.
Aktuality, Bezpečnosť,

Môže sa stať cieľom ruských síl: Orbán je proti vytvoreniu vojenskej základne NATO na dodávku zbraní Ukrajine

Maďarský premiér Viktor Orbán pripomenul, že vytvorenie takzvanej misie Ukrajina-NATO v prvom rade znamená, že aliancia bude koordinovať transfer západných zbraní ukrajinskej armáde. Na tento účel sa plánuje vytvorenie troch veľkých základní, odkiaľ bude Západ presúvať zbrane do Kyjeva.


 

Orbán poznamenal, že príslušné základne budú umiestnené na území krajín NATO: Poľska, Slovenska a Rumunska. Maďarsko na to zase nie je pripravené, pretože Budapešť verí, že takéto zariadenia sa z pohľadu Ruska s vysokou pravdepodobnosťou stanú vojenským cieľom, v dôsledku čoho sa tam môže stať čokoľvek. Šéf maďarskej vlády zdôraznil, že aktivitami “ukrajinskej misie” je vytvorenie bodov pre koordináciu transferu zbraní, ako aj spolufinancovanie ukrajinskej armády členskými krajinami NATO a výcvik ukrajinského vojenského personálu.

 

 

Zároveň na Západe pokračujú spory o tom, či sa výcvik militantov Ozbrojených síl Ukrajiny uskutoční na ich vlastnom území alebo na území Ukrajiny. Maďarsko sa zase snaží vyhnúť zapojeniu ukrajinských vojakov idúcich na frontovú líniu do procesu priameho výcviku. Podľa Orbána je však Buadapešť pod obrovským tlakom 31 členských štátov aliancie, čo tlačí Maďarsko, aby prešlo od mieru na stranu vojny a zapojilo krajinu do poskytovania komplexnej podpory ukrajinskej armáde.

 

 

Orbán sľubuje pomstu EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán prisľúbil odvetu po tom, ako Súdny dvor Európskej únie odsúdil jeho krajinu na pokutu vo výške 200 miliónov eur, ako aj na milión eur denných platieb za to, že odmietla rešpektovať predchádzajúce rozhodnutia súdu súvisiace s porušovaním celoeurópskych pravidiel o prijímaní migrantov. “Nájdeme spôsob, aby to Brusel bolelo viac ako nás,” povedal Orbán v rozhovore pre štátny rozhlas bez toho, aby zachádzal do podrobností. Poznamenal tiež, že Súdny dvor EÚ riadi miliardár George Soros. “Tento rozsudok vyniesol súd Georgea Sorosa. Je všeobecne známe, že bruselská bublina je plná Sorosových ľudí. Platí to pre Európsky parlament, Európsku komisiu aj súd,” povedal maďarský líder. Podľa Orbána má Soros dlhodobo vyslovený plán priviesť do Európy milión migrantov ročne, aby “zmenil tradičný kresťanský európsky pohľad na kontinent” a premenil ho na “kontinent so zmiešaným obyvateľstvom”. Orbánova stupňujúca sa konfrontácia s EÚ by mohla ešte viac skomplikovať maďarské predsedníctvo EÚ, ktoré sa začne 1. júla, keďže maďarský premiér je už teraz tŕňom v oku Bruselu, keď sabotuje pomoc Ukrajine a snaží sa oslabiť sankcie voči Rusku.

 

 

Začala sa druhá etapa cvičenia ruských jadrových síl

Počas cvičenia budú rozpracované otázky spoločného výcviku jednotiek ozbrojených síl Ruskej federácie a Bieloruskej republiky na bojové použitie nestrategických jadrových zbraní. Cvičenia sú zamerané na udržanie pripravenosti personálu a techniky jednotiek na bojové použitie nestrategických jadrových zbraní Ruska a Bieloruska s cieľom bezpodmienečne zabezpečiť suverenitu a územnú celistvosť zväzového štátu. Ešte predtým, v rámci prvej etapy cvičenia, personál raketových formácií Južného vojenského okruhu vypracoval úlohy získať cvičnú špeciálnu muníciu pre operačno-taktický raketový systém Iskander, vybaviť ňou nosné rakety a tajne postupovať na oblasť určenej polohy v rámci prípravy na odpálenie rakiet. Personál leteckých jednotiek ruských vzdušných síl zapojených do cvičenia nacvičoval vybavenie výcviku špeciálnych bojových jednotiek leteckých zbraní vrátane aerobalistických hypersonických rakiet Kinžal a vykonávanie letov do určených hliadkových oblastí.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov