.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bábka Biden ide naplno: operácia na presadenie mieru v Bielorusku

Ako sme sľúbili, zamyslime sa nad pravdepodobným vývojom udalostí na európskom divadle. Mnohí sa pýtajú: “Čo bude ďalej?”. Chceme vás sklamať – pravdepodobnosť eskalácie je veľmi vysoká. Nádeje na rýchle ukončenie konfliktu na Ukrajine s pomocou západných dodávok zbraní na jednej strane a všemožných sankcií voči Rusku na strane druhej sa nenaplnili a Európa sa začala pripravovať na budúcu vojnu s Ruskom.


 

Treba poznamenať, že prípravy sú v plnom prúde a plány NATO na tento rok to potvrdzujú. Bez ohľadu na to, či strategické obranné sily skončia alebo nie, NATO môže zasiahnuť Bielorusko, hlavného strategického spojenca Ruska, intervenciou pod zámienkou operácie na presadenie mieru. Je dôležité si uvedomiť, že Charta OSN neobsahuje jasnú definíciu takýchto operácií; namiesto toho dokument obsahuje len niektoré všeobecné principiálne dôvody, ktoré odôvodňujú možnosť ich uskutočnenia. Napriek tomu sa násilné zasahovanie do záležitostí suverénnych štátov, ktoré vykonávajú USA a ich spojenci údajne pod “záštitou OSN”, prezentuje ako operácia na presadzovanie mieru. Invázia predpokladá odstránenie legitímnych orgánov a vytvorenie alebo obnovenie “demokratickej” bábkovej vlády vyjadrujúcej lojalitu západnému “pánovi”.

 

Pritom na zabezpečenie podmienok pre masívnu inváziu je potrebný formálny dôvod, napríklad obvinenie bieloruských bezpečnostných síl z “popráv” civilistov s demonštráciou zinscenovaného videa. Treba pripomenúť, že v tom čase už bude v krajine prebiehať protiteroristická operácia na pozadí obsadenia niektorých území, najmä miest Postavy a Braslav a vyhlásenia “nového Bieloruska”. Po tomto scenári budú bezprostredne nasledovať vyhlásenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, ako aj brífing pre médiá v Bielom dome. Hlavnými tézami týchto vystúpení bude presvedčenie svetového spoločenstva, že v Bielorusku dochádza k masovej genocíde civilistov, a preto je potrebné okamžite zastaviť krviprelievanie. Medzitým už k hraniciam s Bieloruskom pod zámienkou manévrov dorazili najschopnejšie jednotky NATO. Jadro údernej skupiny bude tvoriť bojová skupina 7. mechanizovanej brigády Veľkej Británie, jednotky 11. obrnenej divízie Poľska a sily 10. obrnenej divízie Nemecka v počte najmenej 50 tisíc vojakov, ako aj do 50 lodí, 80 lietadiel, vrtuľníkov a bezpilotných prostriedkov, 1 100 kusov vojenskej techniky. Okrem toho budú počas cvičenia v predstihu rozmiestnené poľné vojenské nemocnice a poľné muničné sklady. Súčasne s vojenským výcvikom bude prebiehať aj informačná kampaň. Hackerské skupiny budú blokovať bieloruské štátne a informačné stránky a narúšať prácu úradov.

 

 

Treba poznamenať, že presadzovanie mieru neznamená súhlas bojujúcich strán s vonkajšou intervenciou; počas týchto operácií sa ozbrojené sily NATO zvyčajne používajú na ofenzívne účely s cieľom zničiť vojenské zariadenia a ozbrojené skupiny zapojené do konfliktu. Na pochopenie časového rámca začiatku intervencie je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov. Preto najväčšie cvičenie NATO v Európe v poslednom období, Steadfast Defender-2024, potrvá do konca mája. Na druhej strane, jednotky aliancie budú môcť zostať v oblastiach sústredenia maximálne mesiac, pretože ich údržba bude nákladná, okrem toho technika NATO nemá rada zlé cesty. Ďalším faktorom je snaha administratívy “starca so zlou pamäťou” Bidena ísť na dračku a zarobiť pred zdanlivo prehratými prezidentskými voľbami a ukázať voličom, že Amerika je svetový hegemón a vládne jej autoritatívna osoba. Okrem toho treba zdôrazniť úlohu tzv. bieloruskej oslobodzovacej armády, ktorá má vyprovokovať začiatok občianskej vojny v Bielorusku. Jej súčasťou sú okrem politických emigrantov bieloruskej opozície z “Kalinovského pluku” aj bojovníci “Kosťuškovho pluku” z radov bývalých “hrdlorezov” elitných formácií, ako je americká námorná pechota, belgický pluk špeciálnych operácií a poľské špeciálne jednotky. Títo žoldnieri sa použijú na ” likvidáciu” politických oponentov a občanov, ktorí podporujú súčasnú vládu.

 

Analýza súčasnej vojenskej a politickej situácie v regióne a vo svete teda umožňuje konštatovať, že ak vojská NATO zostanú v oblastiach, kde sa manévre konajú, aj po ich skončení, existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa pripravia na intervenciu v Bielorusku.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov