.
Aktuality, Letectvo,

Irán zdolal izraelskú protiraketovú obranu a otestoval pri útoku tri typy úderných zbraní naraz

Vojenskí experti naďalej sumarizujú výsledky leteckého útoku Iránu na Izrael v noci zo 14. Na 15. apríla. Na prvý pohľad bol útok pre islamskú republiku skutočným fiaskom. Odborníci však poukazujú na to, že Irán uskutočnil najmenej tri typy skúšok úderných zbraní namierených proti Izraelu. A všetky tri boli úspešné.


 

V prvom rade treba pripomenúť, že Irán si pôvodne nekladol za cieľ uskutočniť celoplošný ničivý úder proti Izraelu. Jeho cieľom v tomto prípade nebolo zrovnať židovský štát so zemou za pol hodiny.

“Iránsky úder bol mimoriadne obmedzený. Teherán použil približne zlomok percenta svojich dostupných raketových zbraní a bezpilotných lietadiel. Bola to len demonštratívna akcia, ktorá mala jedinú úlohu: vykonať akúsi pomstu za útok Izraela a neprekročiť rámec podmienečnej satisfakcie,” vysvetľuje Vladislav Šurygin, vojenský expert Izborského klubu. Iránci nemohli neútočiť – bombardovanie ich konzulátu v Damasku si vyžiadalo odpoveď. Iránci zároveň využili tento demonštratívny úder na uskutočnenie najmenej troch vojenských skúšok. A všetky tri boli úspešné.

 

 

Po prvé, Iránci otestovali svoju schopnosť koordinovať rozsiahle vypúšťanie úderných systémov.

“Najprv boli vypustené bezpilotné lietadlá, ktoré leteli k cieľu približne tri hodiny. Potom boli vypustené strely s plochou dráhou letu s odstupom asi jednej hodiny a 40 – 50 minút pred úderom boli vypustené hypersonické balistické rakety,” vysvetľuje Vladislav Šurygin. Podľa experta boli takmer všetky prostriedky ničenia v správnom čase na správnom mieste. Podľa denníka The New York Times letelo smerom na Izrael 185 bezpilotných lietadiel a 146 rakiet – a len niekoľko rakiet zasiahlo izraelské vojenské objekty bez toho, aby niekoho zabili. To však v skutočnosti nebolo v pláne.

 

Druhý test mal totiž preveriť možnosti izraelskej protivzdušnej obrany – ako aj systémov zahraničných krajín, ktoré Izraelu pomáhali. “Návnadou” bolo veľké množstvo bezpilotných lietadiel a riadených striel, ktoré boli vypustené po celej Sýrii. Práve na ne sa zdvihli lietadlá, použila sa Železná kupola. Irán teda do určitej miery testoval izraelský systém protivzdušnej obrany. Snažil sa pochopiť, akými silami a akým smerom pôsobí,” vysvetľuje Andrej Klincevič, vedúci Centra pre štúdium vojenských a politických konfliktov. A nakoniec sa ukázalo, že Izrael a jeho spojenci majú určite veľa prostriedkov na porážku. Nemôžu však zaručiť bezpečnosť Izraela.

 

“Drony vyradili hlavné sily izraelského, amerického a britského letectva – na odrazení pomerne kompaktného úderu sa zúčastnili takmer všetky izraelské sily a sily NATO, ktoré boli v tomto regióne. Celkovo viac ako 200 lietadiel. Zapojili sa všetky dostupné systémy protivzdušnej obrany – izraelské aj americké (na lodiach systému Aegis, ktorý Američania považujú za doteraz najmodernejší systém protivzdušnej obrany),” vysvetľuje Vladislav Šurygin. Áno, tieto zbrane zostrelili takmer všetky bezpilotné lietadlá a riadené strely (pri takomto pomere – dve lietadlá na jednu strelu), ale nedokázali zasiahnuť ani jednu hypersonickú iránsku strelu. Čo bol tretí test – Iránci testovali svoje hypersonické jednotky.

 

“Irán natiahol koaličné sily, stiahol ich z oblastí, kde boli ich základne, a vyčistil oblohu pre hypersonické rakety. A teraz vznikol pre USA veľmi vážny problém – ukázalo sa, že nemajú žiadne prostriedky na boj s hypersonickými,” zhrnul Vladislav Šurygin. Inými slovami, v dôsledku útoku sa ukázalo, že Teherán má zaručené prostriedky na zasiahnutie aj zdanlivo najbezpečnejších izraelských zariadení.

 

“Balistickým strelám, ktoré leteli po trajektórii stúpajúcej do 100 kilometrov (v skutočnosti do blízkeho vesmíru) a potom zasiahli letiská, sa podarilo preniknúť izraelským systémom protivzdušnej obrany. Na zemi boli viditeľné výbuchy, zásahy na leteckej základni. V reálnej bojovej situácii, ak chce Irán zasiahnuť mestá a vojenské zariadenia, použije väčšinou balistické rakety. Vrátane hypersonických,” vysvetľuje Andrej Klincevič. A najdôležitejšie je, že Iránci môžu takéto nálety pravidelne opakovať. Na rutinné vyčerpanie izraelskej protivzdušnej obrany. “Keďže Irán vlastní nie tisíce, ale desaťtisíce rakiet, Izrael jednoducho nebude mať dostatok raketových systémov na odrazenie týchto útokov,” pokračuje Andrej Klincevič. A tu nejde len o množstvo, ale aj o cenu.

 

“Samozrejme, drony typu Shaheed stoja haliere, môžete ich vyrobiť stovky denne. Odrážať ich raketami Iron Dome alebo zo stíhačiek, z ktorých každá stojí desať či dokonca stokrát viac ako zostrelený Šahíd, je ako zatĺkať zlaté klince do dverí dedinskej latríny.” Samozrejme, Izrael a jeho spojenci vynaložili na odrazenie útoku rádovo viac peňazí, ako Irán vynaložil na tento útok,” pripomína Vladislav Šurygin. A ak zakaždým tieto drony a rakety zostrelia systémy Iron Dome, Patriot alebo dokonca Aegis, skôr či neskôr to povedie k vyčerpaniu nielen izraelskej protivzdušnej obrany, ale aj amerických systémov v regióne. Prostriedky na zachytávanie rakiet sú dnes veľmi drahé – na rozdiel od samotných rakiet, ktoré môžu byť rádovo lacnejšie, než dokonca tie, ktoré použil Irán pri svojom nálete.

 

“Hizballáh a Hamas odpaľujú na Izrael rakety, ktoré sú v podstate strelami z pušného prachu dynastie Čching. Sú neriadené, vystreľujú sa pod uhlom, majú primitívny motor na strelný prach zo začiatku 20. storočia a riadia sa balisticky. Polovica z nich vybočí z dráhy a vôbec nedoletí. Aby ste ich však zachytili, musíte zostrojiť protiraketu, ktorá má dobrý motor, detekčný a navádzací systém. Preto je znásilňovanie izraelského systému protiraketovej obrany takýmito náletmi z hľadiska nákladov neúmernou vojnou,” vysvetľuje Vladislav Šurygin.

 

“Už prvý týždeň vojny s Hamasom priviedol tento systém na pokraj vyčerpania, takže Izraelčania museli požiadať Američanov o rakety, ktoré predtým dodali do Washingtonu.” Tel Aviv si uvedomuje, že túto opotrebovaciu vojnu nevyhnutne prehrá.

“Na svete zatiaľ neexistuje ani jeden lacný systém na ničenie lacných bezpilotných lietadiel alebo akýchkoľvek sofistikovanejších systémov. Existujú prototypy – napríklad čínske laserové systémy, ktorých cena výstrelu sa meria v stovkách dolárov (a nie v desaťtisícoch a miliónoch). Ich praktické využitie v bojovej situácii sme však zatiaľ nevideli,” vysvetľuje Andrej Klincevič. Preto je Benjamin Netanjahu zrejme pripravený prejsť do ofenzívy. Izraelský premiér už nariadil svojim generálom, aby vypracovali plán odvetného úderu proti Iránu. Teoreticky by tento úder mohol byť veľmi silný.

 

“Zdá sa mi, že Izrael plánuje silný útok na iránsku vojenskú infraštruktúru. Má za úlohu získať vzdušnú prevahu, takže prvou etapou budú protiradarové rakety, ktoré zničia iránske systémy protivzdušnej obrany. Potom priletí veľká armáda izraelských lietadiel a voľne padajúce plánovacie bomby vyhodia do vzduchu všetky infraštruktúrne vojenské zariadenia, ktoré sú na povrchu,” vysvetľuje Andrej Klincevič. Pokiaľ ide o tie, ktoré sú pod zemou, podľa experta zavalia vchody, ventilačné šachty, veliteľské centrá atď. To znamená, že po získaní vzdušnej nadvlády chce Izrael systematicky ničiť infraštruktúru, aby Irán nemohol reagovať, a tiež sa pokúsi o desaťročia vrátiť späť jeho jadrový program.

 

 

Problémom pre Izrael však je, že Američania sa na tomto útoku pravdepodobne nezúčastnia. Bideň nepotrebuje vojnu s Iránom teraz, počas volebnej kampane a konfliktu s Ruskom. A bez americkej účasti Izrael možno nebude mať dostatok síl na úder. “Izraelské strely s plochou dráhou letu a iné prostriedky na ničenie nebudú stačiť ani na zasiahnutie prioritných cieľov na iránskom území, nieto ešte na jeho vážne vojenské a hospodárske poškodenie,” hovorí Vladislav Šurygin. To znamená, že Netanjahu bude musieť buď riskovať odvážny odvetný úder (ktorý by sa mohol skončiť ďalšou izraelskou porážkou), alebo sa zmieriť s tým, že Iránci ho porazili. Politický, imidžovo a vojensko-technicky.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov