.
Aktuality, Bezpečnosť,

Skončili prvé „české granáty” na Ukrajine zaliate vodou alebo zakopané v zemi?

Tento článok nebude žiaden šibačkovo-polievačkový humor, ide o vážne obavy zo zrady a sabotáže vo vzťahu k urgentne potrebnej pomoci ukrajinským vojskám. Kto ich vyslovil? Ide o Jurija Šveca, bývalého agenta KGB, ktorý pred rozpadom ZSSR pracoval v elitnej Hlavnej 1. správe vonkajšej rozviedky a pôsobil priamo vo Washingtone.


 

Jeho úlohou bolo verbovať agentov a odhaliť príznaky prípadného neočakávaného útoku USA na ZSSR medzikontinentálnymi balistickými strelami s jadrovou hlavicou. Dva roky po rozpade ZSSR odišiel do USA a začal sa venovať poradenstvu v bezpečnostnej oblasti. V roku 1999 vystúpil pred Kongresom USA v otázke prania špinavých peňazí ruskými spravodajskými službami a tiež pôsobil ako konzultant protiteroristického oddelenia Scotland Yardu vo veci smrti svojho obchodného partnera Alexandra Litvinenka, ktorý mal byť otrávený rádionuklidom polonium-210. Jeho hlavným obchodným partnerom v USA bol Bob Levinson, ktorý 9.3.2007 zmizol na ostrove Kish v Iráne a už bol vyhlásený za mŕtveho.

 

 

Neskôr Jurij Švec založil analytický a informačný kanál na YouTube a dal si za cieľ bojovať s dezinformáciami z Kremľa. Je pomerne výkonný a prvé video vyšlo 6.6.2021, nárast aktivity pochopiteľne nasledoval po 24.2.2022. V začiatkoch špeciálnej vojenskej operácie autor sledoval tento kanál, poznal obsah väčšiny príspevkov. Pokiaľ si dobre pamätá, Švec si napríklad pripisoval zásluhy za to, že do takmer obliehaného Mariupoľa sa dostala zásielka amerických protitankových riadených striel Javelin, ktoré tam mal Švec nasmerovať pomocou svojich kontaktov. Neskôr sa autor naučil predvídať, čo bude Švec vo svojich príspevkoch hovoriť a videá otváral sporadicky. V prípade, že nedokáže predvídať o čom bude Švec hovoriť a nadpis videa nekoreluje s hlavným informačným streamom, tak video pozerá. Jeden takýto prípad nastal v súvislosti s jubilejným videom Šveca číslo 700. O čom bolo to video? O munícii pre ukrajinské vojská. O čom Švec hovoril?

 

Začal úvodom o tom, že západ má podľa českého prezidenta P. Pavla byť schopný vyrábať čoskoro dostatok munície (Švec to odhadol na začiatok budúceho roka) pre potreby ukrajinských vojsk aj svoje vlastné rezervy. Tiež kvantifikoval potenciálne množstvo dodávok z “českej iniciatívy” na 1,5 milióna kusov munície, na ktoré sa hľadajú peniaze, pričom podľa predstaviteľky českého ministerstva obrany majú ich dodávky nasledovať začiatkom júna 2024.

 

Švec ďalej tvrdí, že osobne pozná ľudí, ktorí tieto granáty hľadali, pričom český prezident P. Pavel v tom nehral žiadnu úlohu. Dostal len správu o tom a bolo mu umožnené urobiť zvučné mediálne vystúpenia s cieľom upevniť jeho politickú autoritu, čo si však podľa Šveca zaslúži. Takisto české ministerstvo obrany bolo nepodstatné a práce viedla skupina medzinárodných špecialistov v oblasti obchodu so zbraňami, ktorí tentokrát mali skôr než pre zisk pracovať za ideu. Podľa Šveca sa pracovalo 7-8 mesiacov a zdrojových krajín má byť aspoň 5. Spomína Južnú Kóreu, ktorej granáty majú byť prinajmenšom v USA premaľované na inú krajinu pôvodu, JAR a Turecko. Tiež neočakávaného dodávateľa, ktorý mal podľa náznakov Šveca Moskvu vyslovene zradiť. Na muníciu je podľa Šveca potrebných 3,5 miliardy USD.

 

Nie všetky správy si však podľa Šveca český prezident P. Pavel a ministerka obrany ČR J. Černochová prečítali, či im boli predložené a dodávky granátov sa už začali, pričom prvá partia sa už nachádza na území Ukrajiny. No podľa správ, ktoré dostal Švec od ľudí zaoberajúcich sa týmito dodávkami sa podstatná časť tejto prvej partie munície mala nájsť zatopená vo vodných rezervoároch alebo zakopaná v zemi.

 

Toto má podľa Šveca súvisieť s nedávnymi čistkami v ukrajinských ozbrojených silách a munícia je dodávaná nie priamo ukrajinským vojskám, ale ministerstvu obrany Ukrajiny, kde treba hľadať príčiny. Ak sa táto sabotáž potvrdí, má ísť o vec národnej bezpečnosti, keďže granáty teraz budú zasielané priebežne a zahrňovať to má muníciu kalibru 155 mm, 152 mm, 122 mm a aj 105 mm. Tu
Švec rozšíril záber príspevku a tvrdí, že jedna z krajín, ktoré majú muníciu dodávať postavila nový závod na výrobu práve granátov kalibru 105 mm, čo jej celé trvalo 5 mesiacov od prijatia rozhodnutia do začiatku výroby. To dáva Švec do protikladu s výkonmi ukrajinského obranného priemyslu pri výrobe na území Ukrajiny, prípadne v zahraničných kooperujúcich závodoch.

 

V súvislosti s korupciou a možnou sabotážou granátov, ktorých dodávky pochopiteľne nie je možné v záujme ukrajinských vojsk prerušiť do vyjasnenia situácie Švec informuje, že DoD OIG vytvoril stránku, kde môže byť korupcia na Ukrajine nahlásená. (DoD OIG je to úrad generálneho inšpektora Pentagónu). Švec svojich divákov požiadal, aby tam boli informácie o zaplavovaní alebo zakopávaní granátov na Ukrajine nahlásené. Pritom jeho príspevok na YouTube o tom má len 550 tisíc zhliadnutí, menej než býva štandard, nehovoriac už o rekordných príspevkoch so sledovanosťou nad 2,5 milióna.

 

Švec pripomenul, že bývalý ZSSR z lend-leasu dostal za dva roky druhej svetovej vojny pomoc vo výške 82,5 miliardy USD v cenách roku 2022, kým Ukrajina už 113,4 miliardy USD.

 

Ďalej Švec tvrdí, že dostal za úlohu sa verejne spýtať, čo je so strelami dlhého doletu, ktoré mali byť poskytnuté Ukrajine už pred niekoľkými mesiacmi, zjavne však neboli použité. Týchto rakiet s dostrelom nad 400 km má byť podľa Šveca vyše 200. Švec sa pýta prečo nevydá Jermak pokyn Syrskému na použitie týchto striel, ktoré majú byť účinnejšie ako ATACMS a vyslovuje obavu, či sa s nimi niečo nestalo.

 

 

Napriek týmto obavám sa Švec vyslovuje sa konfiškáciu ruských rezerv v zahraničí a ich poskytnutie Ukrajine, čím reaguje na správy o poskytnutí Ukrajine len úrokov z týchto európskych rezerv vo výške asi 3 miliardy eur ročne. Čo je však podľa Šveca dobré, tieto peniaze, hoci sa mali použiť na obnovu Ukrajiny, budú môcť byť použité na jej vyzbrojovanie. Ďalej sa Švec venuje problematike poskytnutia pomoci od USA Ukrajine, vrátane zmrazených ruských zdrojov.

 

Celý príspevok Jurija Šveca číslo 700 si čitatelia Armádneho magazínu môžu pozrieť sami, dal si po ňom pauzu a pokračoval inou témou

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov