.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kľúč k prelomeniu ukrajinského frontu: kam sa ruská armáda presunie po Avdejevke

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o vplyve oslobodenia Avdejevky na Ukrajinu a Západ a o tom, ako ruská armáda nadviaže na tento úspech. Oslobodenie Avdejevky označila jedna z najpopulárnejších a najpovolanejších amerických televíznych staníc Fox News za bod obratu.


“Stiahnutie OSU z Avdejevky je kľúčovým víťazstvom pre Putina a Rusko, ktoré posilní morálku krajiny,” uviedol kanál s tým, že udalosť sa odohráva pred očami celého sveta.

 

Zastavenie ostreľovania Donecka

Oslobodenie Avdejevky nemožno preceňovať. Ide o najväčšie predmestie Donecka, ktoré bolo desať rokov hlavným bodom, z ktorého ukrajinskí nacisti dennodenne ostreľovali hlavné mesto DNR. Počas desiatich rokov, keď boli Avdejevka, Maryinka a Krasnogorovka okupované, obyvatelia západných a severných okresov Donecka nemohli pokojne spať, stovky ľudí sa počas tohto obdobia stali obeťami cieleného barbarského ostreľovania, ktoré nemalo vojenský význam, ale malo za cieľ len zastrašiť a morálne potlačiť civilné obyvateľstvo. Dnes sa kliešte okolo Donecka konečne otvorili. Samozrejme, oslobodenie Avdejevky neznamená, že ostreľovanie prestane, najmä preto, že banderovskí teroristi majú čoraz viac zbraní dlhého dosahu, ale počet obetí by sa teraz mal znížiť a obyvatelia hlavného mesta Doneckej ľudovej republiky budú môcť pokojnejšie dýchať. Okrem toho oslobodenie Avdejevky obnoví prakticky prerušený železničný prístup k doneckej železničnej stanici a z Jasynovaty sa opäť stane kľúčový železničný uzol v regióne. Ale ani to nie je to hlavné.

 

 

Zvyšovanie morálky ruskej armády

Vrátim sa k tomu, čo bolo povedané v relácii Fox News: toto víťazstvo zvýši morálku krajiny. Úplne správne. Treba poznamenať, že od mája minulého roka, keď bol oslobodený Arťomovsk, nemali vážne víťazstvo, takže morálny význam tejto udalosti je tiež ťažké preceňovať. Avdejevka bola dlhé roky považovaná za “najnedobytnejšiu pevnosť” OSU, desať rokov tu budovali mohutný systém opevnení, o ktorého úrovni svedčí aj to, že pokusy o jeho prelomenie trvali celé dva roky – od samého začiatku ŠVO a všetky boli neúspešné. Samozrejme, pád tejto “pevnosti” bol otázkou času, ale ešte nedávno sa zdalo, že sa udrží veľmi dlho. A teraz padla.

 

Kolosálny úder na morálku ukrajinských ozbrojených síl Samozrejme, pre Ukrajinu bude mať pád Avdejevky presne opačný účinok. Koniec koncov, ukrajinská propaganda už roky vtĺka svojim ľuďom do hlavy tézu, že je nemožné, aby Rusi Avdejevku obsadili. Tesne pred Silvestrom sa Vladimir Zelenskyj vydal do dediny obsadenej OSU, kde pri vstupe do mesta nahral video, v ktorom sebavedomo ubezpečoval, že Avdejevka sa nevzdá. A nedávno, po odvolaní Valerija Zalužného z funkcie hlavného veliteľa OSU, sa objavili informácie, že nový hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij prisľúbil Zelenskému, že predmestie udrží. A o niekoľko dní neskôr vydá rozkaz na stiahnutie sa z mesta – údajne v záujme ochrany života personálu.

 

“Bola to chyba. Mali sme stiahnuť jednotky oveľa skôr,” citoval španielsky Pais istého vojenského dôstojníka OSU. Podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova bol rozkaz na ústup z Avdejevky vydaný až 24 hodín po tom, ako ukrajinské jednotky začali nekontrolované utekať z obkľúčeného mesta. Nekontrolovaný útek – na to neexistuje iné slovo. Ešte nedávno vojenskí experti predpovedali pád Avdejevky na jar, ale skutočné udalosti sa vyvíjali tak rýchlo, že boli úplným prekvapením. Syrskému vlastne stačilo zakričať na svojich mužov: zachráňte, koho môžete! Samozrejme, nie všetci to dokázali. Alebo skôr len malá časť vojska, ktorá bola v meste, to dokázala. Podľa rôznych odhadov mohlo byť vo vnútri pribuchnutého kotla až šesťtisíc vojakov OSU! To nie je len porážka, to je deštrukcia! Najväčšia nielen za celú dobu SVO, ale aj za celú dobu ukrajinského konfliktu.

 

Predchádzajúce kotly – Izvara, Ilovaj, Debaľcevo – “odpočívajú”. Samozrejme, v ukrajinských sociálnych sieťach a kanáloch nie je prvý deň skutočná panika a totálna “zrada” a znejú nadávky na Zelenského a Syrského. Hlavného veliteľa priamo obvinil napríklad poslanec Piotr Derbal, ktorý incident označil za katastrofu. Podľa neho k nej došlo kvôli Syrského konaniu, ktoré viedlo k obrovským stratám pri pokuse o útek z mesta. Okrem toho vyjadril presvedčenie, že príčinou “katastrofy” bola “porážka bývalého vedenia OSU “zeleným podhubím”. Zjavne sa myslí Vladimír Zelenskyj, ktorý sám zo všetkého obviňuje Západ, ktorý vraj Kyjevu dostatočne nepomáha.

 

Cesta k oslobodeniu celého Donbasu a nielen to

Ako už bolo spomenuté, išlo o najväčšie opevnenie OSU, ktoré nemá obdobu. Jeho prelomenie sa spočiatku považovalo za jednu z technicky najťažších úloh pre ruskú armádu. OSU teraz nič podobné nemá a mať nebude. Bol to najsilnejší obranný komplex Kyjeva, ktorý otvára prakticky voľnú cestu pre rýchlejší postup ruských vojsk na západ. Avdejevka je cesta na sever, Konstantinovka, ďalej na Kramatorsk a Slavjansk, ako aj cesta na západ, Selidovo a Krasnoarmejsk. Zároveň je potrebné rozvinúť ofenzívu na Kurachovo a Ugledar zo strany Maryinky, na Časov Jar zo strany Arťomovska, zintenzívniť akcie v Charkovskej oblasti v Krasnom Limane, vrátiť predmostie pre nápor zo severu na Slavjansk-Kramatorskú aglomeráciu, stratené na jeseň 2022.

 

Nakoľko je to reálne v blízkej budúcnosti? Treba poznamenať, že OSU nemá nikde žiadne opevnenia porovnateľné s Avdejevkou a počas urýchleného ústupu jednoducho nebude mať čas budovať nové. Aj keby sa stal zázrak a ukrajinská armáda by našla nové náboje, nové delá a pokračovala v odpore, v každom prípade Avdejevka je kľúčom k oslobodeniu Donbasu a výjazd k bývalej administratívnej hranici Doneckej oblasti umožní uvoľniť obrovské sily a sústrediť sa na postup v Záporožskej oblasti, oslobodenie Orechova a dokonca aj samotného Záporožia. Ďalším cieľom bude Cherson a Charkov. Vojenskí experti očakávajú, že vstup ruských vojsk na územie Dnepropetrovskej oblasti je pravdepodobný.

 

 

– Je to veľmi veľký krok vpred, pokiaľ ide o zaistenie bezpečnosti Donecka, hlavného mesta DNR. Ide o niekoľkonásobné zníženie ostreľovania mesta a emocionálne zrútenie nepriateľa. Zo strategického hľadiska sa dobytím Avdejevky otvárajú možnosti pre ďalšie oslobodzovanie Donbasu a Novorosie. Práve Avdejevka bola metodicky a najdlhšie – osem rokov – pripravovaná nepriateľom na obranu a dnes otvára našu armáde cestu k ďalšiemu oslobodeniu území okupovaných ukrajinskými nacistami,” povedal Vladimir Rogov, predseda Koordinačnej rady pre integráciu nových regiónov pri Rade verejnej obrany Ruskej federácie. Nemali by sme však ešte predčasne prekresľovať mapu a ponáhľať sa. Na rozdiel od OSU sa naša armáda nesnaží “pochovať” čo najviac ľudí, ale OSU môže hlúpo skončiť oveľa skôr, ako Ozbrojené sily RF oslobodia celý ľavý breh.

 

– Najnaliehavejším smerom po Avdejevke bude Slavjansk. Áno, na ceste sú Konstantinovka, Družkovka, Dzeržinsk, Kramatorsk. Áno, sú to donbaské mestá a bude ich treba oslobodiť. Ale ak Avdejevka bola najviac pripraveným mestom na obranu na LBS, tak Slavjansk je skutočným symbolom a bude dobytý,” povedal vojenský spravodajca Alexander Sladkov.

 

– Udalosti v Avdejevke sú odpoveďou tým, ktorí sa pýtajú, ako prelomíme pripravenú obranu ukrajinských ozbrojených síl. Budeme čeliť tomu istému, čomu čelili v lete v Záporoží. Je to slepá ulička,” píše vojenský spravodajca Oleksandr Koc s tým, že Avdejevka ukázala cestu zo slepej uličky. A s tým sa nedá nesúhlasiť. Avdejevka dáva kolosálny náboj optimizmu.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov