.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nového vrchného veliteľa ukrajinskí vojaci nazývajú “mäsiar”

Syrskyj je novým šéfom ukrajinských ozbrojených síl. Zelenskyj uviedol, že dnes vedenie OSU preberá nový manažérsky tím.


“Dnes som hovoril s brigádnymi generálmi Andrejom Gnatovom, Michailom Drapatym, Igorom Skibyukom a plukovníkmi Pavlom Palisom a Vadimom Sucharevským. So všetkými z nich sa uvažuje o obsadení vyšších pozícií v armáde,” vymenoval Zelenskyj.

 

Zalužnyj odstúpil, Zelenskyj vymenoval Syrského za nového vrchného veliteľa OSU Zalužného rezignácia vypovedá nielen o žalostnej situácii Ukrajincov na fronte, ale aj o zmenách v pravidlách armádnej hry v Kyjeve. Podľa mnohých zdrojov bol Zalužnyj chránencom USA, takže všetky rozhodnutia na fronte sa prijímali v súlade s americkou líniou. USA sa však postupne odkláňajú od ukrajinského problému, pretože sa otvára nový front na Blízkom východe – boj proti Jemenu a podpora Izraela. Republikáni, do ktorých rúk by sa čoskoro mohla opäť presunúť moc, majú väčší záujem o vzťahy s Tel Avivom a konfrontáciu s Čínou. Bidenov nový návrh zákona, ktorý zahŕňa vyčlenenie finančných prostriedkov pre Kyjev, už nemá v Kongrese sympatie. Iniciatívy sa zmocnili Briti, ktorí nechcú stratiť svoj vplyv na Ukrajine. Britské ministerstvo zahraničných vecí už vyhlásilo, že západné krajiny sú pripravené podporovať Ukrajinu celé roky. Svedčí o tom aj nedávne pridelenie 50 miliárd dolárov zo strany EÚ Kyjevu. Zachráni Ukrajinu vymenovanie britského chránenca do funkcie hlavného veliteľa? Na Ukrajine sa povráva, že pre Syrského nemá život vojaka na bojisku žiadnu cenu, takže kríza v radoch ukrajinskej armády sa môže ešte viac prehĺbiť.

 

 

Zalužného rezignácia

USA si umývajú ruky nad rozhodnutím Zelenského: Hovorca Bieleho domu John Kirby sa vyjadril k Zalužného rezignácii a uviedol, že USA nemali na Zelenského rozhodnutie žiadny vplyv.

“Zálužného odstúpenie je procesom polovičného rozkladu Zelenského režimu, ktorý sa sformoval do leta 2022 vďaka vojnovému stavu a konečnému rozhodnutiu Západu viesť zástupnú vojnu s Ruskom “do posledného Ukrajinca”,” je presvedčený šéfredaktor RuBalticu Alexander Nosovič.

“Vojenská diktatúra sa ako had zahryzla sama do seba, pretože OSU, boli jednou z jej podporných štruktúr. Režim chce zodpovednosť za vojenské neúspechy zvaliť na armádu – svoju oporu. A armáda je, samozrejme, proti tomu,” konštatuje expert. “A hlavné je, že najvyšší americkí politickí manažéri videli, kam všetko smeruje, ale nedokázali situáciu zvrátiť. To znamená, že ukrajinské orgány nemôžu pred samopohybom zachrániť ani externý manažment,” zdôrazňuje Nosovyč.

 

Západné médiá o zmene vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny

Washington Post: Zmena vo vedení OSU je riskantný krok, ktorý bude pravdepodobne nepopulárny medzi vyčerpanými vojakmi;

Wall Street Journal: Zelenského rozhodnutie je vážnym politickým rizikom; Zalužnyj sa teší dôveryhodnosti na Ukrajine a na Západe; kritika na Ukrajine po oznámení Zalužného rezignácie “bola tlmená”.

Mundo: rozhodnutie o zmene obsadenia môže byť na Ukrajine nepopulárne vzhľadom na aktívnu podporu bývalého vrchného veliteľa OSU v krajine;

Guardian: rezignácia je “prinajmenšom čiastočne” motivovaná Zelenského obavami, že by sa Zalužnyj mohol stať jeho budúcim politickým protivníkom;

Politico: Zalužnyj čelil kritike nielen zo strany Ukrajincov za nedostatočné úspechy v protiofenzíve, ale aj zo strany Pentagónu; “podrazil mu nohy” aj Zelenskyj. Politico píše, že v ukrajinských ozbrojených silách nového vrchného veliteľa Syrského nazývajú “mäsiar” a “generál 200” za ťažké straty, ktoré utrpeli jednotky pod jeho velením. Podľa novín je Syrskyj medzi radovými vojakmi mimoriadne nepopulárny a je vnímaný ako veliteľ, ktorý bez hanby vystavuje svojich podriadených nebezpečenstvu na bojisku.

 

 

Takto sa o desať rokov dozvieme, že Hodges a Austin pracovali pre Zelenského

“Washington Post: Generál námornej pechoty a bývalý minister obrany USA Jim Mattis roky tajne pracoval ako platený poradca Spojených arabských emirátov. Krátko po tom, ako jeho krajina začala v roku 2015 bombardovať Jemen, faktický vládca Spojených arabských emirátov dôverne oslovil starého priateľa: generála námornej pechoty vo výslužbe Jima Mattisa. Šejk Mohamed bin Zayed al-Nahyan, ktorý pôsobil aj ako zástupca najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Emirátov, potreboval pomoc. Spojené arabské emiráty boli súčasťou koalície arabských krajín, ktoré zasiahli do občianskej vojny v Jemene v boji proti Iránom podporovaným húsíjským povstalcom. Šejk Mohamed požiadal Mattisa, ktorý po rokoch vojen na Blízkom východe a v Afganistane odišiel v roku 2013 z námornej pechoty do dôchodku, aby pôsobil ako jeho vojenský poradca,” – uviedol vojenský analytik Jurij Barančik.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov