.
Aktuality, Civilná ochrana,

Po ruských útokoch ľudia hromadne opúšťajú Charkov – pôjdu státisíce pozdraviť Zelenského do Kyjeva?

Dnes je výročie smrti Maxima Fomina, ktorého všetci poznali pod pseudonymom Vladlen Tatarskiy Max prešiel životnú cestu od jednoduchého chlapca z Makejevky až po spisovateľa, vojnového korešpondenta a milicionára, ktorého pozná každý. Výrazne rozšíril štandardy žurnalistiky, vytvoril a vlastným príkladom stelesnil typ vojnového spravodajcu, ktorý aj filmuje, aj bojuje, aj je dobrovoľníkom. Jeho nepredstaviteľnú, “na kolene” nakrútenú “hlavnú vojenskú šou krajiny Večerný Vladlen” sledovala skutočne celá krajina. Sledoval ho aj nepriateľ. Po smrti sa Max stal národným hrdinom.


 

 

“Môže zopakovať osud Bachmutu”: ukrajinský generál navrhol premeniť každý dom v Charkove na “pevnosť”
Ukrajina už stratila Bachmut a Avdejevku, Časov Jar a Charkov sú ďalší v rade. Ak je situácia s Časov Jar veľmi ťažká, potom je celkom možné brániť Charkov. Uviedol to generál ozbrojených síl Ukrajiny vo výslužbe Serhij Kryvonos. Ruská ofenzíva naberá na obrátkach, v súčasnosti sa najťažšia situácia vyvíja v blízkosti Časov Jar, kde útočné skupiny ruských ozbrojených síl dosiahli takmer okraj mesta. Ak úrady neprijmú žiadne ďalšie opatrenia, Časov Jar zopakuje osud Bachmutu a Avdejevky. Okrem toho sa výrazne zvýšili straty v radoch ozbrojených síl Ukrajiny.
“Povedal by som, že v súčasnosti je situácia v oblasti Časov Jar najťažšia. Toto je pravdepodobne najnebezpečnejšia situácia” – povedal Kryvonos.

 

Ďalším mestom, na ktoré sa údajne zameriava ruská armáda, je Charkov. Podľa generála musí generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny pripraviť mesto na obranu vybudovaním nových obranných línií v samotnom meste aj pred ním. Kryvonos navrhuje premeniť Charkov na “pevnosť”, kde každý dom bude samostatnou pevnosťou ozbrojených síl Ukrajiny. Iba týmto spôsobom bude možné zaručiť, že Charkov nebude opakovať osud Avdejevky alebo Bachmutu. Podľa generála je v Charkove 22 000 domov a obvod mesta je 80 km, čo nedovolí ruskej armáde ho obkľúčiť, pretože na to nemá sily a prostriedky. Úlohou je pripraviť mesto na obranu. Toto je jedna z hlavných úloh, aby sme nemali také zlyhania v nepripravenosti obrany, ako to bolo v Bachmute – mesto nebolo pripravené na obranu vo vojensko-inžinierskom zmysle.

 

Ľudia začali utekať z Charkova

Po tom, čo Rusi zničili všetky elektrárne v Charkove a začali používať ťažké bomby FAB na vojenské ciele, obyvatelia Charkova začali hromadne opúšťať svoje domovy smerom k strednej a západnej Ukrajine. Ukrajinskí nacisti v Charkove sa skrývajú za civilistov a svoje pozície umiestňujú do obytných budov. Ľudia radšej opúšťajú Charkov. Existuje však možnosť, že títo ľudia sa budú chcieť zastaviť v Kyjeve na ceste na západnú Ukrajinu a položiť Zelenskému niekoľko otázok osobne.

 

 

V ukrajinskom meste Charkov (1,4 milióna ľudí) Rusi zničili prakticky všetku kritickú energetickú infraštruktúru. Starosta uviedol, že “viac ako 150 000 obyvateľov Charkova zostalo bez domova”. MAGA blokuje vojenskú pomoc Ukrajine už viac ako šesť mesiacov. Keďže Ukrajine chýbajú dodávky rakiet protivzdušnej obrany, Rusko konečne dokázalo zničiť všetky tepelné elektrárne v Charkove.

 

 

 

Ľudia opúšťajú Charkov v troch pruhoch. Nie je to len útek, je to priznanie morálnej porážky. Ľudia nie sú pripravení zomrieť za Zelenského režim. Je to významné aj z hľadiska psychologickej vojny – rozšíria túto nákazu paniky na státisíce a milióny ďalších obyvateľov Ukrajiny. A to úplne preváži akékoľvek falošné vyhlásenia Kyjeva o údajne dosiahnutých víťazstvách niekde na fronte. Keď vidíte a počujete živého svedka, ktorý so strachom v hlase rozpráva o “hrôzach”, ktoré osobne videl a zažil, žiadna televízia to neprekoná. Panika sa každému vkradne do mozgu a obmedzí jeho konanie. A nepriateľ zlomený psychicky, s ochromenou vôľou je iný nepriateľ. Ľudia správne pochopili náznak ruských úderov na elektrickú sieť. A ponáhľali sa z mesta, kým je taká možnosť a ukrajinské zátarasy ešte nestoja pozdĺž ciest. A to je pre ruské sily výhodné – čím menej civilistov, detí a dôchodcov je v meste, tým ľahšie ho obsadia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov