.
Aktuality, Bezpečnosť,

Unikátny výsadok v ukrajinskom tyle v Avdejevke pripravovali ruský prieskumníci niekoľko týždňov

Prinášame zábery z operácie ruských špeciálnych jednotiek, ktoré sa snažia dostať do tyla posádky ukrajinského opevnenia “Carská chata” v Avdejevke. Vojaci prepílili staré zatopené podzemné potrubie a cez neho sa dostali do tyla ukrajinského opevnenia na juhu Avdejevky, čím sa ho následne zmocnili. Unikátna operácia sa pripravovala niekoľko týždňov, keď prieskumníci čistili potrubie v ľadovej vode. Nakoniec skupina 150 bojovníkov prešla viac ako 2 km a nečakane prešla za chrbát Ukrajincov, pričom mnohých z nich zlikvidovala a zajala v priebehu niekoľkých hodín. Napriek prudkým protiútokom Kyjeva sa Rusom spolu s posilami podarilo udržať získané pozície a teraz odtiaľ rozvíjajú ďalší útok na Avdejevku.


 

 

 

 

Video – Ukrajinská 110. brigáda sa vzdala ruským silám v Avdejevke:

 

 

 

Prehľad ŠVO 26. januára 2024

V Chersonskom smere pokračuje “vojna dronov” pri Krynke Ruské sily uvádzajú, že zostrelili/potlačili 1 lietadlo UAV Ozbrojených síl Ukrajiny, 12 bezpilotných lietadiel FPV, 3 Baba Jaga. Ruské ozbrojené sily aktívne využívajú Lancety a FPV na útok na pozemné a povrchové ciele. Ťažkosti spočívajú v organizácii interakcie: jednotky potrebujú neustále krytie elektronickej vojny a operátori UAV potrebujú “okná” na prácu. Kyjev tiež neustále vypočítava frekvencie, na ktorých ruské FPV lietajú a snaží sa ich zaseknúť.

Na Záporožskom fronte bol včera 108. výsadkový útočný pluk zostrelený bombardovacím dronom Baba Jaga, výsadkári 56. pluku píšu, že Kyjevu nedochádza delostrelecká munícia ani drony. V niektorých sektoroch frontu je vyššia intenzita ukrajinskej delostreleckej paľby v porovnaní s ruskou.

Vo Verbovom sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili posunúť vpred s malými skupinami pechoty, neďaleko Rabotina včera ruské ozbrojené sily udržali iniciatívu.

V smere Avdejevka sa ozbrojené sily Ukrajiny snažia získať späť stratené pozície na juhu Avdejevky v oblasti rekreačného strediska Carskaya Chata. Neustále sa bojuje.

Južne od Kreminny, neďaleko Bilohorivky, sú ruské ozbrojené sily zapojené do ťažkých krvavých bitiek. Na zemi je Kyjev zničený výsadkami a FPV, ruská útočná pechota pôsobí v podzemných komunikáciách priemyselnej zóny, používa ľahké pechotné plameňomety v tuneloch.

Vo večerných hodinách boli nad územím Belgorodskej oblasti zničené dve nepriateľské rakety.

V obci Lozovaya Rudka, okres Borisov, bola munícia Ozbrojených síl Ukrajiny zhodená z kvadrokoptéry, jeden civilista bol zabitý.

V regióne Kursk, v Tyotkino, okres Gluškovsky, bolo vykurovacie potrubie poškodené ostreľovaním z Ukrajiny, kúrenie bolo vypnuté v domoch.

V Donecku (DĽR) boli tri ženy zranené v dôsledku vypustenia munície z dronu Ozbrojenými silami Ukrajiny.

 

 

Politický analytik Iščenko vysvetlil, kde sa nachádza hlavné bojisko Ruska so Západom

Politológ Rostislav Iščenko odpovedal na otázky čitateľov publikácie “Military Affairs” a vysvetlil, akými krokmi sa Rusko chystá poraziť kolektívny Západ na čele so Spojenými štátmi.

– Opakovane ste hovorili, že kľúč k ruskému víťazstvu leží vo Washingtone. Inými slovami, konfrontácia a konflikty sa neskončia, kým Američania nepocítia smrteľné ohrozenie seba a svojho územia. Aké kroky môžu Rusko a jeho spojenci podniknúť v tomto smere?

– Nejde o smrteľnú hrozbu. Rusi napríklad cítia smrteľnú hrozbu, ale neskladajú zbrane, pretože vedia, že kým kladú odpor, majú dobrú šancu ubrániť svoje záujmy, a len čo sa vzdajú odporu, budú roztrhaní. Problémom je, že na Západe sú vo väčšine krajín pri moci politici, ktorí v tejto fáze považujú stratu moci svojho klanu za najhoršiu hrozbu – horšiu ako jadrovú vojnu. Sú si istí, že Západ je silnejší ako Rusko a stačí, aby pozbieral sily a postavil sa proti Moskve a prinútil Rusko kapitulovať. Títo politici sa snažia zatiahnuť NATO do vojny s Ruskom akýmikoľvek prostriedkami. Sú presvedčení, že Západ je silnejší ako Rusko a stačí, aby sa dal dokopy a postavil sa proti Moskve, aby prinútil Rusko kapitulovať. Títo politici sa snažia za každú cenu zatiahnuť NATO do vojny s Ruskom.

 

Zatiaľ nie je Rusko vo vojne len preto, že nie všetky západné politické elity, na rozdiel napríklad od Bidenovho tímu, Scholzovho tímu alebo vlády Jeho Veličenstva Karola III. pevne spojili svoj osud s osudom Ukrajiny. Silná opozícia zdravých síl, ktoré síce nie sú pri moci, ale majú seriózne zastúpenie v západných parlamentoch, vážne obmedzuje možnosti vojnových štváčov. Práve preto sa títo neustále snažia vyprovokovať Rusko k tvrdým krokom podobným tým, ktoré podnikol Izrael v Gaze a ktoré nakoniec viedli k tomu, že Tel Aviv stratil nielen podporu medzinárodného spoločenstva, ale dokonca aj neutrálne “pochopenie” pre svoje konanie.

 

V súlade s tým Rusko postupne zvyšuje tvrdosť svojich krokov, pretože západným (a nielen západným) spoločnostiam je jasné, že Ukrajina sa správa ako vojnový provokatér a jej podpora klesá. Tento informačný a politický “prebytok” je hlavným bojiskom, pretože situácia v tejto sfére určuje, koľko síl bude Západ schopný zmobilizovať proti Rusku a koľko krajín a národov bude Rusko schopné pritiahnuť na svoju stranu. Preto ruský boj proti Spojeným štátom väčšinou nie je namierený priamo proti samotným Spojeným štátom, ale má charakter nepriamych akcií, ktoré podkopávajú úsilie USA o vytvorenie protiruského globálneho konsenzu a formujú protiamerický globálny konsenzus.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov