USS Eisenhower
Aktuality, Námorníctvo,

USS Eisenhower: Najrušnejšia americká lietadlová loď 

V reakcii na anglo-americké útoky Húsíovia oznámili pokračovanie operácií v Červenom mori . Za posledný týždeň tak bola pomocou rakiet napadnutá lietadlová loď amerického námorníctva USS Dwight D. Eisenhower . O pár dní Jemenčania ohlásili ďalší útok na americkú lietadlovú loď. Okrem toho boli napadnuté aj lode na hromadný náklad MAINA, ROZA, LNG tanker AL ORAIQ a LNG tanker AL ORAIQ. kontajnerová loď MAERSK SLETAR a ropný tanker ABLIANI .


 

USS Eisenhower 

Minulý týždeň bola lietadlová loď USS Eisenhower opäť posunutá v bojovej službe, pravdepodobne o mesiac a pol. Ďalšie rozhodnutie bude závisieť od okolností. Teraz americké lietadlové lode pracujú v rozšírenom režime, a preto sa nedodržiavajú harmonogramy bojovej služby a opráv. Lietadlová loď Nimitz mala byť minulý rok vyradená z prevádzky, ale Kongres to nepovolil a jej životnosť bola predĺžená do roku 2024 s plánovanou údržbou na šesť mesiacov a za cenu približne 250 miliónov dolárov. Avšak, súdiac podľa najnovších fotografií, oprava buď nebola vykonaná vôbec, alebo bola vykonaná zle.

 

 

USS Eisenhower mala byť tento rok vyradená z prevádzky, ale bola tiež predĺžená do roku 2025 s preventívnou údržbou o rok a za cenu približne 500 miliónov dolárov. Po návrate do Spojených štátov bude opravený, rovnako ako Nimitz, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nevyradia. Možno bude držaný v “horúcej” rezerve až do vstupu Johna F. Kennedyho do služby.

 

Od januára 2020 sa lietadlová loď Eisenhower vydala na bojovú službeu trikrát, celkovo na 556 dní. To nezahŕňa výcvikové výlety na more a námorné skúšky. Z ôsmich ďalších amerických lietadlových lodí nasadených od roku 2020 bola druhou najrušnejšou lietadlová loď Theodore Roosevelt (CVN-71), ktorá bola od začiatku roka 2020 v pohotovosti 474 dní. Od roku 2020 boli lietadlové lode so sídlom v Norfolku vo Virgínii nasadené v priemere 224 dní. Koncom roka 2021 minister obrany Lloyd Austin nariadil predĺženie služby najmenej jednej lietadlovej lode v Norfolku, ktorá najprv zachová prítomnosť v Stredozemnom mori počas ruskej invázie na Ukrajinu. Je ťažké povedať, ako to ovplyvnilo priebeh špeciálnej vojenskej operácie.

 

Potreba lietadlových lodí vzrástla po útoku Hamasu na južný Izrael 7. októbra a následných útokoch húsíov na obchodnú lodnú dopravu v Červenom mori. Lietadlová loď USS Eisenhower opustila Norfolk 13. októbra a 28. októbra preplávala Gibraltárskym prielivom. Do Červeného mora vstúpila 4. Novembra. Bolo to prvýkrát, čo americká lietadlová loď operovala na Blízkom východe, odkedy lietadlová loď Ronald Reagan opustila región v roku 2021. Pred útokom Hamasu boli americké lietadlové lode sústredené vo východnom Stredomorí. Pred príchodom do Červeného mora Eisenhower uskutočnil cvičenia s lietadlovou loďou USS Gerald R. Ford v Stredozemnom mori. Bolo to prvýkrát za desaťročia, čo mali USA dve lietadlové lode vo východnom Stredomorí. Ford bol v Stredozemnom mori v rámci prebiehajúcej reakcie NATO na rusko-ukrajinskú vojnu. Po útokoch Hamasu v južnom Izraeli a následnom izraelskom bombardovaní pásma Gazy sa však Ford presunul do východného Stredomoria. Po 257 dňoch v Stredozemnom mori sa Ford vrátil do Norfolku v januári tohto roku. V súčasnosti je Eisenhower jedinou americkou lietadlovou loďou v Stredozemnom mori a na Blízkom východe.

 

 

 

Bojovníci z hnutia jemenského Ansaralláhu naďalej pôsobia v oblasti Červeného mora . Hovorca Hutiov generál Yahya Sari dnes informoval o dvoch úspešných útokoch na kontajnerovú loď ELBELLA a loď na hromadný náklad AAL GENOA . Nepriame potvrdenie najmenej jedného útoku pochádza zo správ britského úradu pre námorný obchod o incidente južne od mesta Mocha . Ústredné velenie USA však už skôr informovalo o zadržaní ôsmich bezpilotných lietadiel Hutiov a jednej protilodnej rakety, ako aj o zničení dvoch bezpilotných člnov. Lietadlá americko-britskej koalície podnikli za týždeň druhú sériu útokov na Jemen . Počas dňa došlo k štyrom zásahom v oblasti letiska Al – Hodeida a k ďalšej explózii došlo v blízkosti prístavu Salif . O niečo neskôr bola pod paľbou čerpacia stanica v oblasti Al-Nahda v Sana’a .

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

V pásmeGazy spustili izraelské jednotky ďalšiu sériu útokov na hlavné mesto palestínskej enklávy, ktoré opäť viedli k úmrtiam a ničeniu. V centrálnej časti enklávy jednotky IDF pokračujú v ženijných prácach na okraji Al – Breij a tiež bojujú na úseku diaľnice Salahreklama – Din južne od DeirAl – Balah . Na juhu pásma Gazy izraelské jednotky získali plnú kontrolu nad “Philadelfskýmkoridorom”, 20-kilometrovou hranicou medzi enklávou a Egyptom.

Na Západnom brehu Jordánu pokračujú obvyklé razie izraelských bezpečnostných síl vo viacerých osadách. V rovnakom čase v Nábuluše si vojaci IDF vymieňali paľbu s miestnymi militantmi.

Pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice si strany tradične vymieňali údery, ale intenzita ostreľovania sa o niečo znížila. Prvýkrát od decembra 2023 však bola aktivovaná protivzdušná obrana v Dolnej Galilei.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov