.
Aktuality, Bezpečnosť,

Saudská Arábia prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom, kým neuzná palestínsky štát

Argentínsky prezident Javier Milei priletel do Izraela a oznámil presťahovanie veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Milei predtým opakovane deklaroval svoju podporu Izraelu v blízkovýchodnom konflikte a hovoril o svojej túžbe prijať judaizmus. Pre poriadok, presun veľvyslanectva do Jeruzalema znamená uznanie východného Jeruzalema ako súčasti Izraela. To je v rozpore s rozhodnutím OSN a okamžite to vyvoláva spory s celým arabským svetom. Preto majú v Jeruzaleme veľvyslanectvá len USA a Guatemala.


 

 

Rijád nebude mať diplomatické vzťahy s Izraelom, kým nebude uznaná Palestína

Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie informovalo administratívu prezidenta Joea Bidena, že kráľovstvo nebude mať diplomatické vzťahy s Izraelom, kým nezastaví svoju “agresiu” proti Gaze a neuzná palestínsky štát v hraniciach z roku 1967 s hlavným mestom Východný Jeruzalem. Vyhlásenie prichádza v čase, keď sa americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken chystá na cestu do regiónu – už piatu od začiatku eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu.

 

 

Zatiaľ čo Blinken cestuje po Blízkom východe v nádeji, že zmierni napätie v regióne a ukončí vojnu v Gaze, krajne pravicoví izraelskí ministri idú opačným smerom. Najmä izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir a izraelský minister financií Bezalel Smotrich ostro kritizovali Bidena. Obvinili amerického lídra, že “bráni ofenzíve proti Hamasu”, “príliš sa zameriava na pomoc civilistom v Gaze” a uvaľuje sankcie na židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu. Samotný Netanjahu sa snaží rokovať s krajnou pravicou vo svojej koalícii aj s Bidenovou administratívou, čo je však čoraz ťažšie, keďže vojna s Hamasom pokračuje a tlak na Izrael sa zastavuje. V tejto situácii prieskumy ukazujú, že drvivá väčšina Izraelčanov si želá predčasné voľby a hlasovala by za Netanjahuovu rezignáciu.

 

 

Izraelská veľvyslankyňa v Rusku Simona Halperinová bola predvolaná na ministerstvo zahraničných vecí kvôli svojim výrokom v rozhovore. Izraelský politológ Simon Tsipis sa domnieva, že vo výrokoch Halperinovej je zaujatosť voči Rusku, ale vzťahy medzi Tel Avivom a Moskvou sa v poslednom čase naozaj zhoršili.

“Diplomat nemôže vyjadrovať osobný názor na medzinárodné udalosti. Jeho slová sa vždy budú považovať za oficiálne stanovisko krajiny,” povedal. “Avšak skutočnosť, že izraelské ministerstvo zahraničných vecí neodvolalo svojho veľvyslanca na konzultácie, naznačuje, že jej postoj Tel Avivu viac-menej vyhovuje,” zdôraznil Tsipis.

“Rusko a Izrael však majú všetky šance udržať kontakty na prijateľnej úrovni. Tel Aviv sa na rozdiel od západných krajín nesnaží úplne prerušiť všetky vzťahy s Moskvou,” zhrnul expert.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov