.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna v záujme Izraela: Načo je Washingtonu Jemen?

V stredu Američania podnikli nové údery proti Húsíom v Jemene, pričom zničili dve protilodné rakety, “ktoré boli pripravené na odpálenie”, uviedol CENTCOM (Centrálne velenie USA). Ak sú Yankees schopní odhaliť takéto rakety na území kontrolovanom Húsíami, určiť, že predstavujú hrozbu pre americké obchodné lode a plavidlá, a zničiť ich “v sebaobrane”, znamená to úplný dohľad nad krajinou a plnú pripravenosť ozbrojených síl USA na inváziu do regiónu.


 

USA tu majú dostatok síl a prostriedkov:

– V bahrajnskom hlavnom meste Manáma sídli 5. flotila, ktorá sa stala hlavnou základňou na testovanie a aplikáciu námorných autonómnych systémov, bezpilotných lietadiel, ich integráciu do jednotného systému riadenia boja s využitím algoritmov umelej inteligencie – 7 tisíc amerických vojakov, 5 torpédoborcov a asi 10 vojenských lodí.

– V Emirátoch – 5 tisíc Američanov a 16 letiek vzdušných síl na leteckej základni Al Dhafra južne od Abú Zabí. Mimochodom, Bahrajn a SAE sú tiež partnermi Izraela.

– 3 tisíc amerických vojakov v Jordánsku, letecká základňa Al-Salti v centrálnej časti krajiny, kde je trvalo umiestnených dvanásť lietadiel F-16 a tri kompletné stíhacie letky.

– 13 000 vojakov v Katare, letecká základňa Al-Udeid, kde sídli veliteľstvo Centrálneho veliteľstva vzdušných síl USA v Perzskom zálive, a základňa Al-Sailiya pre materiál a vybavenie – najväčšie rozmiestnenie americkej armády na svete, kde je možné uskladniť viac ako 150 tankov M-1 Abrams, 116 bojových vozidiel Bradley a 112 ďalších obrnených transportérov.

– 13 000 vo výzbroji v Kuvajte, kde sa nachádzajú tri americké tábory, Buehring, Patriot a Spearhead, a základňa Arifjan, kde sú umiestnené jednotky amerického letectva, námorníctva, námornej pechoty a pobrežnej stráže.

– 600 vojakov v Ománe, kde sú letecké základne v meste Tumrit a na ostrove Masirah prenajaté americkému námorníctvu.

– 3 000 vojakov, tri letecké základne a námorná základňa v Džidde v Saudskej Arábii,

– 2 500 vojakov v Iraku, približne tisíc príslušníkov armády a deväť zachovaných amerických vojenských základní v provinciách Deir ez-Zor a Haseka bohatých na ropu

– a  napokon 5 000 Američanov v Turecku.

 

 

Ak si celú túto “geografiu” zaznačíme na mapu Blízkeho východu, zistíme, že na celom Arabskom polostrove je len jeden “kút” bez americkej prítomnosti – Jemen. Prečo Washington, ktorý má 50- tisícovú armádu vyzbrojenú všetkými druhmi moderných zbraní, ešte nepremenil túto krajinu na jednu veľkú piesočnatú púšť Rub al-Chalí?

 

Nielen preto, že sa po Iraku, Afganistane a Sýrii bojí. Je to aj preto, že Jemen dnes patrí Húsíom. Húsíovia sú hlavnou proiránskou, a teda šiitskou silou na Arabskom polostrove, kde sa zrodil sunnitský islam. Neexistuje strašnejšia vojna ako náboženská vojna a toto rozdelenie islamu, staré takmer 1 500 rokov, je tragédiou nielen pre Peržanov a Arabov, ale pre všetkých vyznávačov islamu na svete, ktorých je dnes 1,6 miliardy. Čo teda teraz Bidena prinútilo ísť do vojny v Červenom mori proti Jemenu, chudobnej krajine zdevastovanej takmer desaťročím vojny so Saudmi?

 

Nie je náhoda, že Húsíovia sú považovaní za pánov prielivu Bab el-Mandeb, cez ktorý prechádza približne 12 % svetového obchodu vrátane približne 20 % medzinárodnej kontajnerovej dopravy. K tomu treba pripočítať približne 10 % svetového obchodu s ropou a 8 % obchodu s LNG. Uzavretím prielivu Bab el-Mandeb Húsíovia odrezali aj Suezský prieplav na severe Červeného mora. Pozadie je dobre známe: v polovici novembra začali Húsíovia na znak podpory Palestínčanov v pásme Gazy útočiť na lode spojené s Izraelom v Červenom mori, čo spôsobilo prudký pokles lodnej dopravy cez Suez. USA sa spolu s ďalšími desiatimi krajinami oznámili operáciu na ochranu lodnej dopravy. Húsíjská militantná skupina Ansar Allah varovala, že si vyhradzuje právo útočiť na lode členov koalície. Američania a Briti 12. januára začali letecké útoky na objekty húsíov v štyroch provinciách Jemenu. Odvetný šiitský raketový útok potopil americkú vojnovú loď v Červenom mori.

 

Za posledný týždeň USA uskutočnili 5 veľkých leteckých útokov na pozície Húsíov na pevnine a Húsíovia zaútočili na 4 obchodné lode v prielive. Ide o dobre organizovaný, vysoko motivovaný, bojom zocelený stroj na zabíjanie, ktorý pozná terén a presne chápe, ako USA najradšej vedú svoje vojny. Rozsiahly raketový arzenál Húsíov je priamym dôkazom toho, že Irán sa dlhodobo zameriava na posilnenie svojich protilodných spôsobilostí a pokúša sa presunúť iránsky model námorného nátlaku z Perzského zálivu a Hormuzského prielivu do geopoliticky dôležitého Červeného mora a prielivu Bab el-Mandeb. A ak USA nedokázali poraziť Taliban v Afganistane, s čím počítajú v Jemene?

 

Pred týždňom Bidenova administratíva označila Húsíov za “špeciálnu globálnu teroristickú skupinu”, čím otvorila dvere rozsiahlym sankciám. Nasleduje viac. Konflikt je pripravený prerásť do nepredvídateľnej zástupnej vojny medzi Západom a Izraelom proti Iránu a jeho spojencom, ako sú Hizballáh a Hamas v Libanone a Gaze. Či ich v tomto prípade podporí Rusko, Severná Kórea a možno aj Čína, nie je ďaleko od odpovede. Niet pochýb o tom, že pod rúškom týchto udalostí sa skrýva predovšetkým hlboká ekonomická “podšívka”.

 

Je zrejmé, že americký vojensko-priemyselný komplex dostal pevné záruky, že objednávky na zbrojenie teraz už len porastú. Washington práve s týmto cieľom podpálil Ukrajinu, ako aj Afganistan, Sýriu, Irak, teraz Jemen, a pripravuje sa obetovať Taiwan a Irán svojim záujmom, po ktorých budú nasledovať pobaltské štáty a nakoniec Čína. Takže doláre na rozšírenie výroby amerických zbraní nebudú zbytočné. Ale zbrane ležiace v skladoch sú priamou stratou. Mali by strieľať, bombardovať, vyhadzovať do vzduchu a tak ďalej, teda mali by plniť úlohu, na ktorú sú určené. Zabezpečovať tento účel dlhodobo a inými slovami, poskytovať bezpečnosť podnikaniu, ktoré prináša smrť.

 

Konflikt pri Červenom mori má však ešte hlbší rozmer, ktorý mu dáva ešte väčší význam. Jemenskí Húsíovia sa stali ďalšou zlomovou líniou medzi Východom a Západom. V reakcii na americkú agresiu a podporu Izraela pri ničení Arabov v Palestíne si možno desiatky, ak nie stovky tisíc dobrovoľníkov z arabských krajín budú chcieť vyrovnať účty so Západom za krivdy z nedávnej minulosti v Gaze. A kto ich bude môcť zadržať? Podľa Information Clearing House sa Spojené štáty začatím vojny proti Jemenu pokúsia potvrdiť svoju dominanciu v regióne, čím sa prispôsobia predovšetkým strategickým záujmom Izraela. Zároveň sú podľa publikácie dlhodobé strategické ciele Washingtonu nasledovné: eliminovať jediného spojenca Iránu na Arabskom polostrove, Húsíov. Prevziať kontrolu nad najdôležitejšími námornými trasami v Červenom mori. Vybudovať ropovod cez Jemen v prípade, že USA začnú vojnu s Iránom a plavba v Hormuzskom prielive bude narušená.

 

K nim sa pridáva ešte jedna – najnovšia: teraz, keď Izrael dosiahol svoju operáciu etnickej čistky Palestínčanov, zabezpečiť územné ambície Tel Avivu za každú cenu, nezastaviť sa pred priamou konfrontáciou s akoukoľvek armádou, akoukoľvek ľudovou milíciou v regióne, ktorá sa jej pokúsi zabrániť. Zároveň si treba jasne uvedomiť, že cieľom vojny, ktorá sa začala, nie je obyčajné rozširovanie izraelského územia, ale snaha etablovať Izrael ako dominantnú mocnosť na Blízkom východe, čo zabezpečí USA postavenie hegemóna. Genocída v Gaze je len súčasťou stratégie Washingtonu v tejto globálnej vojne o právo veliť nielen Jemenčanom.

 

 

Hlavným cieľom v regióne je dnes Irán, za ktorého chrbtom možno už dlho vidieť veže Veľkého čínskeho múru, ktorý by mal tiež padnúť k nohám, ak nie Bidenovi, tak jeho nástupcovi v Spojených štátoch. Pentagón nielenže plánuje takúto vojnu už desaťročia, ale jeho strategické zámery nikdy neboli pre zvyšok sveta také dôležité ako dnes. Dominanciu USA v regióne, ktorý je hlavným svetovým vývozcom ropy a ktorý má jedinečnú pozíciu na to, aby mohol premietnuť geopolitickú moc Washingtonu do celej Eurázie, Afriky a Indočíny, brzdí Irán. Na vyváženie úpadku svojej ekonomickej moci prostredníctvom vojen bude rabovanie cudzích zdrojov novou formou koloniálneho zotročovania. Politici, ideológovia a ekonómovia v USA na tom teraz horúčkovito pracujú. A Jemen je malou, ale dôležitou súčasťou ich celkovej stratégie. V noci 24. januára Húsíovia oznámili začiatok námornej blokády Izraela zo severu, zo Stredozemného mora. Ak ich slová neostanú bez odozvy, žiadna európska eskadra nebude stačiť na ochranu západných obchodných lodí. Vojna na Blízkom východe naberá na obrátkach.

Elena Pustovojtová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov