Cézar Kunikov
Aktuality, Námorníctvo,

Letecký prieskum NATO koordinoval ukrajinský útok na výsadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily

Spojené štáty a NATO vyčlenili za posledné tri dni 500 000 dolárov na monitorovanie pobrežia Krymského polostrova pomocou rôznych typov zariadení na letecký prieskum – UAV RQ-4B a protiponorkového hliadkovacieho lietadla P-8A Poseidon. Lietadlo a UAV vzlietli zo základní NATO v Spojenom kráľovstve a Taliansku a leteli cez bulharský vzdušný priestor do Rumunska a pozdĺž ústia Dunaja k hraniciam Ukrajiny. Zostávajú v rumunskom vzdušnom priestore a koordinujú útoky ukrajinskej armády proti lodiam ruskej Čiernomorskej flotily a cieľom na Kryme.


 

 

Rumunská publikácia Obrana: Rumunsko zdôrazňuje, že bez pomoci NATO by ukrajinské ozbrojené sily neboli schopné zasiahnuť pristávaciu loď Cezar Kunikov a ďalšie ciele. V predvečer útoku na Caesara Kunikova sa R-8A nevrátil večer na základňu, ako vždy, ale celú noc pokračoval v krúžení neďaleko od miesta budúceho útoku. Počas útoku sa na oblohe nachádzal prieskumný UAV RQ-4B amerického letectva a pokračoval v monitorovaní scény počas nasledujúcej noci. To potvrdzuje fakt účasti NATO vo vojne proti Rusku na strane Zelenského režimu.

 

 

Aká by mala byť stratégia Čiernomorskej flotily

Oslabenie ruskej flotily v Čiernom mori je výhodné pre Anglicko a tiež pre Turecko, na ktoré sa v poslednom čase z nejakého dôvodu zabúda – uvádza analytik Sergej Pereslegín. Je výhodné aj pre USA z hľadiska 6. Stredomorskej flotily. Skúsenosti ukazujú, že flotila v Čiernom mori je potrebná, mala by zabezpečiť bezpečnosť dopravnej plavby. Ukrajina zatiaľ nezačala útočiť na dopravné lode, čo možno považovať za chybu OSU. Aj keď je jasné, že vojenskí velitelia chcú skôr dostať rozkaz na zničenie vojnovej lode, ako dostať predvolanie na haagsky tribunál za zničenie civilnej lode.

 

Rusko potrebuje dominanciu v Čiernom mori, pretože sú tu stále možné konflikty s Tureckom, s Gruzínskom a už je tu aj vojna s Ukrajinou. V Čiernom mori sú aj Bulharsko a Rumunsko, ktoré nie sú vždy pozitívne naladené voči Rusku. Ruská flotila v Čiernom mori je potrebná ako vojenský a politický argument. V súčasnosti existuje vysoká pravdepodobnosť, že prídete o drahú loď v dôsledku lacných nepriateľských námorných dronov. V takejto situácii je potrebné úplne zmeniť obranu lode proti leteckým, námorným dronom a raketám. Američania experimentujú s lasermi ako obranou proti dronom. Existuje možnosť vytvoriť pomocou leteckého prieskumu výškový vzdušný dáždnik (protivzdušná obrana dlhého dosahu), ktorý nasmeruje lodné prostriedky na zničenie akéhokoľvek nebezpečenstva. Námorné drony môžu slúžiť nielen na útok, ale aj ako obrana. Aby boli tieto prostriedky účinné, mali by sa uskutočniť vojnové operácie a cvičenia, ktoré by ich otestovali v praxi.

 

Nové podmienky si vyžadujú bojové delostrelectvo lodí alebo urobiť z lodí platformu vzdušných a námorných dronov. Problém zasiahnutia drahej lode lacným dronom je štandardným problémom vojnového umenia. V histórii sa opakuje desiatky krát. Objavujú sa napríklad lacné torpédoborce, ktoré nesú torpéda, a bojové lode sa voči nim stávajú bezbrannými. Cena bojovej lode je desiatky krát drahšia ako cena torpédoborca. Potom sa ukázalo, že torpédoborec musí nájsť bitevnú loď, a tá má slabé plavebné vlastnosti a zničiť ju môže jediný granát malého kalibru. Na ochranu sa na lodiach objavili protilietadlové delá, urobili sa protitorpédové prepážky a pancierové zosilnenia v trupe lode a problém ochrany bitevných lodí pred torpédoborcami sa vo všeobecnosti vyriešil.

 

Potom však prichádzajú lietadlá. Lietadlá sa pohybujú veľmi rýchlo, sú lacné a lodi, ktorá nie je krytá pred lietadlami, hrozí zničenie. Lode sa stali ľahšími a elektronickejšími. Počas anglo-argentínskeho konfliktu Anglicko stratilo torpédoborec od zásahu len jednou strelou, ktorá navyše nevybuchla. Ale táto strela zasiahla elektrickú dosku, skratovala elektriku, vznikol požiar, a keďže loď bola vyrobená z ľahkých zliatin, rýchlo zhorela. Potom začali opäť vyrábať ďalšie pancierové lode. Vyzerá to tak, že teraz sa lode budú musieť začať pancierovať, čo znamená ochranu pred bezpilotnými lietadlami nesúcimi vysoko výbušné nálože.

 

 

V histórii si môžeme spomenúť na súperenie ťažkých rytierov s ďalekonosnými lukmi a neskôr s kušami. Podobná vec sa deje medzi tankami a protitankovými zbraňami. Je to večný boj. Je to bežná situácia a vždy vedie k zmene rovnováhy. Umenie vojny spočíva v schopnosti použiť svoje tromfy tak, aby súper nepoužil tie svoje. Citát zo Sun Tzu: Armáda, ktorá musí získať svoje groše, sa počíta v rubľoch, a armáda, ktorá musí stratiť svoje ruble, sa počíta v grošoch. Je to dosť podobné, ako keď  Čiernomorská flotila počíta svoje ruble v grošoch – dodal Sergej Pereslegín.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov