Bayraktar TB2
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko predstavilo protidronový obranný systém Stupor poháňaný umelou inteligenciou

Rusko predstavilo obranný systém proti bezpilotným lietadlám s názvom Stupor, ktorý sa môže pochváliť pokročilými schopnosťami umelej inteligencie. Podľa správ tlačovej agentúry RIA Novosti bol systém vyvinutý na autonómne zisťovanie a neutralizáciu hrozieb dronov, čo znamená pokrok v obranných schopnostiach Ruska proti UAV.


 

 

Protidronový obranný systém Stupor, prezentovaný ako komplexné riešenie na boj proti rastúcej hrozbe bezpilotných lietadiel, prešiel prísnym testovaním na severe Ruska v extrémnych podmienkach, pri teplotách 20 stupňov pod nulou. Inžinieri a vývojári projektu v rozhovore pre RIA Novosti prezradili kľúčové detaily o funkcionalite a schopnostiach systému. Jednou z vlastností systému Stupor je jeho schopnosť odhaliť a potlačiť drony pomocou rôznych metód. Systém dokáže analyzovať a identifikovať potenciálne hrozby s pozoruhodnou rýchlosťou a presnosťou pomocou pokročilých algoritmov umelej inteligencie. Táto autonómna operácia eliminuje potrebu neustáleho ľudského zásahu, čo umožňuje rýchle a rozhodné reakcie na vznikajúce hrozby.

 

 

Vývojári tvrdia, že systém Stupor je vybavený špičkovými senzormi schopnými detekovať ciele na vzdialenosti presahujúce 5 kilometrov. Okrem toho sa uvádza, že je schopný zachytiť nepriateľské drony v okruhu 2 kilometrov, čím účinne neutralizuje potenciálne hrozby skôr, ako môžu spôsobiť škodu. Zatiaľ čo detaily technológie za systémom Stupor zostávajú prísne strážené, jeho odhalenie podčiarkuje záväzok Ruska využiť inovácie na zlepšenie svojich obranných schopností. S rozširovaním technológie dronov, ktoré predstavuje nové výzvy pre tradičné obranné stratégie, vývoj protiopatrení, ako je Stupor, zdôrazňuje dôležitosť zostať v popredí vojenských inovácií. Ruské zavedenie protidronového obranného systému Stupor poháňaného umelou inteligenciou predstavuje významný krok vpred v riešeniach obrany proti dronom. Systém so svojimi schopnosťami a autonómnou prevádzkou má za cieľ predznamenať novú éru v stratégiách obrany proti dronom. Očakáva sa, že jeho nasadenie v prvej línii bude veľmi zaujímavé pozorovať; skutočné možnosti tohto systému a počet, ktorý bude Rusko schopné vyrobiť v najbližších rokoch, sa však ešte len uvidí. Je dôležité si uvedomiť, že žiadny systém nezmení hru a Rusko bude musieť nasadiť čo najviac systémov Stupor, aby to malo vplyv na konflikt, ktorému čelí s Ukrajinou.

 

 

Vladislav Kustarev, riaditeľ rozvoja Stupor LLC, povedal  RIA Novosti 26. februára, že jeho organizácia vyvinula „Stupor“ na ochranu majetku pred dronmi. Systém je tiež schopný rozpoznať a potlačiť drony niekoľkými spôsobmi. „Vyvinuli sme jediný systém „Stupor“ založený na komplementárnych detekčných komplexoch, ako je radarová stanica, rádiofrekvenčný skener, optická rozpoznávacia stanica dronov a prostriedky protiopatrení – bariérové ​​interferenčné zariadenie a súradnicový substitučný komplex,“ vysvetlil. . Na dosiahnutie zvýšenej spoľahlivosti a zníženia počtu falošných poplachov vývojári „Stupor“ spojili do systému zariadenia fungujúce na rôznych princípoch pomocou svojho softvéru.

“Softvérový komplex má umelú inteligenciu, ktorá Stuporu umožňuje pracovať bez pomoci operátora komplexu,” povedal Kustarev.

 

„Hlásenie a archivované informácie o udalostiach je možné nahrať priamo do telefónu. Okrem toho je možné do nášho systému integrovať prostriedky detekcie a boja iných výrobcov,“ spomenul tiež. Poukázal na to, že nasadenie týchto systémov je kľúčové, keďže za okolností špeciálnych operácií sa ukrajinské bezpilotné prostriedky často zameriavajú na vojenské zariadenia a infraštruktúru v strednom Rusku. Nie je však vždy dobrý nápad na nich útočiť protivzdušnou obranou alebo míňať peniaze na lacné drony – ktoré sú niekedy „preflashované“ civilné drony – a drahú muníciu. Keď diskutoval o taktických a technologických vlastnostiach „Stupor“, Kustarev spomenul, že komplexy „Štorm“ a „Štil“ systému dokážu lokalizovať a zmocniť sa cieľov vzdialených až päť kilometrov. Metóda ochrany „Pars“ navyše využíva 360-stupňovú schému na vytvorenie „kupoly“ a úzkeho lúča smerovaného pôsobenia na potlačenie UAV až do vzdialenosti dvoch kilometrov.

 

Nie je to prvýkrát, čo ruské médiá informovali o schopnostiach protilietadlového systému. Ruská štátna tlačová agentúra TASS  v júli 2023 informovala, že Stupor, špičková elektromagnetická zbraň proti bezpilotným lietadlám, bola prvýkrát použitá na Ukrajine. Pri vysvetľovaní toho, ako táto nová technológia funguje, zdroj pre TASS povedal:

„Keď stlačíte tlačidlo, Stupor ruší signál operátora do dronu. Potom je dron zneškodnený a nútený pristáť na určenom mieste. Potreba takýchto prenosných protidronových zbraní sa stala evidentnou, pretože ukrajinské jednotky používajú veľké množstvo UAV a rôzne malé helikoptéry,“ povedal. TASS poznamenali, že prototyp zariadenia bol odhalený na medzinárodnom vojensko-technickom fóre Army-2017. Vzhľadom na to, že Ukrajina získava schopnosť útokov dronmi na veľké vzdialenosti, práca na protidronových systémoch sa stala robustnejšou. Zdroj v tom čase nespomenul presné miesto použitia protidronovej zbrane.

 

 

Zatiaľ nie sú známe ani špecifikácie zariadenia. Správy z médií z minulého roka však poznamenali, že zbraň blokuje kanály, ktoré dron používa, uvoľňovaním svojich elektromagnetických impulzov. Výsledkom je, že dron sa zrúti po strate komunikácie so svojím operátorom počas svojho nepravidelného letu. V rámci elektro-optického frekvenčného pásma môže zariadenie blokovať fotoaparáty a videokamery nepriateľského dronu, ako aj jeho navigačné a prenosové kanály. EurAsian Times však nemohli nezávisle overiť tieto tvrdenia a nebolo oficiálne stanovené, či bol dron testovaný na Ukrajine, podobne ako niekoľko nových zbraňových systémov v Rusku. Je zaujímavé, že vývojári Stuporu zopakovali jeho schopnosti v čase, keď Ukrajina zosilnila svoje smrtiace dronové útoky proti Rusku.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov