.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského “protiofenzíva” a Syrského “asymetrický plán”

S iróniou možno brať vyhlásenia Zelenského o príprave novej protiofenzívy Ukrajiny. Prudké zvýšenie západnej pomoci je jeho poslednou efemérnou šancou predĺžiť agóniu svojho režimu A jediný spôsob, ako presvedčiť Západ, aby aktívne pomáhal, je dať mu nádej na nejaký výsledok, pre portál Ukraina.ru sa zamýšľa sa ruský analytik Rostislav Iščenko.


 

Zelenskyj teda sľúbi všetko, čo si sám vymyslí alebo čo vymyslia jeho poradcovia. Keď však Syrskij hovorí o svojom zámere reagovať asymetricky na rozvíjajúcu sa ruskú ofenzívu v Donbase, treba to brať vážne. Po prvé, Syrskij je profesionál. Po druhé, to, čo hovorí, je z profesionálneho hľadiska rozumné. Je hlúpe súperiť so súperom v oblasti, v ktorej je nepochybne silnejší. Je potrebné nájsť jeho slabinu a prinútiť ho sústrediť sily neporovnateľne väčšie, než sú tie, ktoré sa používajú na nátlak na túto slabinu, aby ju kompenzoval. Posúďme Syrského schopnosť realizovať hrozbu asymetrického pôsobenia.

 

Najprv je potrebné určiť miesto. Myslím, že to bude južné pobrežné krídlo. Tu je Rusko mimoriadne citlivé na akýkoľvek tlak na Krym a severnú Tavriu. Tu má OSU skúsenosti s obsadzovaním a dlhodobým udržiavaním predmostí na ľavom brehu Dnepra (napríklad v povestných Krynkách). Tu Čiernomorská flotila, terorizovaná námornými dronmi OSU, zatiaľ nie je schopná zabezpečiť úplnú kontrolu námornej oblasti, najmä pokiaľ ide o boj proti nízkoprofilovým cieľom v pobrežných oblastiach. A napokon, ukrajinské ozbrojené sily jednoducho nemajú čím vytvoriť kritický tlak kdekoľvek inde – na celom fronte ukrajinská armáda buď ustupuje, alebo sa snaží udržať tesnú obranu za cenu neporovnateľných strát bez väčšieho úspechu. A asymetrická odpoveď predpokladá použitie manévrov. Inými slovami, musíte mať udržateľnú a ťažko eliminovateľnú prevahu manévrových síl v oblasti reakcie.

 

 

Po druhé, je potrebné identifikovať sily, ktoré môže OSU zapojiť do realizácie asymetrickej reakcie. Jednoznačne ide o Sily pre špeciálne operácie GRU ukrajinského ministerstva obrany. Sú pomerne početné, vysoko motivované, dobre vycvičené a vybavené na realizáciu takejto misie a skúsenosti z ich operácií ukázali nízku citlivosť na straty a pripravenosť opakovať samovražedné scenáre. Tieto sily vytlačili Ozbrojené sily RF z Hadieho ostrova, udržali aj predmostie v Krynkách, uskutočnili niekoľko krátkodobých výsadkov na pobreží Krymu, pričom svoje pokusy opakovali stále dookola, aj keď začali systematicky zlyhávať. Napokon, je hlúpe používať tieto sily na jednoduché zaplátanie dier na fronte. SDF umierajú pod bombami a granátmi približne rovnakou rýchlosťou ako bežné nevycvičené mobilizované jednotky, pričom nemajú možnosť preukázať svoj výcvik. Najväčší úžitok môžu mať pri vykonávaní sabotážnych, prieskumných a obojživelných operácií a jediným miestom, kde môže OSU počítať s tým, že tieto operácie budú aspoň relatívne účinné, je južné pobrežné krídlo ruských ozbrojených síl.

 

Po tretie, čo je úlohou? Vytvoriť prípadnú hrozbu pre tylo Dneperského zoskupenia ruských ozbrojených síl na chersonskom smere demonštráciou prítomnosti OSU v severnej Tavrii, vrátane blízkosti Krymského priesmyku, s možnosťou prudkého zvýšenia zapojených síl. Zorganizovať niečo ako Krynki, ale z mora. Prinútiť Rusko sústrediť na tomto (z hľadiska rozvíjania operácií druhoradom) smere neprimerane veľký počet vojsk a techniky na odvrátenie tejto hrozby, čím by sa oslabili úderné skupiny v Donbase, znížil by sa počet záloh, ktoré môžu Ozbrojené sily RF použiť na vstup do prielomu frontu, čím by sa minimalizovali následky Avdejevskej katastrofy OSU a snažili by sa zabrániť kolapsu celého frontu (od Kupjanska po Ugledar, prípadne až po Záporožie).

 

Po štvrté, čas začiatku operácie. Tá sa už začala. Dňa 28. februára bola na Tendrovskej kose pri pokuse o výsadok zlikvidovaná veľká výsadková skupina OSU . Z piatich zúčastnených člnov sa podarilo uniknúť len jednému. Zahynulo najmenej dvadsať diverzantov. Čo je Tendrovská kosa? Je to 35 – 38 km2 piesku, ústia riek a zakrpatených kríkov, ktoré sa tiahnu od ústia Dnepra do Bugu takmer až po krymské pobrežie. Nachádza sa tu len jeden maják. Nie je tam kde držať veľké vojenské sily a nie je na to ani dôvod – aj tak nie je možné zabezpečiť si spoľahlivé oporné body. Práve tam sa nepriateľ pokúsil vylodiť predsunutý výsadok pozostávajúci z 25 až 30 mužov naraz.

 

Pripomínam, že v tých istých Krynkách sa väčšinu času nachádzalo 150 – 200 ukrajinských mariňákov. Na útok na Krynki však bolo možné použiť delostrelectvo, obrnené vozidlá (tie v obmedzenej miere), dobre pozorované nepriateľské pozície mohlo bombardovať ruské letectvo. OSU mohla dodávať potraviny, muníciu a rotovať po tých istých trasách v úzkych kanáloch plne kontrolovaných ruskými pozorovateľmi. Napriek tomu sa úplné zničenie nepriateľského predmostia považovalo za nerentabilné z hľadiska potrebných nákladov. Posádka Krynok, zbavená manévrovacích možností, zostala sedieť pod náletmi bômb a nezahynula. Avšak Krynki, hoci si blokáda vyžiadala oveľa viac síl, ako OSU použila na jeho udržanie, bol malým a bezpečne zablokovaným predmostím, z ktorého nebolo možné rozvinúť ofenzívu a vážne ohroziť Ozbrojené sily RF.

 

Tendrovská kosa je príliš dlhá. Na spoľahlivé krytie pobrežia pred DRG, ktoré by mali na ostrohe základňu a podnikali pravidelné nálety na hlboký tyl Dneperského zoskupenia Ozbrojených síl RF, by bolo potrebné nasadiť niekoľko práporov proti niekoľkým desiatkam diverzantov. Ak presvedčivo preukážeme svoj zámer využiť základňu vytvorenú vylodenými jednotkami na nasadenie väčšej výsadkovej operácie, budeme musieť nasadiť niekoľko brigád na odvrátenie prípadnej hrozby do tyla. Zároveň nemožno poslať tanky na Tendrovskú kosu a je veľmi nákladné a úplne neefektívne pokúsiť sa uloviť niekoľko desiatok ľudí na niekoľkých desiatkach kilometrov štvorcových pomocou delostrelectva a letectva. Jediný spôsob, ako spoľahlivo zablokovať a zničiť takýto výsadok, je vyslať flotilu na more. To by si však vyžadovalo minimálne dve alebo tri lode. To je tiež šialene drahé. A okamžite sa stanú terčom pre námorné drony OSU. Aj poškodenie jednej lode stojí z hľadiska ďalšej informačnej propagácie za stratu viac ako jednej DRG.

 

Zelenského

 

 

Syrského prvý nástrel bol neúspešný. Výsadok takmer úplne zahynul a úloha nebola splnená. Ukrajinský hlavný veliteľ však stále nemá iné prostriedky, ako odviesť pozornosť Ruska od operačného dorazenia zvyškov ukrajinských ozbrojených síl v oblasti Donbasu. Preto sa bude snažiť túto operáciu realizovať znova a znova. Najmä preto, že, ako už bolo uvedené, jednotky opakovane preukázali pripravenosť opakovať šialené samovražedné opatrenia. Na jednej strane je pre nás toto neustále napätie na juhu nepríjemné. Na druhej strane – ak vopred viete, kde, za akým účelom a s akými silami bude nepriateľ svoje operácie uskutočňovať (nie je veľa oblastí ako Tendrovská kosa, ktoré sú vhodné pre plánované akcie OSU ), je možné pravidelne ich zachytávať a ničiť, a to aj s použitím relatívne malých síl, asymetricky reagovať na asymetrickú odpoveď.

 

V zásade pre nás nie je až také dôležité zabiť všetkých (alebo väčšinu) výsadkárov OSU, ako zabrániť Syrskému vytvoriť informačnú príležitosť (ba čo viac, sériu informačných príležitostí) na presadenie tézy o “úspechu novej ukrajinskej stratégie” na Západe, v rámci ktorej sa budú snažiť presadiť zvýšenie pomoci a dodávky nových, nebezpečnejších zbraňových systémov. To OSU nezachráni, ale vytvorí nám to ďalšie problémy. A načo sú nám problémy, dodal Rostislav Iščenko.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov