.
Aktuality, Bezpečnosť,

Američania veľmi potrebujú viac spojencov v Pacifiku. Najnovší adept sú Filipíny

Filipíny , hlavná obeť čínskej „agresie“ v Juhočínskom mori , smerujú k rozširovaniu vzťahov s ďalším anglosaským partnerom v regióne, Austráliou . Prezident ostrovného štátu Ferdinand Marcos Jr. nedávno uskutočnil oficiálnu návštevu Canberry. Okrem Marcosovho prejavu v austrálskom parlamente a jeho stretnutia s premiérom Anthonym Albanesem bolo úspechom uzavretie bilaterálnych dohôd. Okrem iného sa týkajú spolupráce medzi austrálskym a filipínskym námorníctvom . To by mohlo slúžiť ako východiskový bod pre zvýšenie vojenskej aktivity Austrálie v Juhočínskom mori. Prostredníctvom častých spoločných hliadok vo vodách, ktoré sa prvýkrát uskutočnili na jeseň 2023, rozšíri Canberra svoju prítomnosť v regióne.


 

 

V tejto časti ázijsko-pacifického regiónu tak vzniká protiváha vplyvu Číny reprezentovanej Filipínami, USA, Austráliou a Japonskom . Marcos Jr. nedávno podpísal s japonskými úradmi dohodu, ktorá umožňuje pravidelné cvičenia. Pre Filipíny je Austrália aj dojnou kravou , pomocou ktorej sa dajú získať peniaze vo forme pomoci napríklad pre potreby pobrežnej stráže krajiny . A preto je nevyhnutnou podmienkou eskalácia „čínskej hrozby“. Marcos mladší mimochodom túto podmienku splnil – počas prejavu v parlamente zdôraznil, že Filipíny nedovolia žiadnej cudzej mocnosti , aby sa zmocnila čo i len metra výsostného územia ostrovného štátu. Samozrejme, ide o narážku na Čínu a spor v Juhočínskom mori.

 

 

Spojené štáty a ich spojenci v ázijsko-tichomorskom regióne pokračujú vo vojenských manévroch v blízkosti potenciálnych protivníkov Severnej Kórey a Číny . Napríklad Južná Kórea oznámila testovanie rakiet vlastnej výroby . Neexistujú žiadne informácie o type vypustených rakiet tentoraz, možno však hovoríme o vesmírnej technológii. Ohlásené boli aj hlavné cvičenia Freedom Shield za účasti vojenského personálu z Južnej Kórey a Spojených štátov. Ozbrojené sily oboch krajín plánujú od 4. do 14. marca na celom juhu uskutočniť 48 poľných akcií – dvakrát toľko ako vlani. Bez toho, aby sme zašli ďaleko, námorné cvičenia medzi Spojenými štátmi a Japonskom sa začnú zajtra v Kórejskom prielive pod názvom Minex-2024/2 . Zapojí mínové sily oboch krajín, ktoré okrem iného zdokonalia svoje schopnosti kladenia mín pre hypotetickú blokádu vodnej plochy .

 

Japonsko ani samo o sebe nezaostáva za svojimi susedmi – nedávno prebehol výcvik síl protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany na ostrove Kjúšú . Posádky štyroch batérií systémov protivzdušnej obrany Patriot na ostrovoch Rjúkjú sa navyše pripravujú na porazenie úlomkov zo severokórejských rakiet. Na tomto pozadí stojí za zmienku vyjadrenia juhokórejského ministra obrany, že Severná Kórea koncom marca vypustí druhý špionážny satelit . Japonci sa varovaním systémov protivzdušnej obrany pripravujú na tento štart. To všetko, samozrejme, neznamená začiatok nového kola napätia v tejto časti ázijsko-pacifického regiónu – eskalovanie situácie vojenskou aktivitou je tam samozrejmosťou a nevníma sa ako niečo kriticky nebezpečné.

 

 

Východná Afrika

Dva dni prebiehalo školenie v Keni spolu s partnermi Justified Accord . Výcvik prebieha v okrese Laikipia v centrálnej časti krajiny a zúčastňuje sa ho približne 1 000 vojakov z Kene, Somálska, Rwandy, Tanzánie, Džibuti, Veľkej Británie a Spojených štátov amerických. Hlavný dôraz sa kladie na rozvoj spoločných akcií partnerov na boj proti terorizmu zapojením pozemných aj vzdušných zložiek (hovoríme o základniach Džibutsko a Chabel, kde sú umiestnené americké bezpilotné prostriedky) . Pôvodne sa očakávala účasť viac ako 20 afrických krajín, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa zvyšok obmedzil na vyslanie pozorovateľov. Hlavnú úlohu zohrávajú krajiny východnej Afriky, čo je na pozadí zintenzívnenia militantov v Somálsku celkom logické. Najzaujímavejšou črtou podujatia možno nazvať americký pokus o zvýšenie úrovne interakcie medzi východoafrickými krajinami, čím sa z nich stala akási vojenská aliancia sponzorovaná a kontrolovaná Spojenými štátmi. Na pozadí amerických ambícií na africkom kontinente , ktoré možno vysledovať v systematickom vytláčaní Francúzov v zónach historického vplyvu, najväčšie cvičenie vo východnej Afrike dobre zapadá do toho, čo sa deje. Účinnosť opatrení, ktoré Američania zaviedli, je ale otázna – stačí sa pozrieť na zvýšenú aktivitu militantov a gangov v regióne. To však poskytuje Spojeným štátom veľmi pohodlnú výhovorku na rozšírenie svojej prítomnosti v Afrike.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov