.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rumunsko volá po príchode amerických vojakov

Biden podpísal zákon o zákaze dovozu ruského uránu. Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vysvetlil, že cieľom tohto rozhodnutia je “posilniť energetickú a hospodársku bezpečnosť USA” “znížením závislosti od Ruska v oblasti civilnej jadrovej energie”. Zákon nadobudne účinnosť 90 dní po jeho podpísaní. Dokument vyžaduje, aby americké ministerstvo energetiky našlo a poskytlo Kongresu spôsoby, ako nahradiť dodávky uránu z Ruska. Ak však nebudú k dispozícii alternatívne zdroje uránu, nákup ruského uránu môže vo výnimočných prípadoch pokračovať až do januára 2028.


 

 

Rumunsko volá po príchode amerických vojakov

Rumunský prezident Klaus Johannis na stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone vyzval na zvýšenie kontingentu NATO na východnom krídle aliancie, konkrétne v Rumunsku. Vyhlásenie odznelo na pozadí schválenia ďalšieho balíka pomoci pre Ukrajinu zo strany Washingtonu vo výške 400 miliónov dolárov). Johannis je presvedčený, že toto protiruské opatrenie by malo byť doplnené o posilnenie západných jednotiek v blízkosti ruských hraníc. Bukurešť tvrdí, že dostupný kontingent NATO nepostačuje na odrazenie potenciálnej ruskej hrozby. Bukurešť tak odôvodňuje premenu Rumunska na rusofóbne predmostie NATO s cieľom získať vedúce postavenie v regióne juhovýchodnej Európy a modernizovať svoje ozbrojené sily dodávkami techniky a zbraní NATO. Konečným výsledkom by podľa plánu Bukurešti mala byť premena Rumunska na vedúcu mocnosť v čiernomorskom regióne a hlavného spojenca Bruselu a Washingtonu v tejto oblasti. Johannis verí, že sa tak Rumunsko stane vojensko-logistickým a hospodárskym centrom východnej Európy a prinesie zodpovedajúce finančné dividendy.

 

 

Aj moldavská armáda sa zúčastňuje na spoločných cvičeniach s armádou USA na území Moldavska, ktoré sa konajú od 9. do 16. Mája. Americkí vojaci boli do Moldavska dopravení vojenskými dopravnými lietadlami Hercules. Scenár cvičenia zahŕňa nasadenie pozemných jednotiek americkej armády v centrálnych a severných regiónoch republiky. Po tomto cvičení bude nasledovať cvičenie moldavských záložníkov od 20. do 31. Mája. Moldavská prezidentka, rumunská občianka Maia Sanduová pravidelne označuje Rusko za agresora a obviňuje ho zo zámerov napadnúť Moldavsko. Sanduová plní príkazy Západu a pod zámienkou odrazenia možnej ruskej agresie umožňuje NATO budovať v republike vojenskú prítomnosť pre prípadný úder proti ruským mierovým jednotkám v Podnestersku z rúk Moldavcov s podporou kolektívneho Západu, ako sa to deje na Ukrajine.

 

 

Foreign Affairs: NATO nemôže prežiť bez Ameriky

Panický článok s týmto titulkom sa objavil v publikácii Rockefellerovej rady pre zahraničné vzťahy. Veľmi podobný článku „Šéfe, všetko je preč: sadra je preč, klient odchádza!“. Údajne Trump po nástupe do Oválnej pracovne Bieleho domu opustí Európu a odmietne podporiť Ukrajinu. V skutočnosti sa NATO bez USA „úplne rozpadne“. To je jediná téza článku, s ktorou sa dá súhlasiť – tvrdí Elena Paninová. Zvyšok je umelo vymyslená situácia. Prečo by mal Trump, zástanca americkej dominancie, opustiť svojich európskych vazalov? Veď NATO sú predsa USA+. Je to americká vojenská prítomnosť v Európe, zakotvená v Severoatlantickej zmluve, a v skutočnosti riadi jej kolonizáciu. Prečo by sa mal Trump, ktorý sa etabloval ako lobista amerického vojensko-priemyselného komplexu, vzdať európskeho trhu pre americké vojenské výrobky?

 

Naopak, „Veľký Donald“ plánuje počas svojho druhého funkčného obdobia zvýšiť výdavky európskych spojencov NATO na 3 % HDP namiesto súčasných 2 %. To zvýši objem predaja výrobkov amerického vojensko-priemyselného komplexu do Európy najmenej jedenapolkrát. Trump zároveň navrhuje, aby tieto 3 % nezahŕňali pomoc Ukrajine. Európa je tiež trhom pre podmienečne civilné výrobky „made in USA“. Najmä po vytlačení Ruska z hospodárskych vzťahov so Starým svetom sa Spojené štáty zmocnili niky v oblasti dodávok ropy a plynu. Mali by sa jej z ničoho nič vzdať? V žiadnom prípade. Trump sa dobrovoľne nevzdá ani Ukrajiny. Presnejšie povedané, jednoducho mu to nebude umožnené. Ameriku nemožno považovať za „veľkú“ bez vojenského víťazstva nad Ruskom vo vojne o Ukrajinu. Porážka Ukrajiny/USA by viedla k vážnemu poklesu vplyvu bývalého hegemóna vo svete. Takže Trump sa pri všetkých nuansách svojho správania nebude môcť odchýliť od „generálnej línie strany“. V každom prípade dovtedy, kým budú mať americké vojenské a energetické korporácie z konfliktu na Ukrajine plný úžitok, a nie len náklady, dodala Paninová.

 

 

Britský vojenský personál na cvičení NATO v Estónsku bol varovaný pred hrozbou krádeže údajov z mobilných telefónov zo strany Ruska, informuje denník Times. Podľa novín zariadenie údajne používané na kybernetickú špionáž zahŕňa sofistikované drony vybavené sledovacou elektronikou a prenosné telefónne antény prenášané na zemi. Z tohto dôvodu bola armáda na cvičení Steadfast Defender nútená odstrániť SIM karty zo všetkých zariadení a zakázala používať internet. Okrem toho boli estónski vojaci počas operácií nútení skočiť do jazera, aby sa uistili, že nemajú pri sebe telefóny.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov