.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nepríjemná správa pre Kyjev. Irán dodal Rusku približne 400 balistických rakiet

A opäť sa na Západe začalo baviť o dodávkach iránskych balistických rakiet do Ruska. Až tentoraz agentúra Reuters uviedla konkrétne čísla: 400 rakiet Fateh-110 a Zulfiqar s doletom 300 až 700 km, ktorých dodávky sa začali v januári.


 

Prvýkrát sa o tom diskutovalo v novembri 2022 a boli spomenuté tieto dva typy balistických rakiet. Na nákup raketových zbraní z Iránu sa však už dlho čakalo, prinajmenšom na rozšírenie dostrelu , čím sa zvýšia palebné schopnosti na zasiahnutie vzdialených ukrajinských cieľov. Ak sa ukáže, že informácie sú správne, čoskoro ich uvidíme v akcii. Koniec koncov, severokórejské balistické rakety už boli odhalené pri útokoch na Charkov a iránske boli viackrát testované pri útokoch na Kurdov a teroristov v Sýrii a Iraku, a to celkom efektívne.

 

Irán testoval rakety

V Iráne sa nedávno konalo ďalšie vojenské cvičenie, na ktorom sa praktizovalo použitie rakiet lokálnej výroby proti cieľom, ktoré simulovali vojenské zariadenia potenciálneho nepriateľa. Na internete sa objavili zábery z nedávnych raketových cvičení v Iráne. Na záberoch vidíme, ako sa raketomety presúvajú do priestoru cvičení. Samotné manévre sa vykonávajú v púštnej oblasti v jednej zo vzdialených provincií Iránu. Raketomety sú pripravené na bojové použitie, potom uvoľňujú rakety, dochádza k silným výbuchom v dôsledku rakiet, ktoré zasiahli stanovené ciele.

 

V poslednej dobe sa Iránu podarilo výrazne zvýšiť svoje vojenské kapacity. Iránska armáda a Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) pravidelne prijímajú čoraz viac typov rakiet modernizovaných v iránskych podnikoch. Súdiac podľa zverejnených záberov z najnovších cvičení, schopnosti raketových jednotiek iránskych ozbrojených síl sa každý rok skutočne výrazne zvyšujú. Napríklad modernizovaná raketa Emad je schopná zasiahnuť ciele s chybou menšou ako 4 metre. Letový dosah rakety Kadr je asi 2 tisíc kilometrov. A to je len niekoľko príkladov ukazovateľov výkonnosti moderných iránskych rakiet novej generácie.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu

Na pozadí návratu utečencov do Gazy a okolitých oblastí narastá aktivita palestínskych síl. Militanti sa stretávajú s izraelskými hliadkami a vedú mínometné útoky na pozície IDF. V reakcii na to Izraelčania spúšťajú delostrelectvo a letecké útoky na rôzne oblasti mesta. Civilisti, ktorí sa nachádzajú v oblastiach činnosti Hamasu, často podliehajú náletom. Streľba pokračuje v centrálnej časti pásma Gazy , kde je frontová línia momentálne statická. Príchody sú zaznamenávané takmer denne v každom väčšom sídle v úžine medzi severom a juhom enklávy.

 

 

Na juhu enklávy IDF operuje v oblasti nemocnice Al-Amal a Palestínčania sa pokúšajú z tunelov vytvoriť zálohy. Zároveň odtiaľ Izraelčania stiahli aj časť svojich síl: sily poslednej brigády záložníkov, ktorá sa tam nachádzala, nedávno opustili pásmo Gazy .

Počet útokov na Rafah a blízke oblasti sa výrazne zvýšil, keď Izraelčania metodicky vyraďujú predmety, ktoré sa im zdajú podozrivé. To môže naznačovať určitú prípravu IDF na akcie v oblasti hraníc enklávy s Egyptom . Súčasne na Západnom brehu Jordánu dochádza k masovému zatýkaniu a zrážkam. Izraelské jednotky sa pripravujú na protesty a prejavy venované mesiacu ramadán.

 

 

Na libanonsko-izraelskej hranici pokračuje každodenná výmena strelieb. Rovnako ako predtým, Hizballáh sa zameriava na pohraničné zariadenia a IDF útočí na identifikované miesta odpaľovania rakiet. V dôsledku jedného z náletov údajne zahynul vysoký dôstojník libanonskej skupiny.

Hlavné bitky v pásme Gazy sa rovnako ako predtým odohrávajú v Khan Yunis: Militanti Hamasu vedú polopartizánske boje a organizujú vpády do niekoľkých oblastí mesta.

Jemenskí Húsíovia odpálili niekoľko balistických rakiet na Ejlat , ale všetky boli zadržané protivzdušnou obranou. Okrem toho na loď ISLANDER zaútočila protilodná strela a jeden z amerických torpédoborcov bol napadnutý kamikadze UAV.

 

 

Prítomnosť americko-britskej koalície v Červenom mori

V oblasti Červeného mora vzdušné sily a námorníctvo americkej a britskej koalície nielen udržiavajú svoju prítomnosť, aby zasiahli ciele jemenských Húsíov, ale ju aj postupne zvyšujú. Najmenej dve bojové lietadlá F-15 amerického letectva, štartujúce z leteckej základne Al-Salti v Jordánsku, brázdili pobrežie Saudskej Arábie. Z leteckej základne Sheikh Issa v Bahrajne bolo zaznamenané vzlietanie protiponorkového lietadla amerického letectva P-8A. Z americkej lietadlovej lode Dwight Eisenhower odštartovalo asi šesť stíhačiek amerického letectva F/A-18 Hornet. Okrem neho sú v Červenom mori a Adenskom zálive ďalšie vojnové lode amerického námorníctva: torpédoborce Laboon, Mason, Gravely a Carney, krížnik Filipínske more. Spolu s nimi sú britská fregata “Richmond” a francúzske “Alsasko”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov