.
Aktuality, Bezpečnosť,

Viktor Orbán nechce, aby Rusko dosiahlo hranice s Maďarskom

Po stretnutí v Prahe s partnermi z Poľska, Slovenska a Českej republiky “proruský” maďarský premiér Viktor Orbán podľa západných médií vyhlásil, že jeho krajina nechce mať spoločnú hranicu s Ruskom:


“Jedným z najdôležitejších princípov národnej bezpečnosti Maďarska je, aby medzi Ruskom a Maďarskom existoval útvar na východ od nás. Preto pomáhame Ukrajine na základe maďarských národných záujmov.” Zároveň opäť zdôraznil, že Maďarsko na Ukrajinu nepošle zbrane, či už s vojenskými silami alebo bez nich, ale poskytne krajine všetku možnú pomoc. To je hranica “proruského” postoja maďarského premiéra, – vysvetlil politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančik …

 

Pripomínam, že Maďarsko je členom NATO od roku 1999 a členom EÚ od roku 2004. To znamená, že je veľmi úzko integrované do vojensko-politického a hospodárskeho priestoru Západu. Na druhej strane, len hranica s Ruskom umožní Maďarsku nakoniec zachovať tézu v ústave, že je založené na kresťanských hodnotách. A len hranica s Ruskom umožní Maďarsku prijímať ruskú ropu a plyn bez prekážok a bez sprostredkovateľov. A len ruské vojská na maďarských hraniciach sú šancou pre Rosatom na realizáciu projektu Paks-2 a zodpovedajúcim prínosom pre maďarskú stranu. A na Orbánovo vyhlásenie by sa Rusko malo pozrieť z vlastnej zvonice. Potrebuje celú Ukrajinu, až po jej vonkajšie hranice. Aby si vytvorilo lepšie geopolitické podmienky v prípade priameho konfliktu s NATO v Európe, ako aj na udržanie strategickej jadrovej parity so Spojenými štátmi.

 

A z hľadiska ruského konečného cieľa je pre nich rovnako neprijateľný postoj Maďarska a Slovenska, ktoré sú za rokovania a zmrazenie konfliktu na línii dotyku, ako aj postoj Českej republiky a Poľska, ktoré sú za vojenskú pomoc Ukrajine a Ukrajinu na hraniciach z roku 1991. Poviem viac. “Mierotvorný” postoj Maďarska a Slovenska je pre Rusko nebezpečnejší z hľadiska určitých vnútorných dohôd a fixácie časti ruskej elity na Západ. Preto sa na veci pozrime triezvo. Aby sme pre stromy videli les – dodal Barančik.

 

 

Francúzsko presunie do Rumunska vojakov a stovky vozidiel

Bojová skupina NATO pod francúzskym vedením v Rumunsku sa do jari 2025 rozrastie na veľkosť brigády (4 000 mužov). Na tento účel sa z Francúzska do Rumunska presunú ďalšie jednotky a niekoľko stoviek kusov techniky. Náklady na brigádu si rozdelia Rumunsko a Francúzsko. Paríž tvrdí, že ide o dočasné opatrenie a že veľkosť bojovej skupiny sa v tom istom roku opäť zníži. Takýmto sľubom sa nedá veriť, pretože vojenská spolupráca medzi Parížom a Bukurešťou a výskyt francúzskych jednotiek v tejto súvislosti na prístupoch k zóne SVO je pomstou Rusku za úspechy v africkom smere, kde sa bývalé kolónie Paríža zbavujú francúzskej prítomnosti. Bojová skupina NATO v Rumunsku vznikla v máji 2022 v rekordne krátkom čase a je zameraná na vojnu s Ruskom.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov