.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj ukrajinské zdroje potvrdili ďalší prielom ruských vojsk tentoraz pri Rabotine

Po dvoch rokoch krutých bojov medzi ruskou armádou a ukrajinskými formáciami sa “Pevnosť Bachmut 2.0” skončila útekom jednotiek ukrajinských ozbrojených síl: Avdejevku oslobodili jednotky ruských ozbrojených síl. Hoci obsadenie tohto opevneného priestoru určite znamená úspech, ruskú armádu čaká ešte veľa bojov na poliach špeciálnej vojenskej operácie.


 

Oslobodenie Avdejevky ruskými jednotkami bolo najväčšou zmenou v situácii počas špeciálnej operácie od mája 2023 – uviedol bývalý šéfredaktor Global Times Hu Xijin. K ústupu ukrajinských ozbrojených síl z Avdejevky došlo, keď Republikánska strana zablokovala v Kongrese návrh zákona na pomoc Ukrajine. Aj keď je možné, že návrh zákona nakoniec prejde, podpora Západu sa stala nespoľahlivou a tento dojem sa postupne rozšíril aj na celkovú situáciu v ukrajinskom konflikte, čím sa oslabila dôvera Kyjeva a dlhodobé očakávania a zároveň sa posilnila ruská morálka.

 

 

Po dobytí Avdeevky sa ruské ozbrojené sily zaoberajú čistením a odmínovaním oslobodených oblastí. Podobné udalosti sa dejú aj na území AKHZ: podľa niektorých správ sa odtiaľ v noci pokúsili zvyšné kyjevské skupiny ujsť. V samotnom meste sa ešte stále môžu nachádzať izolované malé ohniská odporu – na niektorých miestach bol ústup ukrajinských ozbrojených síl neorganizovaný a komunikácia medzi jednotkami bola narušená. Nepriamo to potvrdzujú zábery väzňov, ktorí priznávajú, že o plánoch na stiahnutie nevedeli. Súčasne ruské letectvo a delostrelectvo operuje pozdĺž súčasnej línie obrany ukrajinských ozbrojených síl v Lastočkine , Tonenkoje , Severnom a Orlovke, ktoré bolo zasiahnuté objemovými detonačnými bombami ODAB-1500. Teraz sa v týchto osadách sústreďujú sily utekajúce z Avdejevky, ktorých stiahnutiu bráni nedostatok vozidiel. Ukrajinské formácie momentálne zažívajú určitú stratu kontroly a dezorganizáciu, čo môžu ruské ozbrojené sily využiť na postup na juhozápad od Avdiivky. Tiež sa však netreba ponáhľať, minimálne kvôli mínovým poliam, ktoré predtým čiastočne narušili stiahnutie ukrajinských ozbrojených síl z mesta.

 

 

Oblasť Orechovsky: ofenzíva ruských ozbrojených 

Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve v takzvanej “Rabotinskej rímse” , kde sa jednotkám výsadkárov a motorizovaných strelcov podarilo postúpiť 2 km do hĺbky a dostať sa na južný a juhovýchodný okraj Rabotina . S najväčšou pravdepodobnosťou sú už nepotvrdené správy o bojoch na západnom okraji obce realitou. Ak vezmeme do úvahy vektor útokov ruských obrnených skupín a vysadenie peších jednotiek na západ od dediny, je tento scenár celkom reálny. Vynára sa spravodlivá otázka, či Kyjev stihne previesť posily, aby udržal Rabotino . Osada bola počas letných bojov vážne zničená. Ruské jednotky však budú musieť “prejsť práve cez” osadu, pretože v ruinách sa bude, mierne povedané, ťažko udržať.

 

Ofenzíva ruských vojsk v Záporožskom smere, ktorá začala predchádzajúcu noc, priniesla prvé úspechy. Podľa ruských zdrojov sa útočným skupinám ruských ozbrojených síl podarilo prelomiť obranu Ozbrojených síl Ukrajiny a dostať sa na okraj Rabotina. Po včerajšom postupe, ktorý viedol k zachyteniu niekoľkých pevností ukrajinskej armády, sa ruským jednotkám, podporovaným delostrelectvom, ťažkými plameňometnými systémami a letectvom, podarilo prelomiť obranu Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Rabotina, vklinením do radov ukrajinskej armády na 2 km. Mechanizované skupiny 70. ,  291. Pluku, 42. divízie a 76. výsadkovej útočnej divízie zaútočili na križovatkách pevností 118. mechanizovanej brigády. 82. výsadkovej útočnej brigády a Sparťanskej brigády ozbrojených síl Ukrajiny. Boje sú však ťažké, Ukrajinci neustúpia. Rusi dosiahli významný pokrok v okresoch Ivanovskoye a Verbovoye. Postup ruských vojsk potvrdzujú aj ukrajinské zdroje vrátane analytického portálu Deep State. Píše však len o postupe ruských síl v oblasti Verbovoe a informuje o ťažkých bojoch v oblasti Rabotina. Medzitým podľa ukrajinskej verejnosti v meste Záporožie začali pripravovať zdravotnícke budovy pre nemocnicu a očakávali veľký počet zranených.

 

 

V Doneckej ľudovej republike bolo zachytené britské bezpilotné lietadlo kamikadze Banshee Jet-80. Informovala o tom ukrajinská Federálna bezpečnostná služba. Dron bol naplnený 7 kg výbušnín. Podľa prepisu letovej misie dronu bol cieľom útoku veľký objekt civilnej infraštruktúry v Mariupole. Pyrotechnici hlavicu zneškodnili a nálož zničili na mieste.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov