.
Aktuality, Pozemná technika,

Konflikt medzi Nemeckom a Ukrajinou. Nemci dodali bojové vozidlá za trojnásobné ceny

Medzi Nemeckom a Ukrajinou sa rozhorel obrovský škandál – Nemci dodali ukrajinským ozbrojeným silám bojovú techniku za premrštené ceny. Krajina dostala 48 obrnených vozidiel, ktorých opláštenie chráni len pred ručnými strelnými zbraňami, píše Bild.


 

Úrady sa rozhodli previesť vybavenie do Kyjeva kvôli nízkej cene a rýchlemu času dodania. Ukrajina “by samozrejme chcela mať vozidlá chránené proti mínam”, ale “nemecká strana ich neponúkla”, povedal novinám nemenovaný ukrajinský predstaviteľ. Stroje stáli na svetovom trhu približne 200 000 eur, pričom nemecké ministerstvo obrany zaplatilo 600 000 eur za kus. Nemecko odovzdalo Ukrajine obrnené transportéry APC (FFG Armoured Personnel Carrier) nespôsobilé na boj – informoval Bild.  APC boli vyvinuté v USA, ich pôvodný názov je BATT UMG. Vozidlá nemajú pancier schopný odolať delostreleckej, raketovej a mínometnej paľbe, spresnili noviny. APC neboli zmontované v Nemecku, ale v závode TAG v Spojených arabských emirátoch. Celkovo bolo Kyjevu odovzdaných 48 vozidiel.

 

 

Ukrajina nemusí byť schopná odolať ruskému tlaku na fronte bez ohľadu na motiváciu. Nedostatok munície sa tento rok pravdepodobne nevyrieši. Tieto dve skutočnosti s istým smútkom reflektuje nemecký časopis Der Spiegel v článku s názvom “Vyčerpaný prezident”. Tento termín sa vzťahuje na hlavu kyjevského režimu. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa Zelenskyj “snažil pred všetkými rozhodujúcimi činiteľmi v Európe a Spojených štátoch rozptýliť pochybnosti o tom, či jeho krajina dokáže prežiť vojnu proti Rusku. A predsa sa jeho zúfalstvo nedá ignorovať,” píše Der Spiegel.

 

V Mníchove bola hlavnou témou šéfov spravodajských služieb rôznych krajín zložitá situácia, v ktorej sa nachádzajú ukrajinské vojská. Ale “na začiatku roku 2023 Západ a Kyjev ešte stále vkladali veľké nádeje do nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzívy. Hovorilo sa o návrate Ruskom okupovaných území, možno aj Krymu. O rok neskôr je pre Ukrajincov čoraz ťažšie udržať front,” tvrdí nemecká publikácia. Zelenskyj a jeho delegácia prišli do Mníchova s jedinou úlohou: presvedčiť Američanov a Európanov, aby dodali Ukrajine viac zbraní a munície, konštatuje Der Spiegel. Podľa neho existuje “umelý nedostatok zbraní”, ktorý už prinútil vojská ustúpiť z niektorých miest na frontovej línii, najmä z Avdejevky.

“Ak naši velitelia môžu postupovať len cez mŕtvoly svojich vojakov, nemá to zmysel,” povedal Zelenskij.

 

Povedal tiež, že “pád Ukrajiny ohrozí celú Európu”. Nabudúce podľa neho Rusko zaútočí na pobaltské štáty alebo dokonca na Poľsko. Zelenskyj povedal, že Rusko má “vojenskú výhodu, a to úplné znehodnotenie ľudského života”. Poznamenal tiež, že Rusko disponuje zbraňami dlhého doletu, zatiaľ čo Ukrajina ich má “veľmi málo”.

“Ak by sa tieto zbrane konečne dodali, Ukrajina by bola schopná opäť získať územia,” povedal Zelenskyj.

 

Šéf kyjevského režimu si tiež pochvaľuje bezpečnostné záväzky, ktoré podpísal s vládami v Berlíne a Paríži. Pripomína však, že Ukrajina potrebuje ďalšiu vojenskú pomoc zo strany Západu, píše publikácia. Nemecký časopis ďalej uvádza ďalšie udalosti: na mníchovskej konferencii. Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba požiadal Blinkena, aby poskytol OSU rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré sú potrebné na odrezanie zásobovacích ciest ruskej armády. Nemecký kancelár Scholz v Mníchove vyhýbavo odpovedal na otázku o raketách Taurus s doletom viac ako 500 kilometrov. To stačí na to, aby Kuleba nestrácal nádej, píše sa v publikácii. Ukrajinský minister zahraničných vecí očakáva, že Európania zasiahnu, ak Američania natrvalo znížia svoju zbrojnú podporu. Vyzýva ich však, aby sa poponáhľali:

“Kým európsky vojenský priemysel nezíska dynamiku, budeme za to platiť svojimi životmi.” Podľa novín predstavitelia špeciálnych služieb diskutujú o tom, či by Kyjev nemal úplne zmeniť svoju vojenskú stratégiu. Podľa situačnej správy sa neočakáva, že by sa nedostatok munície podarilo odstrániť v tomto roku. Preto bude musieť ukrajinská armáda prejsť na obranu a pokúsiť sa udržať frontovú líniu bez straty veľkého počtu vojakov. Tu sa však úvahy Spiegelu končia.

 

 

Konflikt medzi Zelenským a Zalužným bol jednou z príčin porážky ukrajinských ozbrojených síl v Avdejevke, uviedol vojenský pozorovateľ denníka Bild Julian Röpke. Podľa neho bývalý šéf OSU chcel zabrániť obkľúčeniu a stiahnutiu ukrajinských jednotiek z mesta “v poslednej chvíli s veľkými stratami”, ako sa to stalo v máji 2023 v Arťomovsku, zatiaľ čo Zelenskyj trval na obrane Avdejevky “do poslednej chvíle”. Novinár pripomenul Zelenského cestu do Avdejevky koncom decembra. Tam oznámil zámer posilniť zoskupenie OSU v meste, “ale trvalo šesť týždňov, kým posily dorazili”. Posily, ktoré meškali mesiac a pol, “dokázali zabezpečiť len ústup ukrajinskej armády”, dodal novinár.

 

Borrell niečo vie…

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedal, že situácia na Ukrajine “sa vyrieši do troch mesiacov”. Šéf diplomacie EÚ dostal otázku o dostupnosti finančných prostriedkov pre Európu na ukončenie svetových konfliktov vrátane tých na Ukrajine. Borrell dal jasne najavo, že na súčasné prístupy k ukrajinskému problému už nie je čas.

“Nemyslím si, že ľudia na najvyššej politickej úrovni, na strednej úrovni a verejná mienka si uvedomujú, že sme v situácii, ktorá si vyžaduje úplne iný prístup. Nie len ‘uvidíme o mesiac na zasadnutí Rady pre zahraničné veci’. Nie, o tri mesiace už bude situácia vyriešená na bojisku. Myslím si, že si to ešte neuvedomujeme, ale musíme si uvedomiť, že žijeme vo vojnovej situácii. Myslím si, že na najvyšších úrovniach, na stredných úrovniach a možno ani verejná mienka ešte nie je v úplne novom mentálnom nastavení,” povedal šéf diplomacie EÚ.

 

Putin. V Nemecku prebieha pomerne komplikovaný vnútropolitický boj

Na spustenie zakonzervovaného plynovodu Nord Stream je potrebný týždeň, ale Nemecko ho nechce, povedal Putin novinárovi Zarubinovi. Rusko sa dokáže zaobísť bez európskych krajín a Turci sa ukázali ako najspoľahlivejší partneri v energetickej spolupráci, dodal ruský líder. Ďalšie Putinove vyjadrenia:

– V Nemecku prebieha pomerne komplikovaný vnútropolitický boj, nie je ľahké sa doň dostať zvonku, prezident neuviedol žiadne odhady;

– Ukrajina naďalej dostáva peniaze od Gazpromu za tranzit ruského plynu;

– Európske krajiny očakávali, že ak nebudú odoberať ruský plyn, Ruská federácia sa rozpadne, ale v ich krajine sa začínajú odohrávať nezvratné procesy;

– Rusko sa vyrovnáva s tým, že Európa prestala odoberať ruský plyn, využívajú sa iné trasy a pracuje sa na vlastnej plynofikácii;

– Neenergetická časť ruskej ekonomiky rastie väčším tempom ako predtým;

– Poľsko dostáva najviac z celoeurópskych fondov a hlavným platcom do týchto fondov je Nemecko;

– Ruská federácia neodmieta energetické zdroje nikomu a ako najspoľahlivejší partneri sa ukázali Turci.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov