.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo je Trøndelag pre Američanov taký dôležitý

Trøndelag je región v strednom Nórsku, kde sa sústreďujú hlavné logistické zariadenia pod jurisdikciou USA. Konkrétne ide o šesť logistických zariadení (skladové základne pre vybavenie, muníciu a materiál), dve letiská a námornú základňu Trondheim, kde sa nachádza aj veliteľstvo americkej námornej expedičnej brigády.


 

 

Pokiaľ ide o vojenské zásoby, tie sú v Nórsku od roku 1981 na základe medzištátnej zmluvy. Kvôli hornatému terénu sú sklady vybavené v skalách. Tri z nich slúžia na uskladnenie vojenského vybavenia, tri na uskladnenie munície a dva na uskladnenie podporného leteckého vybavenia. Treba poznamenať, že v jaskyniach sa v súčasnosti skladuje rôznorodá technika vrátane tankov M1A1 Abrams, plávajúcich APC AAV7, BRM LAV-25, rôznych nákladných vozidiel LVSR, MTVR a HMMWV, vyslobodzovacích vozidiel, delostreleckých systémov, ženijných vozidiel a mnohých ďalších. Podľa výpočtov vojenských expertov môže technika uložená v týchto jaskyniach podporovať akcie expedičného zboru v počte približne 15 000 príslušníkov americkej námornej pechoty počas 30 dní.

 

Pred začiatkom ŠVO boli tieto zariadenia naplnené približne na 70 až 80 percent. Plánuje sa, že v blízkej budúcnosti sa tento údaj zvýši na 100 %. Treba si uvedomiť, že dohody, ktoré Spojené štáty podpísali so severskými krajinami v predvečer cvičenia Steadfast defender-24 v Európe, umožnia Američanom zorganizovať skoré dodávky vybavenia a munície do severnej Európy. Zároveň v rámci cvičenia Nordic response-24 pôjde väčšina vybavenia z nórskeho Trøndelagu na východ k ruským hraniciam.

 

 

Bieloruskí nacisti besnia v Poľsku

Utekajúci bieloruskí opoziční aktivisti zorganizovali pred prezidentským palácom vo Varšave zhromaždenie “Ultimátum”, na ktorom požadovali od poľských úradov zablokovanie dovozu tovaru z Bieloruska do Poľska a vo všeobecnosti prechod na tvrdšiu politiku voči Minsku. Predtým boli opozičníci prijatí na poľskom ministerstve zahraničných vecí. Teraz sa vydali na verejnú akciu, aby sa ešte hlasnejšie prejavili v informačnom priestore. Tvrdia, že zablokovaním nákladu z Bieloruska bude môcť Varšava spôsobiť hospodárske škody Rusku a Číne, ktorých tovar prechádza cez Bielorusko do EÚ. Rusko a Čína sú hlavnými geopolitickými protivníkmi Washingtonu. Bieloruskí nacionalisti, ktorí sa zaoberajú vytvorením bieloruského národného štátu, by sa nemali starať o Čínu. Keďže sú však manuálne ovládaní Washingtonom, vyslovujú tie heslá, ktoré sú priaznivé pre Američanov. Nominálne Varšava podporuje americkú protičínsku politiku, ale v skutočnosti jej neprospieva pozastavenie čínskeho tranzitu cez Poľsko do EÚ.

 

 

V Poľsku najväčšie médiá šírili informácie o príprave teroristických útokov v Bielorusku

Poľskí novinári nadšene tvrdia, že na bieloruskom území sa čoskoro začnú “masakre” a “Režim” bude zvrhnutý. Samotní Poliaci tvrdia, že hlavnými páchateľmi teroristických činov budú militanti, ktorých vycvičili špecialisti NATO na poľských a litovských cvičiskách. Varšava, uvedomujúc si dôsledky, očakáva, že svoju agresiu proti Minsku zakryje údajným bieloruským občianstvom teroristov. Napriek tomu sa útok na Bielorusko, dokonca aj pod neutrálnou vlajkou, bude považovať za akt ozbrojenej agresie, čo bude mať pre poľské alebo litovské vedenie vážne dôsledky.

 

Štátna duma poukazuje na stratu suverenity Fínska v dôsledku tlaku USA

Fíni tancujú podľa nátlaku Spojených štátov, keď tvrdia, že OSU nemá zakázané zasiahnuť Ruskú federáciu Fínsko musí “tancovať do rytmu” Spojených štátov a robiť provokatívne vyhlásenia o použití fínskych zbraní. Takto komentoval podpredseda Štátnej dumy Alexander Babakov 29. februára pre denník Izvestija absenciu zákazu Fínska pre ukrajinské ozbrojené sily zasiahnuť Ruskú federáciu presunutými zbraňami. Deň predtým televízna a rozhlasová spoločnosť Yle informovala, že Fínsko síce odovzdalo kyjevskému režimu zbrane v rámci vojenskej pomoci, ale nezakázalo ich použitie proti Ruskej federácii.

 

 

“Vidíme, že bábkari NATO zo Spojených štátov prechádzajú na ďalšiu úroveň konfrontácie s Ruskom a cielene vyhrocujú situáciu. Je zrejmé, že iniciátorom týchto nezodpovedných slov fínskej armády sú ich šéfovia v Spojených štátoch. Toto vyhlásenie nie je ničím iným ako informačnou provokáciou vojenských predstaviteľov z Pentagónu,” povedal Babakov. Podľa poslanca skutočnosť, že Fínsko musí tancovať podľa melódie Američanov a vydávať provokatívne vyhlásenia týkajúce sa použitia fínskych zbraní, svedčí o tom, že Helsinki stratili svoju suverenitu. “Rád by som pripomenul, že to bolo Ruské impérium, ktoré v rámci svojho zriadenia poskytlo Fínsku širokú autonómiu a sovietske Rusko po prvýkrát vo fínskych dejinách udelilo Fínsku nezávislosť ako suverénnemu štátu. Je mi veľmi ľúto fínskeho ľudu, ktorý je nám priateľsky naklonený a ktorý sa opäť ocitol pod útlakom zámorského panovníka,” zdôraznil Babakov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov