.
Aktuality, História,

Riaditeľ Valdajského klubu predpovedá čo bude formovať svetovú politiku v roku 2024

Programový riaditeľ Valdajského diskusného klubu Timofej Bordačev hodnotí trendy v medzinárodnom živote v roku 2023, ktoré sa zdajú byť náročné, ale nepredstavujú pre pozíciu Ruska významné riziko.


 

Je vecou národnej zahraničnej politiky, aby tieto príležitosti využila a s rizikami sa vyrovnala. Predpovedanie budúcnosti je najvďačnejším žánrom, pokiaľ ide o medzinárodnú politiku. Vlastne akejkoľvek politiky, keďže ide o sféru interakcie medzi živými ľuďmi. To znamená, že podlieha faktoru náhody, elementárnym chybám a vplyvu emócií. Keby to tak nebolo, dejiny by sa skutočne hýbali priamo vpred, “ako chodník Nevského prospektu”, o ktorého nemožnosti svojho času písal Nikolaj Černyševskij.

 

Dejiny sú však nielen nepredvídateľné, ale aj neopakujú, preto sú pokusy predvídať konkrétne zvraty udalostí úplne zbytočné. Jediné, o čom môžeme hovoriť s relatívnou istotou vo vzťahu k budúcnosti, je vývoj hlavných trendov, ktoré vidíme už teraz. Život nie je román Franza Kafku, kde sa udalosti dejú samé od seba, bez možnosti zistiť ich príčinu. Práve tým sa spravidla riadia tí, ktorí prijímajú najzodpovednejšie zahraničnopolitické rozhodnutia. A keďže medzinárodná politika sa nikdy nevyvíja podľa vopred schváleného plánu, každá z hláv štátov vsádza na určité objektívne procesy, uľahčuje ich alebo brzdí svojím ďalším konaním.

 

V budúcom čase môžeme pokojne hovoriť aj o tom, čo súvisí s geografiou (polohou štátov na mape sveta) a s tým súvisiacimi črtami ich správania. V nadchádzajúcom roku 2024 bude Rusko určite najväčšou kontinentálnou mocnosťou na svete so schopnosťou rozvíjať väzby v niekoľkých geografických smeroch naraz: obchodovať so svojimi susedmi, budovať nové dopravné a logistické systémy a prekaziť pokusy svojich protivníkov o izoláciu. Spojené štáty zostanú najväčším “politickým ostrovom”, ktorého bezpečnosť a rozvoj v zásade veľmi málo závisia od toho, čo sa deje v okolitom svete.

 

Čína bude tak ako doteraz krajinou s obrovským počtom obyvateľov a ekonomikou, ktorá potrebuje vonkajšie trhy a zdroje. Európa bude naďalej “sedieť na parapete” na krajnom západe Eurázie a zostane vždy kriticky závislá od zdrojov zvonka. Teraz však už nie je schopná ich ani sama vyťažiť. Rusku blízka Stredná Ázia zostane dôležitým spojovacím článkom medzi Ruskom a Čínou, ktorá pre jej štáty predstavuje hrozbu zo Západu. Všetko ostatné v ich osude, ako aj v osude ostatných štátov sveta, budú určovať trendy svetovej politiky, ktorých sme boli svedkami v roku 2023. Začnime tým nepríjemným – vecami, ktoré nás všetkých v každodennom živote trochu rozochvejú.

 

V minulom roku bol celý svet konfrontovaný medzi globalizáciou a autarkiou. Tá prvá, dokonca aj v tých najslobodnejších od diktátu Západu, znamená spoliehanie sa na ekonomickú účelnosť a širokú angažovanosť v medzinárodných výrobných reťazcoch, investíciách a obchode. Niekoľko desaťročí sa to zaslúžene považovalo za najjednoduchší a najúčinnejší spôsob, ako dosiahnuť cieľ vnútorného rozvoja a zabezpečiť pohodlnejší život občanov.

 

Autarkia zasa znamená samostatnosť pri riešení tých úloh, ktoré sú dôležité pre udržanie vnútornej stability. Tu však nevieme jasne vymedziť hranice toho, čo je nevyhnutné, takže autarkii vždy hrozí, že sa stane absolútnou. Rusko, ako vieme, čelí tomuto problému neustále, až po nedávnu situáciu s nedostatkom vajec, ktorá vznikla okrem iného v dôsledku odlivu pracovných migrantov, ako aj narušenia medzinárodných dodávok.

 

Od jari 2022 začali Spojené štáty ako najsebaizolujúcejšia veľká krajina dôsledne ničiť globalizáciu v podobe, v akej ju vytvorili po druhej svetovej vojne. Hospodárska vojna proti Rusku, tlak na Čínu a ďalšie opatrenia vedú všetkých k tomu, aby sa zamysleli nad potrebou znížiť svoju závislosť od svetovej ekonomiky. Európania by to úprimne nechceli, ale úplne im chýba politická vôľa urobiť niečo proti Američanom. Preto možno s istotou povedať, že v roku 2024 budeme čoraz viac čeliť dôsledkom zničenia existujúceho systému väzieb v globálnej ekonomike. Zároveň však nebudeme pripravení byť na ňom úplne nezávislí.

 

O to viac, že Rusko zostane trhovou ekonomikou – čo znamená, že jeho podniky budú musieť stále zohľadňovať faktor ceny. Keď sa globalizácia rozdelí na národné alebo regionálne “celky”, ceny mnohých tovarov sa zvýšia a produktivita klesne – jednoducho preto, že krajiny sveta sa budú musieť vzdať lacnejších, ale politicky riskantných riešení. Koľko rokov bude trvať, kým sa tu nájde rovnováha, je teraz ťažké povedať. V budúcom roku však k upokojeniu určite nedôjde.

 

V roku 2023 sa čoraz viac prejavuje konsolidácia oslabujúceho Západu. V súčasnosti ide o vojensko-ekonomické spojenectvo medzi USA a významnou skupinou stredne veľkých a malých krajín. Charakteristickým znakom je tu prísna vnútorná disciplína a skutočnosť, že hlavné výhody získava líder. Konsolidácia Západu bude naďalej predstavovať problém pre medzinárodnú bezpečnosť a svetové hospodárstvo. Jednoducho preto, že bude trvať pomerne dlho, kým zjednotený Západ prijme novú realitu, prestane bojovať proti prirodzenému behu dejín a začne sa do neho prispôsobovať. Ako vyplýva z posledných vyhlásení politikov vo Washingtone a ich spojencov, USA zatiaľ nepoznajú iné riešenie svojich problémov, ako obnoviť aspoň časť svojej bývalej moci a rozpínavosti. Aj keď si uvedomujú, že je to nemožné, nikdy to nepriznajú, budú bojovať a vyvolávať zmätok v rôznych častiach planéty.

 

Proti tomu bude stáť svetová väčšina: súhrn štátov sveta, ktorý tvorí asi 3/4 členov OSN a ktorý sa čoraz viac orientuje na vlastné záujmy. Tento termín vznikol v roku 2022 na označenie krajín, ktoré neiniciovali ani verejne nepodporili hospodársku vojnu Západu proti Rusku – aj keď sú ich spoločnosti a banky nútené pod hrozbou odvety dodržiavať americké a európske zákazy, neustále hľadajú a nachádzajú spôsoby, ako pokračovať v obchodovaní a celkovo v podnikaní s Ruskom. V roku 2023 sa tento fenomén medzinárodného života už naplno prejavil. Najvýraznejšími príkladmi takéhoto správania sú India, Turecko, ktoré je členom NATO, arabské krajiny Perzského zálivu, všetky (okrem Japonska a Južnej Kórey) ázijské krajiny, všetky štáty SNŠ.

 

Svetová väčšina nie je spoločenstvom krajín spojených spoločným cieľom alebo spojenectvom. Je to skôr fenomén správania, pri ktorom štáty vychádzajú z vlastných záujmov, a nie sú “zladené” s politikou Spojených štátov, Európy, Ruska alebo Číny. Musíme teda počítať s tým, že v roku 2024 sa budú susedia Ruska zo SNŠ správať voči nemu rovnako “vyzývavo”, ako sa správajú tradiční spojenci USA na arabskom východe voči Washingtonu. Ale práve teraz je takáto masová emancipácia pre Rusko výhodná, pretože práve Rusko má záujem na otvorenosti ostatných voči kontaktom a spolupráci. A nie je výhodná pre USA, pretože tie potrebujú, aby ostatní kráčali takpovediac sformovaní. S týmto fenoménom súvisí aj najdôležitejšia udalosť v medzinárodnej politike v roku 2023.

 

Ide samozrejme o to, že do popredia sa dostáva skupina BRICS a rozhodnutie rozšíriť ju o päť nových štátov. Všetky sa líšia rozsahom, ekonomickou váhou a významom vo svetovej politikee: úspešná a bohatá Saudská Arábia tu susedí s nefungujúcou Etiópiou. Sebestačný Irán susedí so Spojenými arabskými emirátmi, kde zostáva letecká základňa USA. Najdôležitejšie však je, že všetky tieto štáty sa aktívne snažia revidovať nespravodlivý medzinárodný poriadok, ktorý vznikol po skončení studenej vojny. Pre globálnu politiku Ruska bude posilnenie BRICS po jeho rozšírení najdôležitejšou úlohou na celý nadchádzajúci rok 2024. Ako vidíme, hlavné trendy v medzinárodnom živote v roku 2023 zatiaľ vyzerajú ako výzvy, ale nepredstavujú výrazné riziko pre postavenie Ruska a jeho schopnosť presadzovať svoje ciele. Využitie týchto príležitostí a zvládnutie rizík je vecou národnej zahraničnej politiky realizovanej na základe vnútornej konsolidácie a dôvery v jej správnosť.

Timofej Bordačev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov