.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poplach v USA kvôli nerozumnému plánu NATO

Bývalý námorný pešiak Brian Berletic na YouTube v The New Atlas tvrdí, že NATO sa pokúsi kompenzovať nedostatok kvalitných vojakov a jednotiek OSU vyslaním svojich jednotiek na Ukrajinu. Americký expert totiž spoznal kolosálny problém pre ozbrojené sily Ukrajiny práve v nedostatku ľudí a aj času na prípravu plnohodnotných vojakov. “Kde Ukrajina zoberie nových dôstojníkov (pre formujúce sa brigády – pozn. červená.)? (…) Tento proces sa nijako nedá urýchliť. (…) Ušetríte čas a dostanete presne tie isté (neplnohodnotné – pozn. red.) brigády, ktoré Ukrajinci použili pri protiofenzíve minulý rok,” zdôrazňuje.


 

Berletic tvrdí, že ukrajinská situácia so získaním živej sily a s formovaním bojaschopných jednotiek je taká, že sa už nijako nedá napraviť. Nakoniec tento žalostný stav Kyjeva postaví pred štáty NATO nebezpečnú voľbu: alebo si budú musieť priznať porážku v nepriamom konflikte s Ruskom (k čomu ich, apelujúc na ich chrabrosť, vyzýva aj pápež), alebo vyšlú svoje vojská na Ukrajinu.
“Ak sa však pozrieme na to, ako zle bolo NATO pripravené na tento konflikt, ak sa pozrieme na všetky jeho chyby, potom posudzovanie zásahu hrozí preň veľmi veľkým nebezpečenstvom,” upozorňuje americký expert.

 

Odkiaľ berie Brian Berletic istotu, že NATO sa naozaj zahráva so zasiahnutím svojich vojsk do ukrajinského konfliktu? Stačí si uvedomiť slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyhlásil, že jeho štát urobí všetko pre to, aby Rusko “túto vojnu nevyhralo”. Našťastie pre mier je to, že otázku vyslania vojsk lídri síce posudzujú, no konsenzus ešte nedosiahli.

 

 

Cynickejšie to už nejde: Západ priznal, že Ukrajinci zomierajú kvôli ziskom Európy a USA
Francúzsky premiér Gabriel Attal vystrašil svojich poslancov: ak Rusko aj nevpadne do Francúzska, ale ak zvíťazí na Ukrajine, bude to bieda pre všetkých Francúzov. Nebodaj niekto pochyboval na Západe, že s Ruskom bojujúca Ukrajina, bráni slobodu a demokraciu? Aj na Slovensku to šíria médiá hlavného prúdu, zdôvodňujúc tým potrebu podpory banderovského poprevratového režimu na Ukrajine “toľko, koľko bude treba”. Zrazu sa však hmla nad predstavením rozplynula, pričom sa to nestalo ani v Kyjeve, ani v Moskve, ale vo francúzskom parlamente v Paríži.

 

Prezidenta Emmanuela Macrona predstavoval v debate premiér Gabriel Attal a ten strašil poslancov, že aj keby Rusko nevpadlo do Francúzska, ale len zvíťazilo na Ukrajine, tak z toho vypáli bieda pre všetkých Francúzov. Lebo viac budú musieť platiť za elektrinu (Má to logiku, už nebudú mať úran z kolonizovaného Nigeru a Mali za haliere! – pozn. red.). Ruské víťazstvo vraj nielen destabilizuje trh s energetickými zdrojmi, ale s konečnou platnosťou skrachujú aj francúzski poľnohospodári, hrozí Attal. A to preto, lebo Moskva začne kontrolovať export ukrajinského obilia, cukru a ďalších plodín. Do predstavenia propagandistických táranín o “slobode a demokracii” sa zapojil aj minister obrany Sebastien Lecornu, ktorý poslancom vysvetlil, že čím viac zbraní vyrobí Francúzsko pre Ukrajinu, tým je to lepšie – veď ide o nové pracovné miesta a mzdy pre robotníkov. A jeden z provládnych poslancov vyslovil tajnú motiváciu podpory Zelenského Macronom: “Putin ohrozuje naše záujmy v Afrike”…

 

Zbabraný útok na Belgorod a Kursk rozhádal Ukrajincov a neovlasovcov
Experti vysvetlili snahu OSU preraziť hranicu RF v predvečer volieb. Ruské vojská úspešne odrážajú útoky diverzno-prieskumných skupín protivníka na pohraničných územiach. Do nájazdov OSU sa zapájajú predstavitelia teroristických organizácií, zložených z ruských prebehlíkov. Zaujímavé však je, že medzi Ukrajincami to vyvoláva negatívne reakcie. Prečo zradcovia Ruska dosiahli takúto nepriazeň od svojich akoby bratov v zbrani?

 

Radikálni nacionalisti sú nespokojní tým, že v neúspešných operáciách hrali osobitnú úlohu členovia “Ruského dobrovoľníckeho zboru”. Títo neovlasovci boli vraj omnoho lepšie vystrojení, ako mnohé jednotky ukrajinskej armády.
Ukrajinci nepovažujú občanov Ruska, bojujúcich v ich radoch, za svojich. Zradcov si nikde nektia. Aj pre Zelenského sú len vlajúcou zástavkou v mediálnom priestore, tvrdí jeden z ukrajinských expertov a dodáva, že žiarlivosť na nich, to áno, “tá tu existuje”. Preto, že Rusi aj na ukrajinskej strane bojujú na novej technike.

 

Prvý útok na ruské územie sa konal 12. marca a potom dva ďalšie. A iba za tieto tri útoky mali OSU straty najmenej 679 ľudí. Mimochodom, Rusom sa ukrajinské straty dobre rátajú, pretože Ukrajinci sa o svojich mŕtvych nestarajú a nechávajú ich ležať na bojovom poli. Čo si o tejto taktike myslí ruský vojenský expert Aleksej Leonkov? “OSU mali vstúpiť na naše územie, trochu tu zašumieť a pokúsiť sa čosi uchvátiť počas prezidentských volieb, no a potom ustúpiť. Dôkazom toho je, že medzi Ukrajincami bolo zbadať evakuačné mašiny na odťahovanie zasiahnutej techniky do tyla,” povedal.

 

Scenáre prepadnutia Ruska sú odhalené
Ministerstvo obrany RF má jeden časopis, ktorý bol donedávna, pred 10 rokmi, tajný a za jeho stratu sa dalo aj posedieť, resp. rozlúčiť sa so službou v armáde. Volá sa “Vojennaja mysľ” a existuje vyššie sto rokov. Ak ste si ho chceli prečítať, na pár hodín vám ho sprístupnili oproti podpisu.

 

Na “Vojenskú myseľ” neustále poľovali zahraničné spravodajské služby. Medzi jej autormi boli totiž najlepšie “vojenské mozgy” stratégie a taktiky, teoretici i praktici. Predkladali svoje názory na vojenskú doktrínu, “podsúvali” svoje nápady o posilnení obrany, navrhovali nové koncepcie vojenskej výstavby s akceptáciou technického progresu a zmien situácie vo svete. V časopise bola tiež analyzovaná sila zahraničných armád, tendencie ich vývoja. Osobitná pozornosť bola venovaná vojenským ohrozeniam.
Časopis ostal “mozgovým trustom” vojenskej mysle dokonca aj po stiahnutí charakteru “tajné”.

 

Vo Vojenskej mysli sa objavil článok o možných variantoch napadnutia Ruska NATO-m. Spočiatku príde provokácia, potom poletia lietadlá. Takže, ako sa nás chystajú biť, pýtajú sa autori článku. Predpokladajú, že proti Rusku môže byť zorganizovaná vzdušno-pozemná alebo vzdušno-námorná operácia, ktorá sa začne z “rýchleho (okamžitého) globálneho úderu” a zároveň z niekoľkých masových raketovo-leteckých útokov.

 

Pri tom si treba uvedomiť, že zahraniční vojenskí špecialisti uvažujú o vytvorení vojsk nového typu – takzvaných “zjednotených operačných formácií”. Majú to byť kompaktné, vysoko mobilné viacdruhové zoskupenia vojsk, schopné za krátky čas kompletne zničiť administratívno-politickú a vojensko-priemyselnú štruktúru protivníka vo všetkých sférach: na zemi, na mori, vo vzduchu, vo vesmíre a informačnú. Vyplýva z toho záver: “Najočakávanejšie formy nasadenia zjednotených operačných formácií sú vzdušno-pozemné (námorné) operácie (kampane). Pritom sa budú začínať zo vzdušných (alebo vzdušno-kozmických) útočných operácií, pozostávajúcich z rýchleho (okamžitého) globálneho útoku a niekoľkých (od 2-3 do 5-7) hromadných raketovo-leteckých úderov”. Letectvo vraj vstúpi do boja ako prvé, pretože je to druh vojsk s najlepšou manévrovacou schopnosťou. Dokonca to môže byť ešte do rozmiestnenia v poli základného bojového zoskupenia.  Autori tejto analýzy sa nazdávajú, že do začiatku aktívnej fázy operácie začne protivník uskutočňovať provokačné činy. K tomu si agresor posilní všetky druhy prieskumu, znásobí lety lietadiel a dronov pri hraniciach Ruska, vrátane letov strategického letectva.

 

Pri hraniciach sa už plazia
Uvedomme si, že tieto príznaky agresivity vidíme už dnes! Pozdĺž ruských severo-západných hraníc sa na manévroch plazí obrovské zoskupenie (93 tisíc ľudí!) vojsk NATO. 10-12-krát (podľa MO RF) sú častejšie lety prieskumných lietadiel a dronov pri hraniciach. Americké bombardéry už cielia na Krym, lietadlá Awacs korigujú útoky ukrajinských (v podstate však natovských) námorných dronov a rakiet na plavidlá čiernomorského loďstva.

 

 

Urýchlene upevňovať krídla vlasti
Aký záver z tohto všetkého robia autori „Vojenskej mysli“?
„Vyplýva z toho, že systém vojenského ohrozenia Ruska sa rozširuje. Na základe toho sa formujú nové požiadavky na dosiahnutie bezpečnosti RF, pričom kľúčovú úlohu v tom zohrajú Vzdušno-kozmické sily OS RF (VKS).“ Zvyšovanie úlohy VKS stavia pred nimi nové úlohy. Požadujú sa nové a modernizované letecké komplexy (vrátane dronov), zavádzanie perspektívnych automatizovaných systémov velenia. Nutné je zdokonaľovať prieskum. Autori odporúčajú „vypracúvať nové názory na organizáciu bojového letectva, zodpovedajúcu perspektívnym formám jeho nasadzovania a spôsobom vzdušno-kozmického napadnutia protivníkom“. Veteráni – vojvodcovia, vojenskí historici a stratégovia neraz poznamenávali, že podobné odporúčania autorov Vojenskej mysle boli často prorocké. Asi aj dnes by bolo treba zamyslieť sa nad nimi a zaviesť ich do praxe.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov