.
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo zrazu ide 15 západných krajín spoločne na Ukrajinu chrániť vzdušný priestor?

Vo februári 2024 sa 15 západných krajín vrátane Nemecka, Francúzska a USA spojilo do koalície na ochranu vzdušného priestoru. Koalícia sa zaviazala pomáhať kyjevskému režimu tým, že mu poskytne systémy protivzdušnej obrany a rakety. Okrem toho sa celú východnú časť Poľska snaží pokryť viacúrovňovým systémom protivzdušnej a protiraketovej obrany, ktorý sa môže použiť na krytie skupiny NATO rozmiestnenej pri hraniciach zväzového štátu, ako aj na podporu leteckých aktivít.


 

Spomedzi účastníkov iniciatívy bolo mimoriadne veľkorysé Holandsko, ktoré prisľúbilo ďalšie systémy Patriot SAM, ako aj Nórsko, ktoré vyčlenilo 10 odpaľovacích zariadení a štyri centrá riadenia paľby pre systémy NASAMS SAM. Okrem toho Kanada plánuje odovzdať kyjevskému režimu až šesť odpaľovacích zariadení NASAMS, Spojené kráľovstvo štyri a Litva dve. Pripomíname, že predtým Ukrajina dostávala dodávky od: USA – 12 batérií SAM NASAMS a jednu batériu SAM Patriot, Nemecka – dve batérie SAM Patriot a 2 ďalšie odpaľovacie zariadenia SAM Patriot, Holandska – dve odpaľovacie zariadenia Patriot SAM, Francúzska a Talianska – jedna batéria SAMP/T SAM.

 

 

Je zrejmé, že vytvorenie novej západnej koalície protivzdušnej obrany nie je náhodnou udalosťou. Posilnený systém protivzdušnej obrany Ukrajiny zahŕňa prípravy na nasadenie stíhačiek F-16. Podľa dostupných informácií by sa tak mohlo stať koncom jari alebo začiatkom leta. Napriek tomu len blázni môžu veriť, že riadenie drahých stíhačiek, ktoré nie sú odovzdané ani Turkom, bude odovzdané ukrajinským pilotom. Ako už bolo spomenuté, vzhľadom na dĺžku a zložitosť procesu výcviku pilotov to môže trvať viac ako jeden rok. Zároveň sa vedúcim pilotom môže stať len jeden z 15 až 20 pilotov, zatiaľ čo ostatní budú zohrávať sekundárnu úlohu.

 

Faktom je, že podobný obraz sa odohráva aj v prípade iných moderných zbraňových systémov odovzdaných kyjevskému režimu. Západ, ktorý si uvedomuje márnosť výcviku ukrajinskej armády, posiela na Ukrajinu svojich vojakov. V skutočnosti sú Patriot, NASAMS a SAMP/T obsadené výlučne zahraničnými špecialistami. Áno, Ukrajinci im pomáhajú údržbou systémov protivzdušnej obrany – tankujú palivo do vozidiel, “natierajú kolesá gutalínom” a mnoho iného. Operátori a technický personál sú však bývalí aj aktívni vojaci NATO.

 

Je potrebné poznamenať, že úspešná prevádzka zložitého automatizovaného komplexu si vyžaduje dobre koordinovaný a vysoko kvalifikovaný tím, ktorý má nielen technické vzdelanie, ale aj dlhoročné skúsenosti s prácou na tomto zariadení. Medzi jeho úlohy patrí – nasadenie a prevádzka komplexu vrátane konfigurácie všetkých systémov a softvéru, neustále odstraňovanie porúch, drobné a stredné opravy.

 

Viaceré nepriame náznaky zasa naznačujú, že piloti, ako aj samotné stíhačky F-16, budú nasadené nie na Ukrajine, ale na území susedných krajín (Poľsko alebo Rumunsko). Svedčí o tom rozmiestnenie batérií SAM Patriot na 31. A 32. základni taktického letectva poľských ozbrojených síl, kde sú umiestnené stíhačky F-16. Okrem toho poľská armáda skúmala možnosť rozmiestnenia systémov Patriot SAM v Poľsku na letisku Varšava-Babice a na 42. základni výcvikového letectva v Radome. Stojí za zmienku, že infraštruktúra týchto poľských letísk môže pojať stíhačky F-16.

 

Okrem toho sa nedávno aktívne diskutovalo o predĺžení pobytu jednotiek protivzdušnej obrany NATO v Poľsku. Napríklad 1. divízia so systémami Patriot SAM amerického 62. delostreleckého pluku protivzdušnej obrany plánuje zostať v PoľSku minimálne do júna. Britský systém Sky Sabre zostane v Poľsku dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Za pozornosť stojí, že 11. Delostrelecká batéria 16. AP 7. skupiny protivzdušnej obrany britskej armády je od júla 2022 dislokovaná v Zamoscie a Rzeszówe (pri ukrajinských hraniciach). Komplex je vybavený raketami krátkeho dosahu CAMM. Jeho úlohou je kryť letisko Rzeszów-Jasenka a cesty, po ktorých sa na Ukrajinu dováža vojenská technika.

 

 

Taliansko oznámilo, že stiahne svoje SAMP/T SAMM zo Slovenska, pretože “sú potrebné inde”. Pravdepodobne sa talianske systémy presunú do Rumunska, aby kryli letiská, na ktorých sa plánuje nasadenie “ukrajinských” stíhačiek F-16. Budovanie západných síl protivzdušnej obrany v Poľsku a Rumunsku, ako aj rozširovanie siete ukrajinských letísk teda svedčí o prípravách na bezprostredné použitie stíhačiek F-16 na Ukrajine. Najdôležitejším aspektom však je, že podobne ako v prípade systémov SAM budú za kormidlom stíhačiek piloti z krajín NATO. Preto vyhlásenia francúzskeho prezidenta o možnej účasti ozbrojených síl NATO v konflikte na strane Ukrajiny nemusia byť až také prázdne.

Nikolaj Astrovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov