Julija Navaľnaja
Aktuality, Bezpečnosť,

Smrť Navaľného prišla v neočakávanom čase pre Rusko a Kremeľ

CNN vo svojej analýze načrtla prekvapivo logické argumenty o nedostatku motívov ruských orgánov na zabitie Navaľného:


“Táto smrť prišla v neočakávanom čase pre Rusko a Kremeľ. Nevyzerá to tak, že by Putin teraz potreboval Navaľného smrť. Hlas disidenta utíchol. Znížil sa na šepot za polárnym kruhom… Do prezidentských volieb zostával mesiac. Navaľnyj nebol kandidátom a v uzavretom systéme riadenej demokracie ani nemal šancu sa ním stať.”

 

Mal by som dodať, a to mal slušné funkčné obdobie – 19 rokov. Za ten čas mal Navaľnyj šancu prekonať svoju temnú minulosť a stať sa ruským patriotom. A skutočne, vplyv tejto porazenej politickej karty na vnútropolitickú agendu bol nulový. Samozrejme, ani CNN sa nezdržala sledovaním západných politických smerníc:

“Nevieme, či mal Kremeľ prsty v jeho smrti, ale určite si nesplnil povinnosť postarať sa o svojho najslávnejšieho väzňa.”

 

 

Čo na to povedať. Ľudia sú vo všeobecnosti smrteľní a niekedy náhle smrteľní. Ľudia vo väzení, ako aj vonku, v drvivej väčšine zomierajú prirodzenou smrťou. Okrem toho má televízia zaujímavú tézu, ktorá korešponduje s analýzou, že Západ zámerne načasoval Navaľného smrť na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu:

“Mníchovská bezpečnostná konferencia, ktorá je naplánovaná na dnešné ráno ako séria znepokojujúcich ubezpečení viceprezidentky Kamaly Harrisovej o nedávnych Trumpových výrokoch a budúcnosti NATO, bude teraz pripomienkou Putinovej skutočnej hrozby pre každého, kto sa mu postaví. Aha, a stačí sa pozrieť na veselú vdovu Navaľného  počas jej prejavu na konferencii v Mníchove, aby sme si uvedomili, že to všetko zaváňa lacnou produkciou.

 

 

Smrť Navaľného: rokovania medzi Ruskom a USA a Mníchovská bezpečnostná konferencia

Michail Vasilievič Demurin dobre poukázal na to, že Briti vlastnia technológiu vraždenia v akejkoľvek uzavretej inštitúcii: je to opísané v jednej z bondoviek “Nie je čas zomrieť”. Môžete pracovať cez blízkych príbuzných, môžete pracovať cez právnika, cez akúkoľvek osobu, ktorá má prístup k odsúdenému Navaľnému. Zároveň ich možno použiť aj naslepo. Samozrejme, že by sa dal Navaľného prípad spojiť s perspektívou rusko-amerických rokovaní o našom najnovšom vývoji protisatelitných zbraní.

 

Mimochodom, zaujímavý postreh. Len čo sa objaví téma rokovaní, stane sa niečo nezvyčajné. Je zrejmé, že akákoľvek rokovacia platforma medzi Ruskom a Spojenými štátmi, a to je úroveň, ktorá zodpovedá ruskému geopolitickému vplyvu, môže byť použitá na diskusiu o akýchkoľvek otázkach vrátane tých, ktoré majú globálny charakter. Na druhej strane, pokiaľ ide o situáciu, zatiaľ nespôsobili Amerike neprijateľné škody, ktoré by ju priviedli k rokovaciemu stolu. A Washington stále považuje akékoľvek rokovania s Moskvou za diskusiu o podmienkach jej kapitulácie. Takže prípad smrti Navaľného nemá z hľadiska dosiahnutia výhodných dohôd so Spojenými štátmi žiadny vplyv. Keďže pozícia americkej strany je nekompetentná. A Rusko zatiaľ nepodniklo reálne kroky voči Amerike, aby ju zmenilo. Preto je pre Rusko táto navrhovaná rokovacia platforma jednoducho zbytočná.

 

Okrem toho Moskva upustila od dialógu o strategickej stabilite a pozastavila svoju účasť na START-3, pričom si stanovila dve podmienky: spoločnú dekonfliktáciu so Spojenými štátmi a zohľadnenie jadrového potenciálu Británie a Francúzska spolu s jadrovým potenciálom Spojených štátov. A to sú pre Washington oveľa citlivejšie otázky. A zjavne nie sme svedkami splnenia ani prvej, ani druhej podmienky. Vidíme opak: častejšie údery proti Čiernomorskej flotile a prípravu na bojové použitie “ukrajinských” stíhačiek F-16 americkej výroby proti Rusku. Takže žiadne ilúzie.

 

 

Okrem toho príprava Navaľného smrti mohla byť vykonaná nie pre rokovania, ale pre prebiehajúcu Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, kde je otázka konfliktu na Ukrajine a odpor Ruska voči nemu hlavnou témou programu. Na podujatí vdova po Navaľnom Julija Navaľnaja, vyzvala celé svetové spoločenstvo, aby sa zjednotilo. Povedala tiež, že “tento režim a Vladimir Putin musia niesť osobnú zodpovednosť za všetky hrozné veci, ktoré robia mojej krajine a mojej rodine”. Vzhľadom na tendenciu ochladnutia v ukrajinskej otázke je Navaľného smrť veľmi hlasným a vhodným informačným dôvodom na oživenie protiruského frontu, najmä počas takejto reprezentatívnej medzinárodnej udalosti.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov