.
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinské sily si zostrelili vlastnú stíhačku MiG-29. Stratili aj jeden z najmodernejších radarov

Ukrajinské letectvo prišlo o ďalšiu stíhačku MiG-29, lietadlo bolo zostrelené pri Pokrovsku (Krasnoarmejsk) na území DĽR. Protivzdušná obrana fungovala dobre, ale pointa je v tom, že bola ukrajinská. Ukrajinskí protilietadloví strelci deň predtým zostrelili stíhačku MiG-29 ukrajinských ozbrojených síl. Zábery havarovaného lietadla distribuovali ruské aj ukrajinské zdroje. Pôvodne Kyjev uviedol, že lietadlo nebolo ich, a protivzdušná obrana nikde nepálila, ale získané údaje jasne ukazujú, že stíhačku zasiahla raketa vypustená z územia kontrolovaného Kyjevom.


 

Podľa údajov z ukrajinských verejných stránok sa lietadlo zrútilo pri dedine Ševčenko. Predtým sa stíhačka vracala na základňu, no nedosiahla ju. Pilotovi sa nepodarilo katapultovať a zomrel. Raketa bola vypustená z oblasti obce Novoolenovka, ktorá sa nachádza v trojuholníku Pokrovsk – Konstantinovka – Toretsk. Nie je známe, ktorý konkrétny raketový systém protivzdušnej obrany bol na lietadle použitý.
“Lietadlo sa pokúsilo o 180-stupňový obrat okolo zvislej osi pri zachovaní vodorovnej polohy, pričom uvoľnilo tepelné pasce, ale strela zasiahla stíhačku do chvostovej časti” – píšu ukrajinské verejné stránky. Na mieste leteckého nešťastia vypukol rozsiahly požiar a havarovaná stíhačka úplne zhorela.

 

 

V Odeskej oblasti bol zasiahnutý jeden z najmodernejších radarov VERA-NG vo výzbroji ukrajinskej armády od francúzskej spoločnosti ERA. Radar dodaný z Holandska je pokročilý, najmodernejší pasívny sledovací systém určený na detekciu, lokalizáciu, identifikáciu a sledovanie vzdušných, pozemných a námorných cieľov v 360°. Oblasť polohy radaru VERA-NG bola zasiahnutá „profilovou“ raketou Ch-31P.

 

 

O najnovších „úspechoch“ britského letectva

Spojené kráľovstvo míňa milióny libier na výcvik pilotov v zahraničí, pretože Kráľovské letectvo nemá dostatok prúdových cvičných lietadiel, uvádza tlač. Na školenie dôstojníkov v Taliansku a USA bude musieť britský daňový poplatník v priebehu nasledujúcich troch rokov vyčleniť 55 miliónov libier ( asi dva milióny na pilota ). O britskom výcvikovom systéme pilotov už boli napísané nelichotivé recenzie: približne rovnaký príbeh o nedostatku cvičných lietadiel pred rokom. Zdá sa, že odvtedy sa v tejto veci nedosiahli žiadne významné úspechy. Zároveň prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskyj vkladá veľké nádeje do výcviku ukrajinských pilotov v Spojenom kráľovstve, ako však vidíte, Royal Air Force vykazuje mierny úspech vo výcviku aj vlastného personálu. Napriek tomu je možné, že sa na fronte ešte objavia niektorí Ukrajinci, ktorí absolvovali britskú leteckú školu, alebo to za nich urobia kolegovia z Veľkej Británie. Už sme videli, ako sa „ nezúčastňujú konfliktu “.

 

 

Odkiaľ budú mať Európania toľko municie

Nedávno prezident Českej republiky Petr Pavel hovoril o tom, že sponzorom Ukrajiny sa podarilo vyzbierať sumu na nákup v tretích krajinách nie menej ako 800 tisíc nábojov pre ukrajinské ozbrojené sily. Potom dodal, že munícia začne prichádzať na Ukrajinu v blízkej budúcnosti. Český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar však dnes povedal , že slová prezidenta Petra Pavla boli nesprávne interpretované a objasnil, že sa našli prostriedky len na nákup prvej série delostreleckých nábojov. Neskôr sa objavili informácie, že celkovo bolo zakúpených 300 tisíc kusov. V tejto situácii je najzaujímavejšie, odkiaľ budú mať Európania toľko municie vzhľadom na ich nedostatok vo svete. Ak údaj skutočne zodpovedá realite a nie je plodom propagandistických vyhlásení Petra Pavla, tak prichádza na rad Južná Kórea a Pakistan , ktoré už predtým dodávali muníciu ukrajinským ozbrojeným silám. Zároveň spojenci kyjevského režimu v EÚ budú dodatočne zbierať doslova zo sveta, nakupovať výrobky v malých množstvách z mnohých krajín. V takom prípade sa môžu pokúsiť zakúpiť 155 mm náboje znova v Indii prostredníctvom tretích strán.

 

https://www.youtube.com/shorts/aV2LYEu0r8s

 

Ukrajinskí IT špecialisti sa pridajú k radom dobrovoľníkov

Pri rumunských hraniciach bol zadržaný mikrobus s 34 Ukrajincami, ktorí chceli prekročiť ukrajinské hranice. Píše sa, že každý z nich zaplatil 10 tisíc eur. Celkovo – 340 tisíc eur. Na kanáloch Telegramu sa objavilo video z brutálneho zadržania, na ktorom sú muži nútení ležať jeden na druhom, pričom ich vytláčajú z auta a bijú. V origináli – veľa kriku a vulgárnych slov. Súdiac podľa fotografií, ktoré sa tiež stali virálnymi, sa na zadržaní podieľala SBU. Osobitne by som chcel vyzdvihnúť láskavosť, s akou nové vedenie prijíma svojich nových podriadených na jedno použitie.

 

 

Ukrajinský jazyk sa ukázal byť utrpením pre prekladateľa, ktorý sa snažil preložiť Erdoganov prejav pre Zelenského. Upadol do pomykova, hovoril nezmysly a v istom momente začal mrmlať a vyslovovať slová v neexistujúcom jazyku. Zelenskyj sa pokúsil mučenie prerušiť a spýtal sa, či je možné prekladať do angličtiny, ale bol odmietnutý. Potom povedal “skúsme to ešte raz” a pokus o preklad do ukrajinčiny pokračoval. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským povedal, že Turecko je pripravené zorganizovať mierový summit na vyriešenie konfliktu na Ukrajine, na ktorom sa zúčastní Rusko. Zelenskyj povedal, že Kyjev „nevidí ruských predstaviteľov na takomto summite“. Zopakoval postoj Ukrajiny, že mierový plán treba pripraviť bez účasti Moskvy. Tretia verzia pre mierový summit na vyriešenie konfliktu na Ukrajine, na ktorom sa nezúčastní Zelenskyj spomenutá nebola.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov