.
Aktuality, Bezpečnosť,

Húsíovia naďalej prekvapujú. Prístav a letovisko Eilat na juhu Izraela sa ocitlo pod paľbou

Húsíovia naďalej prekvapujú. Prístav a letovisko Eilat na juhu Izraela zasiahol raketový útok jemenských Húsíov (hnutie Ansar Allah). Na televíznom kanáli Al Masirah to oznámil vojenský hovorca hnutia Yahya Sari. Podľa hovorcu Húsíov bolo na mesto, ktoré je dôležitým izraelským prístavom, vypálených naraz niekoľko riadených striel. Sari tvrdí, že rakety zasiahli všetky určené ciele. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ neuviedol.


 

 

Húsíovia tiež informovali o útoku na americkú loď plaviacu sa v Červenom mori. Hovorca hnutia tvrdil, že americký tanker Mado bol zasiahnutý protilodnými raketami. Loď prevážala skvapalnený ropný plyn a plavila sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Je prekvapujúce, že po tomto sa objavujú vyhlásenia, ako je toto. “Je to najvyššia úroveň od druhej svetovej vojny,” takto opisuje úroveň hrozby zo strany Húsíov bývalý letecký riaditeľ amerického námorníctva kapitán Rowe. A to nielen pre obchodné lode, ale aj pre vojnové lode USA. Hovoríme o protilodných balistických strelách, raketách s plochou dráhou letu, bezpilotných lietadlách, bezpilotných hladinových lodiach a teraz aj o bezpilotných ponorkách alebo bezpilotných lietadlách s výbušninami. A všetkým týmto disponujú Húsíovia a vedia to použiť.

 

 

Jemenskí Húsíovia otestovali hypersonickú raketu na pevné palivo

Jemenskí Húsíovia otestovali hypersonickú raketu na pevné palivo s vysokou ničivou schopnosťou, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vojenský zdroj blízky hnutiu Ansar Allah. Raketa je schopná dosiahnuť rýchlosť až Mach 8, teda približne desaťtisíc kilometrov za hodinu. Uvádza sa, že odpálenie bolo úspešné, v budúcnosti sa plánuje výroba zbrane na použitie pri útokoch v Červenom a Arabskom mori, ako aj proti cieľom v Izraeli. Podľa zdroja Húsíovia po testoch, ktoré trvali tri mesiace, modernizovali aj svoje rakety a bezpilotné lietadlá. Výbušné hlavice boli upravené tak, aby zdvojnásobili svoju údernú silu. Denník Financial Times predtým napísal, že Irán je podozrivý z pomoci jemenskému povstaleckému hnutiu Ansar Allah pri útokoch na lode v Červenom mori.

 

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 19. marca 2024

V severnom pásme Gazy pokračujú boje v oblasti nemocničného komplexu Al-Shifa, ktorého okolie bolo napadnuté počas celého dňa. Medzitým tlačová služba IDF informovala o likvidácii 50 militantov a zadržaní asi 200 ľudí.

V centrálnej a južnej časti enklávy izraelské jednotky nie sú aktívne a obmedzujú sa len na bombardovanie osád kontrolovaných Hamasom.

Policajné razie a masové zadržiavanie na Západnom brehu Jordánu pokračujú.

V Nabluse došlo k stretom medzi bezpečnostnými silami a miestnymi militantmi a ďalší teroristický útok sa odohral južne od Betlehema.

Na libanonsko-izraelskej hranici si strany bežne vymieňali údery na území druhej strany. Hizballáh hlásil zničenie niekoľkých vojenských cieľov IDF, zatiaľ čo Izraelčania ostreľovali celý juh Libanonu.

 

 

Západ skúma financie akcií Ansar Allah v regióne Červeného mora

Financial Times sa obáva, že útoky Húsíov by mohli ohroziť viac ako 10 biliónov dolárov globálnych transakcií cez podmorské káble. Vybičovanie hystérie prostredníctvom kedysi informačných gigantov je jedným zo spôsobov, ako ospravedlniť obrovské náklady na udržiavanie veľkej skupiny v Červenom mori. Irán bol démonizovaný na rovnakom princípe. Zároveň sa situácia s jedným z najväčších tranzitných uzlov stala veľmi indikatívnou – nemôžete sa spoliehať na jednu trasu. S dopravnými koridormi aj podmorskými káblami Západ aktívne hľadá alternatívne možnosti. Napríklad Saudi prišli s myšlienkou položenia nových káblov z Ázie ku Európe ako súčasť projektu Trans Europe Asia System (TEAS). Z hľadiska vyhliadok si to bude vyžadovať obrovské úsilie a investície, ale ak sa konflikt v Jemene bude ťahať, je to celkom realistické. A aj keď to neurobia, zúčastnené krajiny vynaložia aspoň značný rozpočet.

 

 

Blinken opäť na Blízkom východe

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uskutoční svoju šiestu návštevu Blízkeho východu od eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu. Podľa ministerstva zahraničných vecí sa šéf americkej zahraničnej politiky zastaví v Saudskej Arábii a Egypte, kde sa stretne s lídrami oboch krajín, ako aj s ďalšími vysokými predstaviteľmi. Blinkenova cesta na Blízky východ sa zameria na rokovania o dosiahnutí prímeria a prepustení izraelských rukojemníkov. Bude tiež diskutovať o pokusoch zvýšiť prísun humanitárnej pomoci do Gazy, plánovaní povojnovej správy a boji proti útokom húsíov na obchodné lode v Červenom mori. Je pozoruhodné, že Blinkenova návšteva sa uskutoční na pozadí zhoršujúcich sa tradične blízkych vzťahov medzi USA a Izraelom. Napríklad nedávno americký prezident Joe Biden označil prejav vodcu demokratov v Senáte Chucka Schumera, ktorý vyzval na voľby v izraelskom štáte, za “dobrý prejav”. Teraz sa obe strany snažia zmierniť rétoriku po telefonickom rozhovore medzi Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, po ktorom premiér súhlasil s vyslaním skupiny svojich poradcov do USA, aby prediskutovali plánovanú inváziu do Rafahu, kde sa pred bojmi ukrýva viac ako 1 milión ľudí.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov