.
Aktuality, Námorníctvo,

Jemenskí povstalci sa prihlásili k raketovému útoku na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower

Jemenskí povstalci sa prihlásili k raketovému útoku na americkú lietadlovú loď. Vojenský hovorca jemenských povstalcov oznámil útok balistickými a riadenými strelami na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower v Červenom mori. Zároveň, podľa zástupcu povstalcov, sa Húsiom podarilo dosiahnuť priamy a presný zásah.


 

Pentagon tvrdí, že jadrová lietadlová loď nebola poškodená. Zástupca Ministerstva obrany USA vyhlásil, že lietadlová loď Dwight D. Eisenhower nebola v oblasti útoku. Velenie húsíov, ktoré vstupuje do sporu s Američanmi v neprítomnosti, zase tvrdí, že Pentagon šíri nepravdivé informácie a “nenašiel odvahu priznať, že lietadlová loď bola poškodená”. Tvrdí sa tiež, že práve z nej vzlietli lietadlá a vrtuľníky, aby útočili na ciele v Jemene. Viaceré zdroje z Blízkeho východu s odvolaním sa na vojenské velenie jemenskej povstaleckej skupiny uviedli, že v dôsledku útoku bola poškodená paluba jadrovej lietadlovej lode a niekoľko bojových lietadiel. Fotografie lietadlovej lode Dwight D. Eisenhower po pravdepodobnom útoku zatiaľ nezverejnila ani jedna strana.

 

Aj keby k zásahu došlo, je nepravdepodobné, že by Pentagon akýmkoľvek spôsobom potvrdil zásah svojej lietadlovej lode, pretože to bude mať nevyhnutne mimoriadne negatívny vplyv na povesť celej útočnej skupiny amerických lietadlových lodí v Červenom mori a spochybní koncepciu jej bezpečnosti. Účinnosť úderu zatiaľ nie je známa, ale dôležitý je tu samotný fakt. Je to signál zo strany Húsíov: “Áno, môžeme. Bude to ešte horšie.” Si vis pacem para bellum. Ak sami nemôžete z politických dôvodov urobiť to, čo robia Húsíovia, uzavrite s nimi dohodu, aspoň neverejnú. Bude výhodná pre obe strany.

 

Nedávno Irán odovzdal Húsiom moderné balistické protilodné rakety stredného doletu Ghadr, schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 1800 až 2000 kilometrov. Okrem konfrontácie so Západom a Izraelom v Červenom mori vedú Húsiovia aj úspešné operácie súvisiace s prenasledovaním stúpencov bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Bezpečnostné služby povstaleckého hnutia oznámili zatknutie niekoľkých agentov jemenskej spravodajskej bunky napojených na Západom uznanú vládu v Adene. Jednotka, známa ako jednotka 400, bola nasadená do západnej časti Jemenu kontrolovanej Húsíami, kde sa zaoberala zhromažďovaním informácií o umiestnení skladov zbraní a iných vojenských zariadení.

 

 

Počet obetí amerických a britských náletov na Hudajdá v Jemene stúpol na 14
Americké a britské bojové lietadlá uprostred noci zhadzovali bomby na Jemen a zameriavajú sa na 13 rôznych miest vrátane telekomunikačnej infraštruktúry. Takzvaná spoločná vojenská koalícia Spojených štátov a Veľkej Británie na Blízkom východe pokračuje v boji proti malým a slabo vyzbrojeným jemenským povstalcom bez toho, aby dosiahla zjavné výsledky. Londýn a Washington vyhlásili ochranu obchodnej lodnej dopravy za hlavnú úlohu operácie v Červenom mori, ale nepodarilo sa im to dosiahnuť počas konfrontácie s “chlapcami v papučiach”. V noci Spojené štáty a Veľká Británia opäť udreli, ako už bolo uvedené, na vojenské zariadenia povstaleckej polovojenskej skupiny Ansar Allah v Jemene kontrolovanej Húsíami.

 

Podľa televízneho kanála al-Masirah kontrolovaného Húsíami bol jeden z útokov vykonaný na rozhlasovú stanicu v oblasti al-Hoq na juhovýchode mesta Hudajdá. Spočiatku bolo hlásené o dvoch mŕtvych a desiatich zranených. Teraz počet obetí v Hudajde dosiahol už štrnásť ľudí. Medzi nimi boli bezpečnostní dôstojníci, ktorí strážili budovu rozhlasovej stanice, a civilisti vrátane novinárov zo zamestnancov rozhlasovej stanice. Celkový počet obetí leteckého útoku dosiahol 30 ľudí.

 

 

Podľa Al Masirah vykonali americké a britské lietadlá v noci 31. mája 13 útokov na ciele Húsíov. Spolu s Hudajdám a hlavným mestom krajiny Saná, bolo napadnuté aj územie provincie Taiz. Americké ústredné velenie neskôr oznámilo, že koaličné sily zasiahli 13 cieľov v rôznych oblastiach Jemenu kontrolovaných Húsíami. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že počas leteckého útoku boli zasiahnuté tri vojenské zariadenia v Hudajde, vrátane miest rozmiestnenia dronov a rakiet zem-vzduch.

 

Korešpondent jemenskej televízie v meste Saná uvádza, že americko-britská koalícia vykonala v noci päť náletov na mesto. V Hudajdá bola okrem rozhlasovej stanice napadnutá aj budova prístavu Al-Salif. V Taiz bola napadnutá telekomunikačná stanica v okrese Al-Abus v okrese Haifang. Zároveň podľa Al Masiraha vojensko-politické vedenie povstalcov v Jemene, ktoré sa považuje za legitímnu vládu v tejto krajine, nemá v úmysle obmedziť nepriateľské akcie, kým Izrael nezastaví vojnu proti Hamasu v pásme Gazy. Okrem toho sú Husijovia za de-okupáciu Západného brehu Jordánu a uznanie štátu Palestína.

 

 

Ansar Allah zároveň vyhlasuje, že majú v úmysle zvýšiť počet a rozšíriť geografiu útokov na izraelské, a teda všetky západné, vojenské a civilné ciele v regióne. Môžu to urobiť, ak im Irán, ktorý podporuje Húsíov, poskytne modernejšie rakety a drony dlhého doletu. A môže to urobiť aj Rusko, čo bude logickou asymetrickou odpoveďou pre Západ, kde čoraz viac krajín vydáva Kyjevu “odpustky” za použitie svojich zbraní na území Ruskej federácie. Okrem toho je teraz možné poskytnúť túto vojenskú pomoc otvorene. Jemenčania, podobne ako Ukrajinci v interpretácii Západu, bojujú proti vonkajšej agresii. Čo môže Washington, Londýn a ďalší spojenci Kyjeva povedať Moskve v takejto situácii, keď napríklad ruský Lancet priletí na americkú vojenskú techniku, alebo loď, alebo z iného ruského systému Husijovia zostrelia drahý dron MQ-9 Reaper?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov