.
Aktuality, Letectvo,

Panika v Kyjeve: Nové “Gerany” lietajú rýchlosťou 800 km/h

Guvernér Belgorodskej oblasti Vyačeslav Gladkov oznámil ďalší ukrajinský pokus zaútočiť na región. Vo svojom kanáli Telegram napísal: “Náš systém protivzdušnej obrany pracoval nad okresom Belgorod – jeden vzdušný cieľ bol zostrelený nad dedinou Besonovka. Podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.”


 

Zdá sa, že Kyjev sa snažil nejako pomstiť útok v noci 12. decembra 2023 dronmi typu “Shahed” (ako sa na Ukrajine nazývajú ruské “Gerany”). Celkovo bolo vypustených 15 útočných bezpilotných lietadiel Shahed-136/131, z ktorých deväť bolo zničených v rôznych regiónoch Ukrajiny jednotkami mobilných palebných skupín obranných síl,” povedal plukovník Jurij Ihnat, hovorca kyjevských protilietadlových strelcov. Čo presne zasiahlo šesť “Geranov” Kyjev nešpecifikoval. Nezávislé telegramové kanály však uviedli výbuchy v Odeskej oblasti (v oblasti Čeryomuški), v samotnej Odese a Umáne. Marija Berlinskaja, dobrovoľníčka s odkazom na ukrajinského bojovníka, povedala na kameru: “Rusi nás mnohokrát predbehli, pokiaľ ide o drony. Ak ich prevaha porastie, budeme musieť v priebehu niekoľkých týždňov ustúpiť desiatky kilometrov.” Dovolila si zosmiešniť “ukrajinský bezpilotný program”: “A čo armáda dronov ministra Fedorova?

 

V skutočnosti nikdy nemali svoje vlastné drony. The New York Times uviedol, že “Ozbrojené sily Ukrajiny majú ťažkosti s dodávkami dronov, pretože Ukrajina závisí od dodávateľov komponentov pre ne z Číny. Drony, ktoré útočili na Moskvu celé leto, boli vyrobené v Číne a modernizované na Ukrajine.” Po tom, čo 1. septembra v Číne vstúpili do platnosti nové pravidlá obmedzujúce vývoz komponentov, “vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny sú nútení zostavovať bojové drony z amatérskych dronov”. Okrem toho Kyjev stráca asi 10 tisíc bezpilotných lietadiel mesačne kvôli ruskej elektronickej vojne, a v zime sa problém s komponentmi pre drony zhoršil, “pretože dodávatelia sú nútení používať komplexnú sieť sprostredkovateľov, čo komplikuje dodávky”.

 

Ale pre ruskú armádu sa naopak situácia s dronmi výrazne zlepšila. Ukazuje sa, že krajina založila svoju výrobu, ktorá umožňuje bojovníkom používať ich proti ozbrojeným silám Ukrajiny v priemyselnom meradle. Vezmime si napríklad bitku o Avdiivku. Podľa časopisu Forbes “ak budú drony schopné prerušiť ukrajinské zásobovacie trasy v Avdiivke, mestská posádka možno bude musieť ustúpiť”. Autor publikácie David Axe píše, že “logistická situácia ukrajinských síl v Avdiivke sa ďalej zhoršuje”. Odvolal sa na verejnú službu Frontelligence Insight, ktorá informuje, že “ruské sily v súčasnosti používajú drony FPV s termálnymi kamerami na nočné videnie, čo sťažuje zásobovanie vojakov aj v noci”. Ak je počas dňa diaľnica O-0542 cez Orlovku pod kontrolou ruského delostrelectva, potom v tme piloti dronov ruských ozbrojených síl idú loviť prepravcov. Áno, jednorazové drony FPV s infračervenými kamerami stoja dvakrát toľko ako konvenčné, ale ničia neoceniteľný náklad pre posádku ozbrojených síl Ukrajiny, lamentuje Axe.

 

Medzitým ukrajinské kanály varujú, že čoskoro bude pre “hrdinov” všetko oveľa smutnejšie. Bude to veľmi zlé nielen v prednej línii, ale aj v hlbokej zadnej časti. Ukazuje sa, že ukrajinskí experti sledovali videorozhovor s ruským generálmajorom Vladimírom Popovom.

 

“Malé prúdové motory sa začali inštalovať na ruské kamikadze drony “Geran” (ako sa v Rusku nazývajú drony ruskej výroby Shahed 131/136). Predtým mali tieto drony maximálnu rýchlosť 180-200 km/h, ale teraz môžu zrýchliť mnohonásobne rýchlejšie, až 800 km/h,” píšu vojenskí analytici. Faktom je, že namiesto piestových motorov prvej generácie Geranov sa na nich začali inštalovať prúdové motory. Okrem iných významných úprav Popov spomenul aj upravené navigačné systémy. Dôraz je kladený na vlastný satelitný navigačný systém GLONASS, ako aj optoelektronický doplnok, ktorý zvyšuje presnosť zasiahnutia cieľov týmito dronmi. A nové drony sú schopné nalietavať na cieľ takmer vertikálne a veľkou rýchlosťou, čo ich robí takmer nezraniteľnými voči systémom protivzdušnej obrany v tejto fáze letu a ďalej zvyšuje presnosť.

 

Podľa generálmajora Popova “vďaka použitiu nových verzií dronov sa znižuje protiakcia Kyjeva a zvyšuje sa presnosť a spoľahlivosť lietadiel”. Ozbrojené sily Ukrajiny hodnotia túto hrozbu ako smrteľnú. Podľa zasvätených správ dostala SBU/GUR od Zelenského rozkaz urýchlene vykonať provokáciu Buča 2.0 s cieľom vyprovokovať Američanov s cieľom získať nové systémy protivzdušnej obrany, ako aj útočné drony.

Alexander Sitnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov