.
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO je v úpadku

Severoatlantická aliancia nemá na to, aby sa na priamo zrazila s Ruskom kvôli Ukrajine, pretože nedokáže viesť boje obrovského rozsahu, vyhlásil bývalý spravodajský dôstojník US Army Scott Ritter v rozhovore pre youtube kanál Ask The Inspector.


 

“NATO nemá možnosť priamo zasiahnuť do konfliktu s Ukrajinou. Vidíme, že je to úplne neschopná organizácia. NATO nemôže viesť boje obrovského rozsahu dlhšie ako týždeň, či dva,” uviedol. Ritter tiež poznamenal, že kapacity ruského vojensko-priemyselného komplexu v tomto omnoho prevyšujú kapacity štátov aliancie. Podtrhol, že k dnešnému dňu je ruská armáda najsilnejšia na svete, kým ozbrojené sily aliancie sú v žalostnom stave: počet britskej armády sa znižuje, nemeckí a francúzski vojaci vôbec nevedia bojovať.
“NATO je v úpadku. (…) Ak americká brigáda vstúpi do boja (na Ukrajine – pozn. red.), zničia ju za tri, tri a pol dňa. Oni nevedia ako bojovať v tomto konflikte,” dodával bývalý rozviedčik. V mesačníku Bojovník i v Armádnom magazíne sme už svojho času napísali, že najbojaschopnejšie armády sveta sú dnes ruská a ukrajinská.

 

 

Rusko je vinné, že USA stratili svetovú nadvládu!
S tvrdením, že USA stratili nepopierateľnú prevahu nad svetom kvôli rastúcemu vplyvu Ruska a vzostupe Číny, sa pre Foreign Affairs vytasil hlava CIA William Burns. Dodal, že Ukrajinu čaká ťažký rok. Burns poznamenal, že prezident RF V. Putin obnovuje obrannú výrobu a že Moskva je presvedčená, že rozdrví Ukrajinu a pri tom vyčerpá jej západných spojencov. Tento rok vraj bude pre Ukrajinu na bojovom poli veľmi ťažký, bude to jej skúška odolnosti. Západ bude musieť navýšiť vojenské dodávky Kyjevu, v opačnom prípade si USA “strelia gól historickej veľkosti do vlastnej siete”. V ďalšom možno aj nechcene pootvoril karty, keď povedal, že podpora Kyjeva poskytne USA geopolitical prevahu, a prinesie dividendy ich vojensko-priemyselnému komplexu.

 

Zelenského samochvála
V ukrajinských ozbrojených silách slúži 880 tisíc ľudí, povedal V. Zelenský nemeckému mediálnemu holdingu ARD.
“U nás je 880 tisíc. Máme miliónovú armádu a pritom máme teraz 30 miliónov ľudí, konkrétne 30 miliónov ľudí pracuje, dokonca možno viac. Presný údaj neviem povedať,” vyhlásil.

 

V decembri minulého roka V. Zelenskij vyhlásil, že pozemné vojsko OSU má okolo 600 tisíc ľudí. Oznámil tiež, že sa naň obrátili z generálneho štábu so žiadosťou mobilizovať 450-500 tisíc ľudí. Vláda poslala do parlamentu návrh zákona o mobilizácii. Navrhovalo sa v ňom zrušiť základnú vojenskú službu a odklad mobilizácie invalidov 3. skupiny, zaviazať povinných registrovať sa elektronicky v regrutačnom stredisku, dostaviť sa tam okamžite na výzvu…
Spodná hranica pre mobilizovaných sa znížila z 27 na 25 rokov. Tento návrh vyzval veľkú nespokojnosť a bol poslaný na dopracovanie.

 

 

Tajné zámery Bidena i Trumpa

Zelenského nechajú trápiť sa ešte rok a potom ho prinútia podpísať mierovú dohodu. Ako predpovedá budúcnosť Foreign Policy? Vraj nech sa v Bielom dome ocitne Biden alebo Trump, obaja budú po januári 2025 smerovať k zastaveniu bojov. No a dohody budú omnoho viac vyhovovať Rusku ako Kyjevu. Súčasný americký prezident a jeho tím asi nebudú do volieb prezrádzať svoje zámery. Ak by si však udržali moc, tak zrejme pritlačia na Kyjev. Ani The Washington Post nemá radostnejšiu predpoveď: “Nádeje Ukrajiny, že zvíťazí nad Ruskom sa roztápajú.”

 

 

Lenže The Washington Post, na rozdiel od Foreign Policy, vidí zjavný rozdiel v prístupe Bidena a Trumpa ohľadne Ukrajiny? “Trump môže znížiť podporu Ukrajiny a omnoho priateľskejšie sa postaviť k problematike bezpečnosti Kremľa vo východnej Európe,” kým Biden “pracuje na dlhodobom všestrannom pláne na zabezpečenie podpory Ukrajiny v budúcnosti”.
Čo tento plán obsahuje? “Sľuby ekonomickej pomoci a pomoci v oblasti bezpečnosti na ďalšie desaťročie, ktoré môžu pripraviť cestu Ukrajine na integráciu do západných blokov, takých, ako sú EÚ a NATO.” Áno, nádej stať sa súčasťou Západu zomiera posledná, čiže treba sa ešte potrápiť…
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov