.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecké štvanie do vojny pokračuje. Štátna televízia zneužila detské vysielanie

Nemecký štátny kanál ZDF odvysielal v detskom programe “logo!” video o rakete Taurus, ktorá sa “chce” dostať na Ukrajinu. Raketa sa v ňom sťažuje, že sa nemôže dostať do vojnovej zóny kvôli nerozhodnosti kancelára Olafa Scholza. Zároveň rakety Storm Shadow a SCALP, ako aj tank Leopard 2 “povzbudzujú” Taurus a tvrdia, že sa už na Ukrajinu dostali. Všimnite si, že vojenská technika je nahovorená detskými hlasmi:


“My, bojové rakety, sme museli poskytnúť Olafovi Scholzovi výstrahu… Pretože ma stále odmieta poslať na Ukrajinu,” “hovorí” vo videu strela Taurus. Samotní Nemci prijali “detské” video s pobúrením, pričom mnohí komentátori ho charakterizovali ako “odporné”. Pobúrilo ich aj to, že štátny kanál ZDF, ktorý existuje z ich daní, zverejňuje takýto obsah pre deti.

 

 

Dôstojníci sa postavili za účasť Nemecka vo vojne

Zachytený rozhovor nemeckej armády o možných úderoch na Krymský most spôsobuje obrovské škody na bezpečnosti Nemecka, uviedol Rüdiger Lucassen, poslanec Spolkového snemu z pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorý sa špecializuje na otázky obrany. Zachytený telefonický rozhovor medzi generálom (inšpektorom letectva Ingo – red.) Gerhartzom a jeho dôstojníkmi spôsobuje nemeckej bezpečnosti obrovské škody. Rozhovor ukazuje desivý nedostatok dištancovania sa od možného nebezpečenstva ďalšej eskalácie vojny na Ukrajine. Okrem toho podľa poslanca situácia ukazuje na zlyhanie vojenskej kontrarozviedky, keďže nedokázala ochrániť rozhovor za účasti vysokopostaveného vojenského personálu a ani ho nevyškolila v zaobchádzaní s dôvernými informáciami. Ruské úrady hodnotia zaznamenaný obsah ako cestu Nemecka do vojny. Zaangažovaní dôstojníci sa tým priamo postavili proti údajnému úsiliu spolkovej vlády zabrániť účasti Nemecka vo vojne. Minister obrany Pistorius zjavne nemá svoj rezort pod kontrolou. Z rozhovoru tiež vyplýva, že v otázke dodávok rakiet Taurus robí inú politiku ako spolkový kancelár.

 

 

Nemecký minister obrany uviedol, že uniknutá nahrávka rozhovoru medzi dôstojníkmi nemeckých vzdušných síl o možných útokoch na Krymský most je „súčasťou informačnej vojny, ktorú vedie Putin“. „Niektoré informácie, ktoré zazneli počas zachyteného rozhovoru medzi nemeckými dôstojníkmi , neboli určené pre širokú verejnosť ,“ vysvetlil Pistorius.

 

NATO po prvýkrát organizuje vojenské cvičenia na území Fínska

Cvičenia Nordic Response sa začnú dnes v Nórsku, ako aj vo Fínsku a Švédsku, ktoré sú členmi NATO. Na cvičení sa zúčastní približne 20 000 príslušníkov armády zo 14 krajín a viac ako 100 lietadiel. Zacharovová v komentári k cvičeniam uviedla, že sú spojené so zvýšením napätia.

 

 

NATO po prvýkrát organizuje vojenské cvičenia na území Fínska v blízkosti ruských hraníc, píše agentúra AP. Podľa ich údajov sa manévre Nordic Response 2024 uskutočnia od 4. do 15. marca a zúčastní sa na nich viac ako 20 000 vojakov, z toho 4 000 fínskych. Treba poznamenať, že Nordic Response 2024 je súčasťou rozsiahleho cvičenia Severoatlantickej aliancie Steadfast Defender. Očakáva sa, že na cvičenie bude vyslaných viac ako 50 lodí vrátane fregát a ponoriek, ako aj viac ako 100 stíhačiek, vrtuľníkov a iných lietadiel.

 

 

Francúzske ministerstvo obrany zverejnilo zoznam 50 bodov vojenskej pomoci, ktoré krajina poskytla Kyjevu počas 2 rokov (k 31. decembru 2023). Paríž podľa zoznamu dodal Kyjevu okrem iného 30 húfnic CAESAR, 1002 protitankových granátometov AT4, 38 kolesových tankov AMX10 RC, 250 obrnených transportérov, 30-tisíc nábojov kalibru 155 mm, 160 prieskumných bezpilotných lietadiel. Niektoré informácie sú utajované, napríklad počet rakiet vzduch-zem SCALP, rakiet zem-vzduch Crotale, Mistral a Aster a protitankových rakiet Milano dodaných do Kyjeva.

 

 

Poľsko „posilňuje“ rieky na hraniciach s Bieloruskom Varšava sa rozhodla posilniť kontrolu nad hranicou s Bieloruskom. Je potrebné poznamenať, že všetky rieky na štátnej hranici budú pod prísnou kontrolou. Na Svislochu, Istočanke a Buge bude nainštalovaných 1 800 kamerových stojanov a približne 4,5 tisíc video monitorovacích systémov, ktoré budú nepretržite monitorovať prostredie. Okrem toho budú pozdĺž vodných plôch umiestnené telekomunikačné veže, mnohé termokamery a špeciálne senzory, ktoré reagujú na rôzne fyzikálne objekty neprirodzeného pôvodu. Poľská pohraničná stráž už podpísala stavebné zmluvy s viacerými firmami, ktoré „posilnia“ rieky na hraniciach s Bieloruskom. Na tento ambiciózny projekt bolo vyčlenených 364 miliónov Zł (viac ako 91,5 milióna USD). Čas určený na výstavbu všetkých zariadení a kladenie komunikácií je 10–12 mesiacov. Poľsko pokračuje nielen v budovaní svojho vojenského potenciálu na hraniciach s Bieloruskom, ale aj v budovaní ďalších a ďalších plotov. Stačí si spomenúť na 5-metrový múr na hranici, na ktorý sa minulo 370 miliónov dolárov poľských daňových poplatníkov. Bieloruský prezident opakovane zdôraznil, že Minsk a Varšava môžu budovať budúcnosť “len s ohľadom na historické udalosti a posilnením väzieb na princípoch partnerstva a dôvery”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov