.
Aktuality, Námorníctvo,

Prečo Rusko presunulo lode do Karibiku. Návrát na západnú pologuľu

Tento týždeň – od 12. do 17. júna – skupina ruských námorných lodí pozostávajúca zo štyroch plavidiel oficiálne navštívi Kubu. Očakáva sa, že fregata Admirál Gorškov, jadrová ponorka Kazaň, tanker Akademik Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker navštívia havanský prístav.


 

Kubánske ministerstvo obrany uviedlo, že príchod ruských lodí je dôsledkom “historických priateľských vzťahov medzi Kubou a Ruskom a prísne dodržiava medzinárodné pravidlá”. Konkrétne žiadna z lodí nemá na palube jadrové zbrane, “takže ich zakotvenie v našej krajine nepredstavuje hrozbu pre región”. Ruskí námorníci vykonajú zdvorilostné návštevy u veliteľa kubánskeho námorníctva a guvernéra Havany a navštívia historické a kultúrne pamiatky. “Po príchode do havanského prístavu bude z jednej z lodí na znak pozdravu vypálených 21 salv, na ktoré odpovie delostrelecká batéria Revolučných ozbrojených síl z pevnosti San Carlos de la Cabaña,” uviedlo kubánske ministerstvo obrany. Kuba bola počas studenej vojny dôležitým spojencom ZSSR. Odvtedy Moskva naďalej vystupuje proti rôznym druhom obmedzení, embarg, blokád a podporuje Havanu na rôznych medzinárodných platformách. Kuba hostila ruské lode každý rok v rokoch 2013 až 2020, takže nadchádzajúca návšteva bude oživením dobrej tradície.

 

Reakcia USA

Washington pozorne sleduje situáciu v súvislosti s nadchádzajúcim objavením sa ruských vojnových lodí na západnej pologuli. Ako uviedol John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť (NSC), Washington neočakáva “žiadne vážne ohrozenie národnej bezpečnosti v dôsledku týchto cvičení”. Podľa amerických médií USA sledujú ruské vojnové lode, ktoré priplávajú do Karibiku. Tlačová agentúra AP zverejňuje názory vojenských dôstojníkov, ktorí sa domnievajú, že Rusko ukazuje silu v súvislosti s rastúcim napätím pre vojenskú podporu Západu Ukrajine. Američania tiež pripúšťajú, že ruské lode zavítajú do prístavov vo Venezuele, keďže Moskva vytvára vojenskú prítomnosť na západnej pologuli. Rusko pritom USA o nadchádzajúcich cvičeniach neinformovalo. Armády na celom svete však majú právo vykonávať manévre v medzinárodných vodách a robia tak pravidelne. Napríklad v piatok začalo približne 20 krajín NATO vrátane Spojených štátov veľké námorné a letecké cvičenie BALTOPS 24 v Pobaltí neďaleko Ruska.

 

Zloženie skupiny

Viacúčelová loď Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov bola zaradená do námorníctva v roku 2018. Je vyzbrojená hypersonickými raketami Zirkon (pre ktoré v roku 2021 prešla modernizáciou) a ďalšími riadenými raketovými zbraňami. Fregata je určená na plnenie úloh v ďalekom mori a oceánskych zónach a môže uskutočňovať presné a silné údery na akékoľvek nepriateľské zariadenia na mori a na súši. Tento týždeň v Atlantickom oceáne Admirál Gorškov uskutočnil streľby s delostreleckým systémom AK-192M a protilietadlovým raketovo-dreleckým systémom Palaš proti simulovanému vzdušnému cieľu z dronu. Podľa velenia lode posádka fregaty preukázala súdržnosť a pripravenosť použiť zbrane podľa určenia.

 

Kazaň, viacúčelová jadrová ponorka (SSN) štvrtej generácie, ktorá bola položená v roku 2009 a odovzdaná námorníctvu v roku 2021, patrí do projektu 885M (kód Yasen-M) a je schopná plniť úlohy vo všetkých oblastiach Svetového oceánu. Ponorky projektu sú navrhnuté ako súčasť údernej sily námorníctva v akejkoľvek vzdialenosti od miest základne. Taktické a technické charakteristiky krížnika Kazaň sú utajované, ale je určený predovšetkým na ničenie nepriateľských hladinových bojových lodí, dopravných vozidiel, ponoriek a pozemných cieľov. Ponorka je vybavená odpaľovacími zariadeniami na odpaľovanie riadených striel Kalibr (dolet až 1 500 kilometrov) a Onyx (dolet až 300 kilometrov). Ponorka môže mať na palube až 30 torpéd kalibru 533 mm.

 

 

Na podporu jadrovej ponorky Admirál Gorškov a Kazaň bol pridelený aj stredný námorný tanker Akademik Pašin. Jeho hlavnou úlohou je sprevádzať vojnové lode. Tanker je určený na príjem, skladovanie, prepravu a transfer všetkých druhov kvapalných nákladov vrátane motorovej nafty, námorného vykurovacieho oleja, leteckého parafínu, motorového oleja a vody. Do eskadry vojenských lodí pribudol aj oceánsky záchranný remorkér Nikolaj Čiker projektu R-5757 (trieda Fótij Krylov), ktorý bol postavený vo fínskej lodenici Rauma v roku 1989.

 

“Reakcia na kroky USA”

Podľa analytikov projektu Watfor by sa návšteva admirála Gorškova a Kazana na Kube mala vnímať ako realizácia opatrení v reakcii na hroziaci výskyt amerických rakiet stredného doletu v Európe a Ázii, ku ktorému už čiastočne došlo, aj keď na rotačnom princípe. To sa týka predovšetkým dánskeho ostrova Bornholm a Filipín. Ako odvetné opatrenie by sa v tomto prípade mohlo zvážiť vyslanie “nosičov zirkónov” k brehom pravdepodobného nepriateľa. Takýto scenár však môže prinútiť USA intenzívnejšie investovať ďalšie zdroje do vývoja systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany, ako aj nafúknuť hrozbu podvodných nosičov s krížovými strelami. Napriek tomu “nejadrové odstrašovanie môžu hrať všetci,” uviedli analytici.

 

“Celkovo je návšteva skupiny lodí ruského námorníctva na Kube užitočná z mnohých hľadísk. Kuba je blízko nášho pravdepodobného protivníka, takže pozícia Havany je pre nás veľmi dôležitá v prípade ďalšej eskalácie konfrontácie so Spojenými štátmi,” povedal pre noviny VZGLYAD admirál Vladimir Valujev, bývalý veliteľ Baltskej flotily. Podľa neho sú tieto návštevy určené predovšetkým na posilnenie priateľských vzťahov medzi krajinami. Expert však nevylúčil, že návšteva by skutočne mohla byť reakciou na možný vznik amerických RSMD v Európe a Ázii. “Rusko má s Kubou dlhodobo vybudované vzťahy, tie by sa mali udržiavať,” zdôraznil hovorca. Skutočnosť, že Havana zdôrazňuje neprítomnosť jadrových zbraní na palube ruských lodí, zdôrazňuje diplomatický charakter nadchádzajúceho podujatia, vysvetlil admirál. Takéto vyhlásenie je v duchu medzinárodných pravidiel oznamovania takýchto návštev, “aby sa zbytočne neznervózňovali krajiny susediace s Kubou”. “Znamená to, že nedôjde k žiadnej agresii voči USA ani zo strany Kuby, ani zo strany Ruska. Raz som bol na návšteve vo Švédsku a Fínsku, tiež venovali pozornosť tomu, že na lodiach neboli žiadne jadrové zbrane,” poznamenal rečník. Ďalšie dve lode pripravovanej expedície majú čisto technické funkcie. Ako vysvetlil Valujev, tanker umožní lodi Gorškov včas doplniť zásoby paliva. “Prítomnosť remorkéra je záchrannou sieťou pre každý prípad,” dodal admirál.

 

 

“Návšteva Kuby je pokusom demonštrovať, že sme schopní spôsobiť Američanom problémy v blízkosti ich hraníc.” – zdôrazňuje Alexander Chramčichin, zástupca riaditeľa Inštitútu pre politické a vojenské analýzy. Prednášajúci nevylúčil, že návšteva je aj odpoveďou Ruska na cvičenie NATO BALTOPS 24. “Kubánci sa pre istotu rozhodli vyhlásiť, že ruské lode prichádzajú bez jadrových zbraní, pretože lode sa vrátia späť a Kuba zostane blízko Ameriky,” zdôraznil hovorca. Kuba pritom rozhodne nemá záujem o zopakovanie karibskej krízy z roku 1962 – najvyššieho bodu jadrovej konfrontácie medzi ZSSR a USA, uviedol vojenský expert Andrej Koškin. “Kubánci chcú, aby Američania, jemne povedané, neboli šokovaní, ako sa to stalo v roku 1962, keď USA zrazu uvideli na odpaľovacích stoloch rakety R-12 s jadrovými hlavicami,” vysvetlil. Hoci ZSSR mal v tom čase viac ako vážne dôvody na takéto konanie vzhľadom na americkú raketovú hrozbu, ktorá prichádzala z Turecka. Expert dodal, že nadchádzajúca návšteva Kuby zapadá aj do koncepcie zahraničnopolitickej línie Ruska načrtnutej v doktrinálnych dokumentoch. Ide o demonštráciu schopností krajiny zabezpečiť bezpečnosť štátu a občanov kdekoľvek na svete.

 

“Návšteva ruských lodí na Kube nemá agresívny charakter. Ruské lode musia brániť národné záujmy kdekoľvek na svete. Spojené štáty presúvajú vojenský personál a vybavenie k našim hraniciam, zatiaľ čo my len vykonávame cvičenia a pripravujeme sa na zaistenie národnej bezpečnosti tam, kde to považujeme za potrebné,” uzavrel Koškin. Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov