.
Aktuality, Pozemná technika,

Ničenie dronov – nové prístupy

Zvýšený význam dronov na súčasných bojiskách vedie k horúčkovitým snahám vyvinúť optimálne riešenia na ich detekciu a ničenie najmä pomocou prostriedkov rádioelektronického boja, ako aj raketovými a hlavňovými prostriedkami protivzdušnej obrany. O tejto problematike už vyšlo viacero článkov v Armádnom magazíne a dnes to bude pokračovať. V predstavivosti inžinierov aj v bežnom frontovom živote vznikajú riešenia, ktoré sa odchyľujú od tých doteraz popísaných.


 

1. Prvé eso USMC od vietnamskej vojny zostrelilo sedem dronov

Súčasná Amerika má nového nepriznaného hrdinu, pilota AV-8B Harrier II námornej pechoty. Kapitán Earl Ehrhart V mal od decembra 2023 nad v Červeným morom zostreliť sedem dronov vyslaných Húsijmi. So svojim lietadlom s kolmým štartom a pristátím pôsobí z útočnej výsadkovej lode pre obojživelné operácie LHD 5 (ide o USS Bataan s výtlakom vyše 40 000 ton). Loď sa mala po niekoľkých mesiacoch strávených v Perzskom zálive vrátiť do USA, ale po udalostiach zo 7.10.2023 ostala na Blízkom východe. Kapitán Ehrhart tvrdí, že bol jeho Harrier modifikovaný pre vzdušný boj, čím je pravdepodobne myslené to, že ide o verziu AV-8B Harrier II Plus so schopnosťou niesť 4x protilietadlovú strelu stredného dosahu s aktívnym radarom AMRAAM. Na ničenie lacných dronov by však viac vyhovovala strela krátkeho dosahu AIM-9 Sidewinder, prípadne päťhlavňový rotačný kanón kalibru 25×137 mm GAU-12 Equalizer, s rýchlosťou streľby voliteľnou v rozsahu od 1800 do 4200 výstrelov za minútu.

 

 

Tento článok netreba ukazovať Ukrajincom, pochopia, že AV-8 Harrier II Plus by sa im hodil viac než protitankové lietadlo A-10 Thunderbolt II, o ktoré USA teraz žiadajú. Príznačné je, že drony nezničil pilot F-35 Lightning II ale starého dobrého Harrrieru.
S odstupom času sa ukazuje, aký bol citeľný útok komanda Talibanu na Camp Bastion zo dňa 14.9.2012. Aj keď sa hovorí, že bol odvetou za uvedenie filmu „Innocence of Muslims”. Prípadne snahou o atentát na britského princa Harryho, ktorý vtedy na základni bol. Jeho fyzickým výsledkom bolo zničenie šiestich Harrierov a jedného C-130 a ťažké poškodenie dvoch Harrierov pri slušnej dovtedajšej bežnej „attrition rate” AV-8B Harrier II zhruba dvoch strojov ročne.

 

Trochu slávy kapitánovi Ehrhartovi ukradol jeho kolega kapitán William Mahoney, ktorý dňa 7.1.2024 počas aktuálnej misie v Červenom mori pristál na kolíske po zlyhaní prednej podvozkovej nohy. Attrition rate nezvýšil, jedna z východ kolmého štartu a pristátia:

 

2. Čínsky prístup: Nestačí zostreliť sedem dronov, treba dron zostreliť sedemkrát

Čína nedávno počas vojenských cvičení demonštrovala svoj špičkový systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu, Type 625, z ktorého však existuje aj exportná verzia Type 625E. Tieto systémy sú primárne navrhnuté na obranu proti vzdušnému ohrozeniu v malých výškach, proti vrtuľníkom, nízko letiacim lietadlám, ako sú Su-25, A-10 alebo AV-8B a bojovým dronom, čím riešia narastajúce výzvy, ktoré tieto predstavujú na súčasnom bojisku.

 

Čínsky systém protivzdušnej obrany Type 625 je hybridný, teda kombinuje protilietadlový kanón aj odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet, spolu s vysoko citlivým rádiolokátorom a optoelektronickými prístrojmi denného aj nočného videnia je to všetko integrované na mohutnom kolesovom podvozku 8×8. Kanón by mal byť šesťhlavňový rotačný 25×287 mm gatling, o ktorom zatiaľ nie sú informácie ale dĺžka jeho nábojnice a kadencia pravdepodobne niekoľko tisíc rán za minútu dáva tušiť, že je to extrémne výkonná zbraň.

 

V čase keď sa o Type 625 nevedelo skoro nič sa predpokladalo, že bude mať gatling kalibru 30 mm už v Číne použitý na kolesovom podvozku ale zrejme sa pokúsili čínski konštruktéri riešiť zbraň s výkonmi 30 mm kanónu v kalibri 25 mm.
Protilietadlové strely sú výkonné čínske rakety FB-10 s výškovým dosahom až 5000 m a diaľkovým 10 km, ktoré boli pôvodne vyvinuté pre námorné systémy protivzdušnej obrany a mali byť použité mimo rámec dostrelu kanónov CIWS aj na obranu proti protilodným strelám. Dá sa teda predpokladať, že v kombinácii s výkonným radarom a senzormi si Type 625 môže trúfnuť aj na riadené strely s plochou dráhou letu. Zaujímavé by bolo vedieť, koľko systém váži, jeho mohutnosť vyvoláva spomienky na záverečnú etapu bush wars, kedy sa konštruktéri v JAR nemuseli trápiť otázkou, prečo vyvíjať skutočný kolesový tank. Pretože mohli.

 

Čínsky hybridný systém PVO Type 625:

 

3. Rusi sa môžu vrátiť k použitiu striel vzduch-vzduch R-60 na Mi-24

Dňa 12.2.2024 sa na sociálnych sieťach objavili zábery, ktoré majú dokazovať použitie ruských vrtuľníkov Mi-24 pri protivzdušnej obrane proti ukrajinským dronom. V tomto prípade bola zrejme cieľom dronu rafinéria v Leningradskej oblasti. Nie je zrejme, či bol dron napokon zostrelený alebo inak neutralizovaný (prostriedkami REB).

 

Zábery náhodných svedkov na Mi-24 a dron:

 

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že už bývalý ZSSR predvídal éru dronov a pripravoval sa na ňu. Integrácia leteckých riadených striel krátkeho dosahu R-60 na bitevné vrtuľníky tak nemala slúžiť na ich obranu pre prípad napadnutia stíhacím lietadlom ale skôr na ničenie malorozmerných vzdušných cieľov ako drony, ktoré Izrael nasadil už v libanonskej vojne v roku 1982. Ich zameranie sa uskutočňovalo pomocou ASP-17V. Česko dodalo Ukrajine minulý týždeň dva vrtuľníky Mi-24. Tento článok netreba ukazovať Ukrajincom, začnú zháňať rakety R-60.

 

4. Drony proti dronom, USA a Južná Kórea

a) Americká armáda objednala stovky anti-dronov Coyote 2C

Americká armáda udelila akčný kontrakt spoločnosti RTX Corporation (v minulosti išlo o firmu známu pod názvom Raytheon Technologies Corporation, NYSE: RTX) vo výške 75 miliónov USD na výrobu 600 stíhacích dronov Coyote 2C v priamej podpore amerického úsilia zvládnuť vývoj protilietadlových systémov bez posádky. Zadanie zákazky bolo uskutočnené Úradom ministra obrany pre rýchlu akvizíciu, ktorý identifikoval túto náhlu potrebu americkému Kongresu, pričom všetky akcie boli dokončené za menej ako 30 dní od schválenia povolenia a prijatia finančných prostriedkov. Je zrejmé, že Američanov netlačil čas ale reálne straty personálu, ktoré utrpeli pri útokoch dronov na Blízkom východe. Zmluva podporuje zvýšenie výrobnej kapacity dronov Coyote v reakcii na zvýšený dopyt (chce ich už aj grécka armáda a počet záujemcov sa zrejme bude zvyšovať). Coyote bude kľúčovým komponentom systému obrany proti dronom. Ide o pozemný, radarom navádzaný stíhač s kinetickými a nekinetickými variantmi ničenia.

 

Ukážka činnosti stíhacích dronov Coyote:

 

b) Južná Kórea vyvinie lacnejší systém stíhacích dronov

Južná Kórea je pripravená vyvíjať systém určený na zachytávanie dronov na vzdialenosť až 30 km pomocou stíhacieho dronu.
Očakáva sa, že nový kórejský protidronový systém bude podobný ako americký Coyote a bude umiestnený na špeciálnom prívese vybavenom vypúšťacími modulmi pre stíhacie drony. Po zistení nepriateľského dronu sa z odpaľovacieho kontajnera okamžite spustí stíhací dron na jeho zachytenie.

 

 

Stíhací dron je dalinkom na prenos dát spojený s pozemným riadiacim stanoviskom. Detekčný radar informuje stíhací dron o polohe nepriateľského UAV cez datalink a priblíži ho cieľu. Keď sa stíhací dron dostane dostatočne blízko, elektrooptický/infračervený (EO/IR) navádzací systém nainštalovaný v hlavici stíhacieho dronu sleduje dron v terminálnej fáze až do jeho zničenia výbuchom stíhacieho dronu.

 

Vývoj tohto projektu začal v štvrtom štvrťroku minulého roka, pričom čoskoro bude dokončené základné preskúmanie návrhu, po ktorom bude nasledovať podrobné preskúmanie návrhu. Po dokončení letových skúšok prepadového dronu na jeseň tohto roku, sa do druhej polovice budúceho roka plánujú vykonať testy ničenia dronov. Vývoj teda má absolútnu prioritu a má sa uskutočniť v rekordnom čase. Poskytne sa tým záložné riešenia k americkému Coyote, kde stíhací dron na jedno použitie stojí 100 až 200 tisíc dolárov. Tento článok treba ukazovať Ukrajincom. Možno už od USA nedostanú ani cent ale európski spojenci im americké Coyote radi zaplatia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov