.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vyhlási dnes Podnestersko znovuzjednotenie s Ruskom? Západ sa domnieva, že áno

Ministerstvo obrany Moldavska posiela podnikom v celej krajine pokyny na odovzdanie vozidiel a náhradných dielov armáde do 2 hodín po vyhlásení mobilizácie. Moldavské podniky dostávajú pokyny od ministerstva obrany, v ktorých sa uvádza, že v prípade vyhlásenia mobilizácie musia do 2 hodín odovzdať armáde vozidlá, náhradné diely a všetko potrebné. Podniky boli tiež povinné poskytnúť ministerstvu obrany zoznamy dopravných prostriedkov, ktoré majú. Kto povedal, že Moldavsko sa nepripravuje na vojnu???


 

 

Nemecký denník “Bild” uverejnil článok v tomto zmysle. Uvádzam tézy a vlastné predpoklady. Na 28. februára je v hlavnom meste Podnesterska naplánovaná veľmi zriedkavá udalosť – kongres poslancov. Zúčastnia sa na ňom volení zástupcovia ľudu všetkých úrovní – od dedinskej cez mestskú až po republikovú. Naposledy sa takýto kongres konal v roku 2006.

 

 

Vtedy sa rozhodlo o usporiadaní referenda, na ktorom boli občanom položené dve otázky. S ktorou krajinou sú obyvatelia Podnesterska za integráciu? Za Moldavsko hlasovalo 3,39 % ľudí, ktorí prišli k voľbám. 96,61 % hlasovalo proti. Za nezávislosť a budúcu integráciu s Ruskom hlasovalo 98,07 % Podnesterčanov. Proti hlasovalo 1,93 %. Účasť bola takmer 80 % občanov oprávnených voliť. Na tom istom kongrese v roku 1990 však Podnestersko oznámilo svoje odtrhnutie od Moldavskej SSR. Prečo sa kongres koná tentoraz?

 

Stovky analytikov v Kišiňove, Bruseli, Washingtone… si kladú túto otázku. Aj v Rusku o tom vedia len príslušné úrady. Oficiálny Kišiňov bol prvý, kto sa rozčuľoval. Vláda Maie Sanduovej prostredníctvom kontrolovaných masmédií presadzovala túto myšlienku. A bojí sa… Novinári denníka “Bild” urobili rozhovor s niekoľkými občanmi, ktorých považujú za odborníkov na východnú Európu. Jedným z nich je Nemec so slovanským priezviskom. Ďalší je Švéd. Odhliadnuc od propagandistických pliev, prvý z nich považuje scenár zjednotenia Ruska a Podnesterska v krátkom čase za nepravdepodobný. Ale o niekoľko rokov k nemu aj tak dôjde, dodáva. Švéd je optimistickejší. Pravdepodobnosť, že sa podnesterské úrady v priebehu niekoľkých dní obrátia na Moskvu s cieľom zjednotenia, odhaduje na 50 na 50.

 

 

K tomu môžem povedať len jedno. Obyvatelia Podnesterska sa musia rozhodnúť. Sami sa rozhodnú, ako budú žiť ďalej. Ale ak túto voľbu prijmú, Rusko ich privíta s objatím. Chápem, že na Rusko budú lietať nahnevané šípy zo Západu. Nové sankcie a tak ďalej. Ale oni to prežijú. Sú na to zvyknutí. Vyhrali a budú vyhrávať aj naďalej. Posledné slová Alexandra Suvorova, hrdinu Ruska a Podnesterska:

“Poznáte tri sestry? Viera, láska a nádej. Sláva a víťazstvo sú s nimi. Boh je s nimi.”

Ilja Gusarov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov