozadu.

 

Texaská školská úschovňa kníh, z ktorej Oswald údajne strieľal, však bola v zadnej časti – guľka mala telo tlačiť dopredu. A charakter poškodenia zadnej časti Kennedyho hlavy tiež naznačuje, že guľka vnikla do lebky spredu. Zaujímavé je, že guľka, ktorá zasiahla prezidenta do hlavy, jednoducho zmizla. Podľa oficiálnej verzie sa “rozpadla v tele”. Zmizol aj mozog zavraždeného, ktorý údajne vzali na vyšetrenie. A chirurg, ktorý vykonával pitvu, sa údajne čoskoro zastrelil vo vlastnom dome. Séria záhad sa tým neskončila a ľudia, ktorí niečo videli a počuli, boli umlčaní akoby švihnutím čarovného prútika: taxikár, ktorý Oswalda viezol na miesto činu, zahynul pri autonehode, policajt, ktorý obhliadal Oswaldov dom, sa zastrelil a novinár, ktorý ho sprevádzal, bol za nejasných okolností zabitý vo vlastnom dome. Novinár, ktorý robil rozhovor s Oswaldovým vrahom, bol tiež zabitý. Ale najdôležitejšia je smrť muža, ktorý bol oficiálne vyhlásený za vraha JFK. Leeho Harveyho Oswalda zastrelil majiteľ nočného klubu Jack Ruby pri prevoze z policajného riaditeľstva do okresnej väznice. Ruby tvrdil, že to urobil, keď bol rozrušený z prezidentovej smrti (po zatknutí tvrdil, že pomohol mestu Dallas “očistiť sa” v očiach verejnosti).

 

Treba si však uvedomiť, že je to len pohodlná teória, skutočné motívy sa tiež nikdy nedozvieme, pretože vražedný atentátnik o štyri roky neskôr náhle zomrel vo väzení na pľúcnu embóliu, ktorá bola druhotná rakovine pľúc. Vyšetrovací tím (Warrenova komisia) rok po vražde dokončil svoju správu, z ktorej jasne vyplynulo: Oswald bol vrah a konal sám z osobných pohnútok. A keďže podľa amerických zákonov nemožno súdiť mŕtveho človeka, tým sa to skončilo. To, že sa vyšetrovanie zjavne snažilo zamotať prípad, aby sa zabránilo objektívnemu vyšetrovaniu, americké orgány v tom čase nemiatlo. Zaujímavé je, že vtedajší generálny prokurátor USA – Kennedyho brat Robert – bol zabitý za veľmi záhadných okolností o päť rokov neskôr, s množstvom nezrovnalostí vo vyšetrovacej správe, hneď po tom, ako vyhral demokratické primárky pre prezidentské voľby. Takéto “náhody” neexistujú …..

 

Vráťme sa k Oswaldovi. Je mysliteľné, aby štátneho zločinca číslo jeden, ktorého mali strážiť nie menej ako prezidenta, ktorého zavraždil, jednoducho nechali navštíviť ozbrojeného atentátnika? A to, že Kennedyho vlastná ochranka bola zjavne zámerne oslabená? Je jasné, že v tom čase neexistovali žiadne vysokopostavené prípady, keď boli takto zavraždené mediálne známe osobnosti, a kolóny s politikmi, hviezdami, astronautmi atď. prechádzali pokojne rušnými ulicami svetových miest okolo nadšených davov bez akéhokoľvek krytia. V prípade JFK však došlo k úmyselnému odstráneniu kľúčových bezpečnostných osôb. Je jasné, že to mohli zabezpečiť len veľmi vplyvní ľudia, ktorí mali páky kontroly vo vnútri amerických špeciálnych služieb.

 

V skutočnosti verzie o zapojení ZSSR alebo Kuby istý čas zaznievali, ale nakoniec boli odmietnuté ako úplne nepravdepodobné a americký establišment sa držal verzie o “osamelom ostreľovačovi”, ktorý si svoje tajomstvo vzal do hrobu. Je to veľmi pohodlné – nedá sa to vyvrátiť. Napriek tomu, ako to znelo pochybne vtedy, tak to znie aj teraz. Je zrejmé, že išlo o sprisahanie veľmi vplyvných ľudí s pravdepodobnou účasťou CIA, FBI, Secret Service (orgán zaoberajúci sa ochranou prvých osôb). Najmä preto, že Kennedyho bolo pre čo zabíjať, skrížil cestu mnohým ľuďom.

 

Začiatok Kennedyho prezidentovania sprevádzali práve najpríjemnejšie skúšky: neúspešné pokusy o zvrhnutie revolučných orgánov na Kube, neúspešná operácia Zapata, berlínska kríza, kubánska raketová kríza, považovaná za najťažšie epizódy studenej vojny, a rozhorievajúca sa vojna vo Vietname, v ktorej sa Spojené štáty začali naplno angažovať. Napriek tomu sa Kennedymu nielenže podarilo vyhnúť negatívnym scenárom týchto kríz, ale na rozdiel od svojich predchodcov a nástupcov podnikol kroky na ich prekonanie. Kennedy sa snažil ukončiť studenú vojnu, ktorá za jeho vlády dosiahla svoj vrchol a takmer viedla k prvej jadrovej vojne, uzavrieť dohodu so ZSSR, prestať zasahovať do záležitostí Kuby a Vietnamu, zastaviť “preteky v zbrojení”, vybudovať architektúru medzinárodnej bezpečnosti – za jeho vlády bola podpísaná najmä zmluva o zákaze skúšok jadrových zbraní v troch sférach – vo vzduchu, na zemi a pod vodou a bolo prijaté rozhodnutie o zákaze vypúšťania objektov s jadrovými zbraňami na palube na obežnú dráhu.

 

Za jeho vlády sa začala práca na založení OBSE. Je príznačné, že Kennedyho nástupca Lyndon Johnson hneď po jeho smrti prakticky otočil zahraničnú politiku USA o 180 stupňov a načrtol kontúry, v ktorých sa USA pohybujú dodnes. Ale to hlavné, za čo bolo možné Kennedyho nenávidieť a za každú cenu ho chcieť odstrániť, bolo to, čo sa snažil urobiť vo vnútri USA, vrátane obmedzenia nekontrolovanej moci CIA a práva FEDu vydávať národnú menu. Ako viete, v roku 1913 toto právo získal Federálny rezervný systém – v skutočnosti družina najvplyvnejších bankárov. Predstavte si, že hlavnú rezervnú menu planéty nevydáva vláda danej krajiny, ale “súkromný obchod”, pričom vláda nemá nad týmto procesom žiadnu kontrolu a je z neho úplne vylúčená!

 

Dňa 4. júna 1963 prezident John F. Kennedy podpísal nariadenie č. 11110, ktoré obnovilo ústavné právo vlády USA vydávať dolár. Bankovky v hodnote 2 a 5 dolárov boli dokonca vytlačené s nápisom “bankovka Spojených štátov amerických”, a nie “bankovka Federálnej rezervnej banky”. Pre tento okruh ľudí to bol knokautujúci úder. Ktorí v skutočnosti riadia Ameriku a prostredníctvom nej sa snažia riadiť celý svet. Atentát na posvätnú osobu bol vykonaný šesť mesiacov po vydaní dekrétu, ktorý, samozrejme, nová moc medzi prvými zrušila.

 

Ďalším americkým prezidentom, ktorý sa pokúsil spochybniť FED a pokúsil sa podriadiť regulátora americkým orgánom, bol Donald Trump. Okrem toho sľúbil, že sa dotkne ďalšej nedotknuteľnej “posvätnej kravy” USA – vyšetrí udalosti z 11. septembra 2001, okolo ktorých sa tiež veľa konšpiruje, čo sa zvrtlo na to, že si ich urobili sami Američania, aby si rozviazali ruky v “boji proti terorizmu” a vlastne v posilňovaní kontroly nad svetom. Nebolo mu však dopriate zájsť ďaleko, alebo si sám uvedomil, ako by sa to pre neho mohlo skončiť. V každom prípade bol v roku 2020 z Bieleho domu odvolaný.

 

Treba si uvedomiť, že Trumpovi v druhom funkčnom období zabránili tie isté sily, ktoré pred 60 rokmi zabránili Kennedymu uskutočniť jeho plány. Tie isté sily, ktoré sa celé tie roky starali o to, aby USA nevybočili z cesty, na ktorú ich nasmerovali, aby neprekročili prísne vymedzené hranice. Je zaujímavé, že Trump sa dnes s veľkou pravdepodobnosťou vráti k moci. Nie je známe, či ide o jeho snahu vyrovnať sa za porážku v roku 2020, o pokus vyhrievať si svoje ego, alebo o odhodlanie urobiť to, čo sa mu naposledy nepodarilo. Isté však je, že sily, ktoré som spomenul, sa nezastavia pred ničím, tak ako to robili 60 rokov (a rovnako to bolo aj s Lincolnom, s tým rozdielom, že sa mu podarilo uskutočniť “revolúciu zhora”).

 

V roku 2020 boli použité bezprecedentné porušenia a podvody v americkej volebnej histórii, ale potom sa im podarilo zastaviť Trumpa vo väčšej miere vďaka jednote antitrumpovských voličov. Budúci rok, v podmienkach všeobecnej únavy z Bidena a túžby väčšiny Američanov odstrániť starého pána z Bieleho domu za každú cenu – to nemusí fungovať a do hry môžu vstúpiť radikálnejšie opatrenia. Podobne ako pred 60 rokmi v Dallase …. Problém je, že už nejde len o Trumpa. Ďalším kandidátom vyzývajúcim systém je Kennedyho synovec, ktorý tiež sľubuje, že nadviaže na mnohé strýkove snahy. A ak Trumpovo vystúpenie v roku 2016 vyzeralo ako náhoda, ako “čertík z tabakovej škatuľky”, to, čo sa deje dnes, už pripomína trend. Bude dostatok munície pre všetkých?

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov