.
Aktuality, Letectvo,

Rusko predbehlo USA v produkcii dronov

Rusko rádovo navýšilo produkciu vojenských dronov. Podľa Náčelníka GŠ OS RF Valerija Gerasimova, armáda ich len v tomto roku dostala vyše 20 tisíc rôznej triedy a predurčenia, hoci ešte pred pár rokmi disponovala len dvomi tisícmi dronov. Donedávna boli lídrami v tomto segmente USA, ktoré ročne vyrábali okolo 15 tisíc dronov.


 

Iba na porovnanie: OSU Ukrajiny dostali od štátov Západu od februára 2022, čiže od začiatku ŠVO, 23 tisíc dronov. Spomeňme si, že vrchný veliteľ OS RF V. Putin, odvolávajúc sa na skúsenosti zo ŠVO, požadoval navodiť stav, aby boli drony dostupné všetkými jednotkami. Čiže arzenál týchto prostriedkov musí byť dostupný už družstvám a, samozrejme, že aj čatám, rotám, práporom. Vláde RF bolo nariadené schváliť stratégiu rozvoja nepilotovaného letectva na obdobie do roku 2030 a v perspektíve do roku 2035. Tá do stratégie zapojila nielen štátne, ale aj súkromné firmy.

 

V štruktúre súčasného vševojskového boja sa drony stali nenahraditeľným podporným prostriedkom, ktorý rieši množstvo úloh. “Stali sa spotrebným materiálom. Potvrdzuje to aj štatistika, hoci tá si hlavne všíma stredné a ťažké drony. Malých sa vyrába ako osiva,” tvrdí vojenský expert, redaktor časopisu “Arzenál otčiny” Aleksej Leonkov.

 

Pripomenul, že v oblasti nepilotovaných prostriedkov boli dlhé roky lídrom USA, ktoré mali v čase začiatku ŠVO vo výzbroji okolo 15 tisíc dronov. “Američania si mysleli, že tento počet je dostatočný na svoje úlohy v lokálnych vojnách. Ak to však porovnáme so spôsobom boja v zóne ŠVO, tak tento počet je jednoznačne nedostatočný. Drony sa musia vyrábať sériovo a sústavne,” tvrdí Leonkov.
Iní experti k tomu dodávajú, že štatistika MO RF nekalkuluje so všetkými dronmi, ktoré používajú vojaci. Mnohé FPV drony vojakom dodávajú súkromní podnikatelia, dobrovoľníci…

 

“Do odštartovania ŠVO mala naša armáda hlavne ťažké a stredné drony. Napr. prieskumný “Orlan”, útočný “Orion” a ďalšie. Drony typu FPV vôbec neexistovali ako kategória,” hovorí šéfredaktor “Avia.ru” Roman Gusarov.

 

Expert sa pozastavil pri dronoch-kamikadze “Lancet”, ktoré sa osvedčili ako mimoriadne efektívny nástroj ničenia nepriateľskej obrnenej techniky. “Bojové pole a armáda nastolili požiadavky a potreby a náš priemysel, obranný i súkromný, ich realizuje. Zo správ protivníka počujeme, že ruská armáda má štyri-päť krát viac dronov, ako druhá strana konfliktu,” podtrhol Gusarov.

 

Lenže kvantitatívny ukazovateľ nie je jediným kritériom úspechu. Pokiaľ hovoríme o dronoch ďalekého dosahu, schopných útočiť v hĺbke stovák kilometrov, “tak tu nejde o počet, ale o kvalitu”. “Dokonca aj jeden dron, ktorý doletí k letisku, môže na ňom spôsobiť podstatné škody. Práve s takýmto typom dronov sa ťažko bojuje,” hovorí expert.

 

Leonkov hovorí, že ak je potlačená protivníkova PVO a prostriedky REB, drony sa stávajú “výbornou náhradou taktického letectva”. “Ak existuje niekoľkolíniová alebo integrovaná protivzdušná obrana, tak drony sa môžu stať jej “prelamovačmi”. Na to sú však potrebné zameraním širokospektrálne drony. No a to je ďalšia etapa ich rozvoja v ruskej armáde,” dodal.

 

V lete tohto roku ruská vláda schválila stratégiu národného projektu rozvoja nepilotovaných leteckých systémov (NLS). Naplno má byť realizovaný na začiatku roku 2024. Úlohu sformovať plnohodnotné odvetvie nepilotovaných leteckých systémov vydal prezident V. Putin. Jedným z cieľov je konsolidácia výrobcov, vytvorenie kooperačného systému a technologického zabezpečenia NLS.
Zahraničné skúsenosti hovoria, že na to, aby sa to podarilo, je treba odstrániť regulačné obmedzenia, ktoré prekážajú formovaniu civilného trhu využívania NLS a patričných služieb k tomu.

 

Tento národný projekt ma zabezpečiť prácu poľnohospodárstva, prepravu nákladov, kontrolu stavu lineárnych stavebných projektov a ďalšie sféry. Experti sa nazdávajú, že vývoj civilných dronov podstatne pomôže vojenským konštruktérom.

 

“Treba rozvíjať výrobné linky, zabezpečiť dodávku komponentov a toto všetko maximálne automatizovať. Výrobná linka musí bez prestávky fungovať 24 hodín denne, tým sa nám to oplatí. Drony musia byť dvojakého použitia. Napríklad, dron-prieskumník môže v mierových časoch monitorovať ľadovú situáciu, stav lesov nekonečnej tajgy a ďalšie úlohy,” nazdáva sa Leonkov.

 

Gusarov súhlasí s tým, že realizácia národného projektu ešte viac navýši výrobu dronov. Tak civilných, ako aj vojenských.

“Táto oblasť sa mení na rozsiahle masové hnutie a aj preto musí byť národný projekt úspešný. Rusko práve zažíva boom dronov. Už je to všenárodný proces, do ktorého sa aktívne zapojili mnohé regióny a to aj bez čakania na príchod federálnych financií,” uviedol.
Z inej strany sa o téme vyjadril bývalý pedagóg Dmitrij Afanasjev. ”

 

“Ako učiteľ príslušných disciplín som zaregistroval výrazný nárast schopností bojovníkov, ktorí vedia riadiť drony. Nárast produkcie dronov sa udial práve včas: napríklad na začiatku roka 2022 len málokto dokázal používať ich v boji. Preto by bol býval, čo ako vysoký počet dronov nami nevyužitý. Dnes je však situácia iná, výroba kráča paralelne s prípravou kádrov,” povedal.

 

“Vo výsledku, pod mojím riadením, väčšina jednotiek na fronte už má minimálne jedného tabuľkového operátora dronov, alebo je táto úloha presunutá na tých, ktorí majú profilovú kvalifikáciu. Podľa mňa sa dron čoskoro stane súčasťou základnej výbavy nášho vojaka, ako je dnes automat Kalašnikova, či osobná lekárnička. Čiže ak budeme v budúcnosti hovoriť o početnom stave dronov, tak má zodpovedať početnému stavu nášho zoskupenia v oblasti ŠVO,” presvedčený je expert.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov