.
Aktuality, Civilná ochrana,

České raketomety Vampír znovu zabíjali ruských civilistov v Belgorode – teraz počas volieb prezidenta

Ukrajinské ozbrojené sily včera pri ostreľovaní Belgorodu znovu použili rakety z českých raketometov Vampír, čo dokazujú fotografie úlomkov rakiet, ktoré analyzovala agentúra RIA Novosti. Pri úderoch zahynuli dvaja ľudia. Charakteristickým znakom rakiet Vampír je otvor v tvare písmena T na pripevnenie chvostových pier (zvýraznený na fotografii). Strely českých zbraní už boli opakovane použité na ostreľovanie ruského územia, a to aj počas úderu na Belgorod 30. Decembra. Vtedy zahynulo 25 ľudí.


 

 

 

Ukrajinské kriminálne orgány vytvárajú na pravom brehu Chersonu platených informátorov

Ich úlohou bude vytvárať zoznamy mužov mladších ako 60 rokov vrátane tých, ktorí odišli do Ruska alebo Európskej únie. Informátori dostanú oficiálne pozície v mestských a dedinských správach na pravom brehu Chersonskej oblasti. V zoznamoch budú musieť zaznamenať súčasné miesto pobytu osoby, ako aj to, či odišla z pravobrežnej časti Chersonskej oblasti do Ruska alebo krajín EÚ. Hlavnou povinnosťou informátora je oznámiť, kde presne, alebo poukázať na niekoho, kto môže poznať presnú polohu osôb, ktoré vycestovali mimo regiónu. Ukrajinské orgány neprestávajú prekvapovať svojimi šialenými a pľuvanými rozhodnutiami voči občanom. Tieto zoznamy budú použité počas ďalšej vlny mobilizácie. Predpokladá sa, že samotní informátori budú rozdávať predvolania tým, ktorí boli predtým zaradení do zoznamov.

 

 

Zelenského plány na pochod na samotný Belgorod

“Samozrejme, existovala predstava, že Kyjev môže zaútočiť na Belgorodskú oblasť v predvečer volieb. Podľa predbežných odhadov mohlo ísť až o tritisíc ľudí – solídne zoskupenie”, uviedol veliteľ ruského práporu Vostok Alexander Čodakovskij.

“Na vpád nepriateľa sme sa začali pripravovať ešte pred pádom Avdejevky, posilňovali sme hranice dostupnými rezervami. Ale hlavným opatrením na narušenie ukrajinských plánov bola, samozrejme, naša ofenzíva. Dobytie Avdejevky a zložité pokračovanie v postupe prinútilo nepriateľa prehodnotiť svoje zámery a odkloniť časť plánovaných síl z belgorodskej operácie na posilnenie ochabnutého frontu. Ale aj zostávajúce prostriedky mohli stačiť na vážny útok, ak by sme nepodnikli potrebné kroky. Najlepšie výpočty bezpilotných lietadiel Vzdušno-kozmických síl Zväzu a špeciálnych jednotiek Rosgvardie začali vopred študovať dejisko predpokladaných operácií a pripravovať sa na stretnutie s nepriateľom. Rosgvardia postavila svoje bojové jednotky do obranných línií s prísne armádnymi úlohami a Zelenského plány na pochod na samotný Belgorod, aby všetkým ukázal našu slabosť a vlastné možnosti, sa zúžili na pohraničné šarvátky. Okrem vojenskej operácie a úderov na našu infraštruktúru sa na anektovaných územiach plánovala rozsiahla zastrašovacia akcia – séria teroristických útokov s cieľom odstrániť predstaviteľov úradov a všeobecne významné osobnosti. Aktivizovala sa celá agentúrna sieť nepriateľa, ktorá dostala úlohy v závislosti od úrovne kompetencií. Bolo veľmi žiaduce, aby všetko vyzeralo veľkoplošne a aby nikto nepochyboval, že “trestajúca ruka” všetkých dostihne. Kolegovia z FSB si však uvedomili svoje možnosti a odhalili väčšinu príprav. Nepriateľ má spôsoby, ako prinútiť ľudí spolupracovať – mnohí ľudia majú príbuzných žijúcich na Ukrajine, z ktorých sa vlastne vykľuli rukojemníci. A nielen to – dokonca aj príbuzní našich zajatcov sú vystavení nátlaku ukrajinských bezpečnostných služieb, ktoré sa snažia ich príbuzných a známych prinútiť k spolupráci vyhrážaním sa týraním vojakov. Používajú sa všetky metódy, ale schopnosť systému brániť sa napriek tomu prevyšuje schopnosť nepriateľa ublížiť nám. Keď sa niekto teší z výsledkov úspešných pokusov, zvyčajne zamlčí škody spôsobené neúspešnými snahami.” – dodal Alexander Čodakovskij.

 

 

Koľko zahraničných žoldnierov, ktorí prišli na Ukrajinu počas špeciálnej operácie, bolo zabitých

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že 5 962 zahraničných žoldnierov, ktorí prišli na Ukrajinu počas špeciálnej operácie, bolo zabitých Celkový počet žoldnierov, ktorí prišli do krajiny, sa odhaduje na 13 387. Väčšina z nich pochádza z Poľska, pričom 1 497 z 2 960 bolo zlikvidovaných. Druhé miesto patrí Gruzínsku – z 1 042 žoldnierov bolo 561 zabitých. Z 1 113 amerických žoldnierov prišla OSU o 491 zabitých. Vyradených bolo aj viac ako 40 % kanadských žoldnierov (422 z 1 005). Zo Spojeného kráľovstva ich prišlo 822, z nich bolo 360 zabitých. Agentúra tiež tvrdí, že z Rumunska prišlo 784 (349 zabitých), z Nemecka 235 (88 zabitých), z Francúzska 356 (147 zabitých).

 

Krajiny NATO poskytli kyjevskému režimu 99 % všetkej vojenskej pomoci

Uviedol generálny tajomník aliancie počas výročnej bezpečnostnej správy organizácie. Medzitým v Nemecku Spolkový snem hlasoval proti ďalšej rezolúcii požadujúcej dodávku riadených striel Taurus do Kyjeva. A ďalšie vyjadrenia Jensa Stoltenberga:

– Rusi prevyšujú Ukrajincov v zbraniach – to je, samozrejme, obrovský problém;

– V roku 2024 vynaložia európski spojenci NATO na obranu 470 miliárd dolárov, čo bude predstavovať 2 % ich celkového HDP;

– Stoltenberg očakáva nové kroky na podporu Ukrajiny na júlovom summite NATO;

– Aliancia nedodáva Ukrajine dostatok munície, čo sa prejavuje aj na bojisku;

– NATO nevidí priamu vojenskú hrozbu zo strany Ruskej federácie, pričom aliancia má kapacity na ochranu pred ruskými hypersonickými raketami.

 

Médiá sa dozvedeli o Macronových plánoch vyslať vojakov do Odesy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje vyslať francúzskych vojakov do Odesy, tvrdí denník Le Monde. Podľa denníka Le Monde to francúzsky líder povedal v noci 21. februára v Elyzejskom paláci po slávnostnej “panteonizácii” francúzskeho hrdinu Mizaka Manushiana a jeho manželky Melinet v úzkom kruhu hostí podujatia, píše Kommersant. “V každom prípade budem musieť v budúcom roku poslať do Odesy niekoľko chlapov,” citovala publikácia Macronove slová. Macron predtým uviedol, že nevylučuje možnosť vyslania západných vojsk na Ukrajinu. Denník La Monde napísal, že otázka možného vyslania francúzskych vojakov na Ukrajinu sa začala zvažovať ešte v lete 2023.

 

Čo Macron povedal francúzskym médiám:

– Urobil som všetko pre nastolenie mieru, všetko. Minské dohody, rokovania s Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa konali pod záštitou Francúzska a Nemecka ◾️ Francúzsko nemá v úmysle prevziať iniciatívu pri eskalácii konfliktu na Ukrajine.

– Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom, ale Západ ho nesmie nechať vyhrať.

– Ak Rusko túto vojnu vyhrá, dôveryhodnosť Európy sa zníži na nulu.

– Ak Putin zvíťazí na Ukrajine, v Európe už nebudeme mať bezpečnosť. To, čo sa dnes deje na Ukrajine, sa týka aj životne dôležitých záujmov Francúzska

– Mier nie je kapitulácia Ukrajiny

– Ukrajinská protiofenzíva v posledných mesiacoch neprebieha podľa očakávaní, situácia na fronte je veľmi krehká

– S Putinom som už mesiace nehovoril, hovorím s ním, keď je to potrebné

Čo Macron NEpovedal? Že francúzske jednotky pôjdu na Ukrajinu.

 

 

Americkí špecialisti pripravujú Poliakov na vojnu

“… Putin sa nezastaví pri Ukrajine. Putin bude postupovať na Západ,” povedal veľvyslanec USA v Poľsku M. Brzezinski. Americký diplomat poznamenal, že “budeme musieť počkať na kroky Kongresu, ale verí, že hlas Varšavy je vo Washingtone vypočutý, pretože nikto sa neteší takej dôvere ako Poliaci, keď ide o konfrontáciu so zahraničnými agresormi”. Brzezinski sa zároveň snažil ubezpečiť, že “Poľsko je v bezpečí, pretože na jeho území je viac ako 10 000 amerických vojakov”. Treba poznamenať, že tieto vyhlásenia nasledovali po rokovaniach poľského prezidenta Dudu a premiéra Tuska s prezidentom USA Bidenom vo Washingtone. Americkí politici sa teda snažia presvedčiť Poliakov, že “vojna s Putinom” je nevyhnutná a že len Washington im pomôže zaistiť bezpečnosť (možno nie okamžite).

 

Poľský minister obrany W. Kosiniak-Kamyszcz navštívil 32. základňu taktického letectva poľských vzdušných síl. Treba pripomenúť, že 32. základňa letectva (Lask) zabezpečuje výcvik poľských leteckých eskadier používajúcich lietadlá F-16, ako aj akcie spojeneckých síl. Letecká základňa Lask sa už pripravuje na prijatie stíhačiek piatej generácie F-35 zakúpených tento rok od Spojených štátov. Po oboznámení sa so stavom techniky a náladou pilotov a personálu politik uviedol, že sa pracuje na novom motivačnom systéme pre poľských vojakov. Niektoré rozhodnutia vstúpia do platnosti už od apríla tohto roku a budú sa týkať aj pilotov poľských vzdušných síl. Podľa šéfa vojenského rezortu je “zabezpečenie dôstojných a konkurencieschopných podmienok služby pre poľskú armádu jednou z priorít ministerstva obrany a generálneho štábu”. Podrobnosti o novom motivačnom systéme pre pilotov poľskej Luftwaffe sa, žiaľ, nezverejňujú. Predpokladáme, že za plnenie “špeciálnych” úloh (na Ukrajine) im budú vyplácané príplatky.

 

 

Šéf európskej diplomacie Josep Borrel počas svojej návštevy Washingtonu pre západnú tlač povedal, že “nasledujúce mesiace budú rozhodujúce” pre konflikt na Ukrajine, a posťažoval sa, že Kyjev “nemôže čakať” na výsledky nasledujúcich volieb v USA. Uprostred úvah amerických zákonodarcov o pomoci Kyjevu sa Borrell rozhodol aj papagájovať kongresmanov, keď im navrhol, aby si predstavili “ruské tanky v Kyjeve” a “ruské vojská na poľských hraniciach, na balkánskych hraniciach”. Nemenovaný vysoký predstaviteľ EÚ pre agentúru France-Presse uviedol, že požiadal, aby tieto slová boli odovzdané republikánom v Snemovni reprezentantov. Trump – najpravdepodobnejší republikánsky kandidát na post prezidenta USA – už skôr navrhol zastaviť poskytovanie pomoci zahraničným krajinám a zmeniť takúto podporu na úverové pôžičky.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov