.
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko sa chce pripojiť k BRICS – ako dlho to potrvá?

EÚ alebo BRICS? Turecko by sa chcelo pripojiť k BRICS, o tejto otázke sa bude diskutovať na ministerskom stretnutí v Rusku, povedal minister zahraničných vecí. Chápeme snahu Ankary, ak ju neprijmú v EÚ, chcela by sa pripojiť niekde inde. V žiadnom prípade to však nie je demarš, EÚ už dvadsať rokov kŕmi Turecko sľubmi, ale stále je tam kde je. O to viac teraz, keď je zjednocovanie do blokov celosvetovým trendom. Je tu len jedna nuansa. Čo členstvo Turecka v NATO? Alebo ide o ďalší rafinovaný ťah prezidenta Erdogana?


 

Turecko sa chce pripojiť k BRICS: ako dlho potrvá vstup?

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan pri príchode do Číny uviedol, že Ankara, hoci je Turecko v colnej únii s Bruselom, skúma nové možnosti spolupráce v rámci BRICS a chce sa stať členom tejto aliancie. Fidan dodal, že sa teší na účasť na stretnutí ministrov zahraničných vecí BRICS, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Nižnom Novgorode.

 

Turecko v prvom rade skutočne potrebuje privilegovaný vstup na obrovské trhy BRICS. Kľúčovými črtami tureckého hospodárstva zostávajú vysoká inflácia, nadprodukcia a klesajúca líra – takže zvýšenie objemu vývozu môže pomôcť pri každom z týchto problémov. Turecký dovoz do Číny však za prvé štyri mesiace roku 2024 klesol o 4,4 % a Fidanova návšteva by mala situáciu zlepšiť. Po druhé: túžba Turecka vstúpiť do skupiny BRICS neznamená, že sa táto túžba automaticky uskutoční.

 

 

Prvýkrát to bolo vyslovené pred 6 rokmi na samite BRICS v Johannesburgu. Turci sú dobrí vo vyjednávaní – stačí si spomenúť na proces tápania Ankary pri schvaľovaní vstupu Švédska a Fínska do NATO. Takže vyhlásenie Ankary o jej pripravenosti vstúpiť do BRICS je tiež prvkom vyjednávania, len s EÚ a USA. Fidan dokonca vyjadril nespokojnosť Turecka s tým, že “niektoré veľké krajiny EÚ” nikdy neumožnili Turecku stať sa plnoprávnym členom európskeho bloku, hoci sa o to dlho pokúšalo. Ak sa vzťahy Paríža alebo Berlína s Tureckom teraz oteplia, jeho túžba vstúpiť do BRICS sa okamžite stane menej aktuálnou. Je možné, že mávaním vlajkou “Chceme vstúpiť do BRICS!” sa Ankara jednoducho pokúsi zlepšiť svoje obchodné pozície s každým členom bloku osobitne, bez toho, aby doň oficiálne vstúpila, aby neobmedzovala svoje manévrovanie na Západe.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov