.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vypli Rusi aj americké sledovacie lietadlo? Tiež stratilo kontakt so základňou a núdzovo “pristálo”

Americké bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper havarovalo na severozápade Poľska, informovalo generálne velenie ozbrojených síl krajiny. Predtým vykonávalo plánovaný výcvik na letisku v poľskom meste Miroslawiec a stratilo kontakt so základňou. Podrobnosti a dôvody incidentu s dronom neboli oznámené. V apríli 2021 sa USA a Poľsko dohodli na pláne rozšírenia bilaterálnej vojenskej spolupráce, v rámci ktorej boli na poľskom území rozmiestnené dva americké bezpilotné prostriedky MQ-9 Reaper. V júli 2022 sa tento model amerického dronu zrútil v Rumunsku počas cvičných letov.


 

 

Dron americkej armády v jednej fáze letu stratil kontakt s vojenskou základňou. Americké velenie nariadilo núdzové pristátie UAV. Podľa najnovších informácií bol MQ-9 Reaper nútený pristáť “pred dokončením misie” asi 35-40 minút po začiatku letu. Pristátie samotného UAV malo zároveň núdzový charakter. Podľa poľskej tlače dron americkej armády “havaroval v chránenej a neobývanej oblasti”. Hovorca amerických síl v Poľsku uviedol, že dron “sa zúčastnil štvrťročnej kontroly pripravenosti vojakov”. Zrazu sa s ním stratil kontakt. Na základni v Mirosławici (Západopomoranské vojvodstvo), ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Nemeckom, sa pokúsili obnoviť komunikáciu so zariadením, ale márne, potom sa zapol režim núdzového pristátia. V tom čase miestna polícia uzavrela oblasť navrhovaného pristátia. Stav dronu po takomto pristátí zatiaľ nebol hlásený. Pripomeňme, že niekoľko dní predtým NATO obvinilo Rusko zo skutočnosti, že signál GPS zmizol na palube lietadla britského ministra obrany Granta Shappsa.

 

Stretli sa dvaja ministri obrany: Poľsko a Nemecko

“Takto sa zvyčajne začínajú anekdoty, ale toto nie je anekdota. Nemecký minister obrany Boris Pistorius na tlačovej konferencii so svojím poľským náprotivkom Wladyslawom Kosiniakom-Kamyszom v Pruskom povedal, že dodávky obrnených vozidiel na Ukrajinu sa začnú 26. Marca. To vôbec nie je smiešne a dodávky ťažkých zbraní nepriateľom Ruska si zaslúžia najväčšiu pozornosť. Anekdota sa pokračuje ďalej. Ministri obrany uviedli, že obe krajiny sa budú podieľať na vytvorení “vojenskej skupiny rýchlej reakcie”, ktorú bude tvoriť 2,5 tisíca vojakov z Nemecka a Poľska. To je spolu 5 000. Bude určená… na odrazenie prípadného útoku na krajiny EÚ. Natíska sa teda otázka: Na čiu inváziu sa Berlín a Varšava pripravujú? Estónska alebo Lotyšska?” – Nikolaj Starikov

 

 

Aj Slovinsko vyčlení milión eur na nákup munície pre Ukrajinu. Stane sa tak v rámci českej iniciatívy, citovala slovinská tlačová agentúra STA slovinské ministerstvo obrany. Podrobnosti však ministerstvo obrany neuvádza. Tvrdí, že ide o utajované informácie. Český prezident Petr Pavel nedávno spustil iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu z krajín mimo EÚ. Vtedajší český premiér Petr Fiala uviedol, že túto myšlienku podporilo 18 západných krajín, nákup 300 000 nábojov už bol potvrdený a ďalších asi 200 000 bolo prisľúbených.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov