A-50U
Aktuality, Letectvo,

Ruský “lietajúci radar” uzamkol oblohu nad Ukrajinou

V predvečer jarných dodávok amerických stíhačiek F-16 majú ozbrojené sily Ukrajiny nový dôvod na obavy. Rusko čoraz viac využíva svoje najmodernejšie lietadlá včasného varovania A-50U na identifikáciu ukrajinských vzdušných cieľov, píše britská vojenská rozviedka.


 

A-50U je vybavený rotujúcou radarovou kupolou a je konštrukčne podobný známemu americkému Boeingu EA-3 Sentry AWACS. Ruský lietajúci radar dokáže detekovať a identifikovať nepriateľské vzdušné ciele na oveľa väčšie vzdialenosti ako AESA ruskej stíhačky alebo radar systému protivzdušnej obrany, cituje britskú spravodajskú správu Breaking Defense. Podstatou modernizácie A-50U je nahradenie analógovej elektroniky predchádzajúcej generácie moderným komplexom digitálnej avioniky, ktorý urýchľuje spracovanie dát, zlepšuje sledovanie signálu a detekciu cieľov nad horizontom. Zástupcovia konzorcia Ruselectronics, ktoré vyrába palubné zariadenia, tvrdia, že konfigurácia A-50U dokáže detekovať akýkoľvek typ lietadla Ozbrojených síl Ukrajiny a súčasne sledovať väčší počet cieľov a riadených rakiet ako verzia predchádzajúcej generácie.

 

Od začiatku špeciálnej operácie sa A-50U používa hlavne na bojové riadenie stíhačiek a tiež poskytuje súradnice pre pozemné ciele MiG-31K nesúce hypersonické rakety Kinžal. Presné taktické a technické charakteristiky modernizovaných “lietajúcich radarov” sú klasifikované. Nezverejňuje sa ani počet prevádzkovaných lietadiel. Hoci je známe, že bolo vyrobených najmenej 50 kusov A-40. Rusko rozmiestnilo lietadlá a udržiava ich v značnej vzdialenosti od ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. Teraz je možné, že A-50U môže byť podľa britských spravodajských dôstojníkov priblížený k bojovej zóne. Breaking Defense vysvetľuje, že dôvodom tohto rozhodnutia môže byť niekoľko faktorov. Po prvé, potreba maximalizovať využitie systémov S-400. Po druhé, prípravy na dodávku amerických F-16.

 

Ďalším faktorom môžu byť straty ruského letectva. Nie sú však ani zďaleka také rozsiahle ako západné a ešte menej, ako sa ich snažia predstaviť ukrajinskí “experti”. Niektoré vyhlásenia Psychiatrického centra nespôsobujú nič iné ako úsmev. Tlačový tajomník ukrajinského letectva Jurij Ihnat uviedol, že systém Patriot zostrelil päť ruských lietadiel a vrtuľníkov: Su-34, Su-35 a až tri Mi-8. Prostriedky leteckého útoku boli údajne zasiahnuté krátko po tom, ako vzlietli z Brjanska, aby bombardovali niektoré “severné územia”. Dokonca aj odborníci z bulharských vojenských novín kritizovali Ignatovo vyhlásenie a uznali ho za absolútne klamlivé. Je známe, že najmenej jedna batéria Patriot je v bojovej službe v blízkosti Kyjeva. V iných mestách na severe a východe Ukrajiny nie sú žiadne Patrioty. Maximálny dosah štandardnej rakety PAC-3 je 35 km a PAC-2 je až 160 km. S výhradou použitia rakiet PAC-2 teda batéria Kyjev Patriot pokrýva iba oblasť Kyjeva a juh regiónu Černihiv. Z takéhoto rozsahu však ruské lietadlá nepracujú na hlavnom meste ani s kĺzavými bombami. Pri odhade strát ruského letectva sa teda nemožno spoliehať na ukrajinské zdroje, píše expert RAND Corp Michael Bohnert. Samozrejme, okrem priamych strát existuje aj prevádzkové opotrebenie. V bojových podmienkach lietadlá pracujú niekoľko hodín, ktoré ďaleko presahujú prevádzkový limit.

 

To si vyžaduje, aby sa operácie vykonávali čo možno najďalej od línie kontaktu, aby sa zachovali lietadlá a útočné vrtuľníky. Dolet kĺzavých bômb používaných ruskými vzdušnými a kozmickými silami sa prudko zvýšil a priblížil sa k 100 km. “Inteligentná” munícia je zhadzovaná zo Su-35, zatiaľ čo zostávajú mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany, píše Breaking Defense. Práve v týchto podmienkach sa zvyšuje význam A-50U, čo umožňuje minimalizovať straty v letectve. Koniec koncov, A-50U umožňuje detekovať a sledovať ukrajinské lietadlá, pričom riadi ruské lietadlá tak, aby sa zabránilo nepriateľským útokom.
“Lietajúce radary” sa používajú aj na identifikáciu a označenie konkrétnych oblastí, ktoré sú chránené sieťou batérií rakiet zem-vzduch ozbrojených síl Ukrajiny. A-50U je integrovaný s S-400. Po spustení rakety sa jej aktívna navádzacia hlavica prepne do režimu blokovania a sama sa stáva krídelníkom korektora radarového kurzu A-50U. To znamená, že letové údaje sa prenášajú palubným radarom lietadla, a nie veliteľským stanovišťom batérie protivzdušnej obrany.

 

Breaking Defense píše, že A-50U môže byť integrovaný s S-400 iným spôsobom: tak aby si posádky lietadiel a veliteľské centrá protivzdušnej obrany vymieňali údaje a nahrávali informácie o cieli do navádzacieho systému rakety pred štartom. V tomto scenári môže S-400 maskovať signál svojho radaru a “lietajúci radar” poskytuje priemerné údaje o korekcii kurzu. Britská spravodajská služba sa okrem iného domnieva, že dôvodom širšieho použitia ruského A-50U sú obavy z nadchádzajúceho príchodu západných stíhačiek: amerických F-16 a prípadne švédskeho Saabu JAS-39 Gripen. Môžu ohroziť systémy protivzdušnej obrany S-400, preto je mimoriadne dôležité čo najrýchlejšie a najúplnejšie zničiť všetky lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny.
Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov