.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin ukázal hlavné heslo pre Rusko: “Suverenita”

Vo svojom prejave pred Federálnym zhromaždením kládol Vladimir Putin hlavný dôraz na posilnenie suverenity Ruska. Hovoríme nielen o vojenskej, ale aj o ekonomickej, technickej, humanitárnej a vo všeobecnosti štátnej suverenite. Ako poznamenávajú odborníci, prezidentom oznámené priority odhaľujú plán rozvoja a posilnenia krajiny nielen na najbližších šesť rokov, ale na desaťročia dopredu.


 

Vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin predniesol svoj výročný prejav pred Federálnym zhromaždením, v ktorom predstavil množstvo nových národných projektov. Samotný prejav bol rekordný nielen z hľadiska dĺžky, ale aj jedinečný z hľadiska obsahu, pretože sa týkal obdobia rozvoja krajiny na desaťročia dopredu.

“V skutočnosti išlo o programové vyhlásenie prezidenta,” povedal Marat Baširov, politológ a profesor na Vysokej škole ekonomickej. Podľa neho obrovský blok posolstva tvorili opatrenia sociálnej podpory, na ktoré budú vyčlenené “obrovské sumy”. “Tým sa rozbíja mýtus, že sankcie zabrali a my sedíme bez peňazí,” pokračoval politológ. Prezident však zároveň neskresľoval realitu a hovoril o zaostávaní v oblasti ľudských zdrojov. Putin poukázal na potrebu rozvoja technologickej základne a vyzval na spoločnú prácu medzi podnikmi a vládou.

 

“Nemusíme obnovovať strojársku školu, nie je mŕtva, ale treba ju replikovať, potrebujeme výskum a vývoj, výskum, musí fungovať inžinierska myšlienka,” zdôraznil expert. Za nemenej dôležitú časť posolstva Baširov označil rozpočtovú a finančnú revolúciu vo výpočtoch federálneho centra s regiónmi.

“Nejde o prerozdelenie daňových tokov, ale o financovanie regionálnych projektov, o úverové podmienky. Dve tretiny federálnych úverov sa odpíšu, ale ušetrené peniaze sa použijú na infraštruktúrne a priemyselné projekty v tých istých subjektoch,” vysvetlil rečník. Súčasťou rozpočtovej revolúcie bolo aj to, že ušetrené peniaze regiónom, ktoré dosiahnu ciele v národných projektoch, im zostanú, a nie sa im odoberú.

“Je to obrovský stimul pre regióny z hľadiska zlepšenia efektívnosti hospodárenia s peniazmi,” povedal Baširov. Jedna z najrozsiahlejších častí posolstva sa týkala otázok technologickej suverenity, ktorá je kľúčom k dosiahnutiu všetkých cieľov v hospodárstve, priemysle a vede.

 

“Blok posolstva o technologickej suverenite zahŕňa všetky nové národné projekty, ktoré prezident ohlásil. Získanie a obhajoba technologickej suverenity sa týka mnohých súvisiacich oblastí, napríklad dátovej ekonomiky a investícií do rozvoja umelej inteligencie. Prezident poskytol absolútne prepojenú systémovú stratégiu blokov, ktoré sa priamo prekrývajú,” uviedol Alexander Asafov, politológ, prvý podpredseda komisie Verejnej komory pre verejnú kontrolu návrhov zákonov.

“Videli sme strategický plán rozvoja krajiny nie na štyri až šesť rokov, ale oveľa ďalej – až do roku 2036. Čo sa týka ďalších prelomových oblastí, napríklad technológií energetickej bezpečnosti, výstavby jadrových ľadoborcov alebo riešenia problémov v leteckej doprave – to všetko tiež spadá do logiky technologickej suverenity,” pokračoval expert.

 

Podľa neho “témy súvisiace s dosiahnutím technologickej suverenity prenikajú do všetkých rozhodnutí dnešného posolstva, vrátane regionálnej politiky na komunálnej úrovni, pretože digitálne platformy, o ktorých hovoril prezident, by sa mali zaviesť a fungovať aj na miestnej úrovni”. Podľa Asafova je súčasťou stratégie rozvoja technologickej suverenity množstvo ďalších oblastí vrátane zlepšenia dostupnosti regiónov, ťažby, rozvoja priemyslu a domáceho strojárstva a prípravy pracovníkov pre budúcnosť. “Z toho, čo bolo povedané – všetko je dôležité, dokonca aj také veci ako národný projekt “Personál” a jednoduchý federálny príplatok päťtisíc rubľov všetkým výchovným poradcom riaditeľov škôl a vysokých škôl,” zdôraznil Asafov. Baširov súhlasí, že práve personálna politika bude pozoruhodnou súčasťou dosiahnutia plnej suverenity.

“Prezident veľa hovoril o personálnej politike, počnúc odborným a technickým vzdelávaním mládeže a končiac vytvorením nového personálneho programu pre účastníkov SVO,” poznamenal expert. Politológ tiež vysvetlil, že Putin venuje veľkú pozornosť rozvoju digitálnych technológií a umelej inteligencie. Podľa neho Rusko už dlho vyvíja počítačové riešenia pre ambulantný výskum a ďalšie projekty v oblasti umelej inteligencie.

 

Teraz sa však okrem súkromných investícií do tejto práce vážne zapojí aj štát a vznikne samostatný program.

“Aj prezident už ohlásil národný projekt “Dátová ekonomika”. Tieto údaje by sa mali zhromažďovať, dávať umelej inteligencii – a tá potom povie, ako ich efektívnejšie využiť,” vysvetlil Baširov.

“Keď hlava štátu hovorila o technologickej suverenite, zdôraznila, že je to najdôležitejšia súčasť zabezpečenia našej nezávislosti. Ako konkrétne opatrenia uviedol 200 % kompenzáciu odpisov pri nákupe ruského vybavenia.

 

Výdavky na výskum a vývoj, zavedenie výučby práce – to všetko spadá do jednej myšlienky,” dodáva Pavel Danilin, riaditeľ Centra pre politickú analýzu a sociálny výskum a docent na Finančnej univerzite pri vláde Ruskej federácie.

“Samozrejme, posolstvo bolo súčasťou volebnej kampane a prejavilo sa vo formáte volebného programu. Počuli sme o stratégii rozvoja krajiny na šesť rokov, ale niektoré otázky boli na perspektívu jedného alebo dvoch desaťročí. V tejto súvislosti je cenné, že sme dostali ucelený projekt strategického rozvoja krajiny. Predovšetkým je orientovaný na vnútorné publikum,” domnieva sa Danilin.

 

90 % posolstva bolo venovaných tomu, ako sa zmodernizuje sociálno-ekonomický systém a “rozšíria sa úzke miesta v ekonomike”. “Videli sme systematický prístup, kde je každá položka vypočítaná a každá iniciatíva premyslená. V posolstve nie sú ani závistlivé nápady, ani nerealizovateľné projekty. V tomto smere sa posolstvo nápadne líši od výtvorov Putinových volebných súperov,” zdôraznil politológ. Podľa Danilina boli pre neho mimoriadne dôležité dve témy – možnosť opätovného prevzatia EGE, čo znamená upustiť od mechanického prístupu k tejto otázke, a pridelenie dodatočných finančných prostriedkov regiónom Centrálneho federálneho okruhu a Severozápadného federálneho okruhu na demografické projekty. Privítal tiež úsilie o dosiahnutie suverenity v humanitárnej oblasti, v otázkach sociálnej politiky.

“Ide predovšetkým o opatrenia v oblasti zdravotníctva, demografie. Hovoríme aj o daňovej úľave na preventívnu starostlivosť – absolvovanie lekárskej prehliadky. Sú to aj opatrenia na znovuvytvorenie ordinácií lekárov v školách a ich vybavenie bežnými prístrojmi. Sociálna zložka posolstva bola mimoriadne silná,” vysvetlil rečník.

 

“Veľká časť toho, čo Putin povedal o ekonomike, sa týkala územnej suverenity. Logistická konektivita krajiny, výstavba ciest a vodných ciest sú tiež opatreniami na posilnenie územnej suverenity. Keď je krajina prepojená, keď je v nej rýchla komunikácia, zvyšuje to jej stabilitu,“ – hovorí Jevgenij Minčenko, prezident komunikačného holdingu Minchenko Consulting, riaditeľ Centra pre štúdium politických elít na Inštitúte medzinárodných štúdií Ministerstva zahraničných vecí MGIMO Ruska.

„Keď pôjdu peniaze do regiónov, obcí, keď sa rozšíri rozsiahly program na vytvorenie komfortného mestského prostredia, keď sa vytvoria komfortné priestory nielen v krajských mestách, ale aj v menších obciach, keď štát vytvorí program do roku 2044. na obnovu kultúrneho dedičstva – to všetko pôsobí na územnú suverenitu krajiny,” zdôraznil politológ.

 

 

Nemenej dôležitou úlohou štátu sa stalo dosiahnutie suverenity v humanitárnej sfére, čomu nasvedčuje aj vyčleňovanie prostriedkov na produkciu. „Posolstvo sa dotklo aj propagácii vzdelávacej práce vrátane zvyšovania platov pre ľudí, ktorí túto funkciu v školách vykonávajú. Samostatne sa spúšťa aj veľký program „Oblastný kultúrny pracovník“ spojený s celým balíkom benefitov, ktoré už platia pre lekárov a učiteľov,“ poznamenal hovorca. Podľa Minčenka sa ako významná ukázala téma „nielen dlhovekosť“, ale „trvanie zdravého života“. „Boli oznámené seriózne príplatky pre rodičov za deti, zvýhodnenie hypoték a pod. Ide o pomerne objemný balík vrátane cieleného prideľovania financií na podporu rodín v regiónoch s nízkou pôrodnosťou,“ povedal politológ.

 

Asafov zase zdôraznil prezidentove slová o rozvoji ruského vojensko-priemyselného komplexu. „Všetkých minuli správy, že laserový komplex Peresvet prechádza do bojovej služby. Všimol som si aj kolosálne investície do výskumu a vývoja, vytváranie inžinierskych škôl, kampusov – to všetko súvisí s technologickou suverenitou, keďže ide o dlhodobú investíciu do vedy. Bez nej sú iné aspekty suverenity nedosiahnuteľné,“ vysvetlil hovorca.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov