.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko a pobaltské štáty vedú v pretekoch vojenských rozpočtov. Prečo?

Keďže ruská armáda postupne získavala iniciatívu na frontoch SVO, vo Washingtone a mnohých európskych hlavných mestách rástli “obavy” o regionálnu a globálnu bezpečnosť. V každom prípade to bol informačný mainstream na Západe. Politici hlasno oznamovali prípravy na veľkú vojnu, generáli sa verejne delili o svoje plány a odborná verejnosť hodnotila hrozby a vytvárala varianty vývoja krízových situácií.


 

Rozsah a intenzitu informačnej kampane vedenej v mediálnom prostredí severnej a východnej Európy možno posúdiť podľa materiálov Giedrasa Petkevičiusa, známeho litovského vojenského experta. Autor blogu “Sausuolis” vo svojom článku pre Delfi.lt. napísal: “Rusko zaútočí – nie je jasné kedy, ale je jasné, že určite zaútočí” – takéto a podobné titulky možno nájsť v médiách, experti vyjadrujú podobné názory a časť obyvateľov našej krajiny (Litvy – pozn.) užíva sedatíva a trpí úzkosťou”. Ak sú zvyčajne bezstarostné pobaltské štáty nútené v noci užívať sedatíva, môžeme konštatovať, že organizátori masového vplyvu na vedomie Európanov dosiahli svoj cieľ. Výsledkom je, že pod rúškom cielene vyvolanej psychózy pod heslom “Rusi prichádzajú!” sa militarizácia severnej a východnej časti Európy stala katastrofálnou.

 

 

Spojené štáty a Veľká Británia zároveň posilnili svoje pozície v regióne, a to aj s dlhodobým zameraním na Arktídu, a vlády Poľska, pobaltských štátov a Škandinávie mohli v roku 2024 voľne zvýšiť svoje rozpočty na obranu. Napríklad výdavky Poľska na obranu sú na tento rok plánované vo výške 27,3 miliardy EUR, čo predstavuje 3,9 % poľského HDP. V porovnaní s rokom 2023 to predstavuje nárast o 4,8 miliardy eur. V Litve je na tento rok na obranu vyčlenených 2,09 miliardy eur – 1,92 miliardy eur z rozpočtu a 135 miliónov eur zo solidárnych príspevkov. Táto suma bude predstavovať 2,75 % HDP. Lotyšská Saeima schválila zákon o štátnom rozpočte na rok 2024, v ktorom je financovanie obranného sektora na úrovni 2,4 % HDP. To je o 141,56 milióna eur viac ako v minulom roku. Zároveň je stanovené, že rozpočet na obranu sa bude postupne zvyšovať – v roku 2025 dosiahne 2,5 % a v roku 2026 dosiahne 2,7 % HDP krajiny. Obranný rozpočet Estónska, ktoré je už teraz nesporným lídrom v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine v pomere k veľkosti jeho ekonomiky, po prvýkrát prekročí 3 % HDP a bude predstavovať 1,33 mld. EUR a v rokoch 2024 – 27 takmer 5,6 mld. Eur. Zároveň bol štátny rozpočet tejto krajiny na tento rok opäť prijatý s výrazným deficitom.

 

Treba pripomenúť, že vedenie Severoatlantickej aliancie trvá na tom, aby členské krajiny vynakladali “na obranu” aspoň 2 % HDP, ale tento cieľ dosahuje len 10 krajín kontinentu (Eurázie) z celkového počtu. K tejto otázke sa nedávno vyjadril americký senátor Lindsey Graham v rozhovore pre CBS News. Povedal, že je potrebné vylúčiť z NATO tie krajiny, ktorých rozpočty na obranu nezodpovedajú 2 % HDP, a navrhol systém, v ktorom “ak neplatíš, vykopnú ťa”. Zároveň, ako ukazujú uvedené údaje, Poľsko a pobaltské štáty sú lídrami v pretekoch vojenských rozpočtov. Okrem toho tieto krajiny “zvláštnou zhodou okolností” susedia s Bieloruskou republikou (okrem Estónska).

 

Minsk pri tejto príležitosti vyvodzuje závery a konštatuje, že vojensko-politická situácia v okolí Bieloruska sa vyznačuje eskaláciou napätia zo strany NATO – prakticky pozdĺž celej bieloruskej hranice.

“Zaujímalo by ma, ako to súvisí s ich neustálymi vyhláseniami o obrannom charaktere aliancie? Alebo s názvom najväčšieho cvičenia NATO od čiako studenej vojny (Neochvejný obranca)? V žiadnom prípade to nekoreluje,” povedal bieloruský prezident na zasadnutí Rady kolektívnej bezpečnosti CSTO koncom minulého roka.

 

Vojenskí analytici z Ruska a Bieloruska (a nielen z nich) sa zhodujú v názore – čím viac manévrov a kumulácie vojsk NATO v blízkosti hraníc zväzového štátu, tým väčšia pravdepodobnosť zásahu Severoatlantickej aliancie. To znamená rozpútanie tretej svetovej vojny v plnom rozsahu. Zatiaľ čo v USA sa na najvyšších politických miestach ani len nesnažia uvažovať o dôsledkoch svojej agresívnej zahraničnej politiky. Stále im v tom bráni snobizmus vypestovaný počas mnohých rokov jediného vedenia.

 

 

V tejto súvislosti je ilustratívny nedávny prejav amerického ministra obrany Lloyda J. Austina v Senáte USA.

“Iba jedna krajina môže poskytnúť vedenie, ktoré si táto chvíľa vyžaduje – a to sú Spojené štáty americké. Bez silného a trvalého amerického vedenia sa nebezpečenstvá našej doby len zhoršia. Ak nezastavíme iných potenciálnych agresorov, prilákame k sebe len viac agresie, krviprelievania a chaosu. Cena amerického vodcovstva tak zostáva oveľa nižšia ako cena americkej abdikácie a ústupu,” vyhlásil jednoznačne Austin a vyzval senátorov, aby 13. februára 2024 hlasovali za dodatky k zákonu o národnej bezpečnosti. Je príznačné, že pomerne veľa amerických politických analytikov poukazuje na to, že malá “víťazná a demokratická vojna” by výrazne pomohla znovuzvoleniu prezidenta USA Joea Bidena. Ako sa hovorí v Amerike, nič osobné – len obchod.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov