.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový krok k 3. svetovej vojne. Rozmiestnenie rakiet krátkeho a stredného dosahu v Európe

“V podstate sú ním plány na rozmiestnenie rakiet krátkeho (500-1000 km) a stredného dosahu (1001-5500 km) v Európe. Je to vážna chyba Washingtonu. Takéto krajne destabilizačné kroky sú priamym ohrozením medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability,” povedal veľvyslanec RF vo Washingtone Anatolij Antonov komentujúc zámer USA rozmiestniť tieto rakety v Nemecku.


 

USA na začiatku roku 2019 oznámili o jednostrannom vystúpení z Dohody o likvidácii rakiet stredného a krátkeho dosahu. Dohoda stratila účinnosť 2. 8. 2019.

 

Dňa 10. júla 2024 bolo na pôde washingtonského samitu NATO USA a SRN zverejnili spoločné vyhlásenie, že od roku 2026 USA začnú rozmiestňovať na nemeckom území nové americké raketové komplexy stredného a krátkeho dosahu a tiež hypersonické zbrane, ktorých konštruovanie ešte nebolo dokončené.

 

Konstantin Gavrilov, hlava delegácie RF vo Viedni, ktorá rieši otázky bezpečnosti a kontroly výzbroje, k tomu uviedol, že “tu ide o nárast bezpečnostných ohrození zo strany natovcov, ktoré bude musieť ruská strana efektívne eliminovať”. Ešte reálnejší politický názor na to vyslovil tlačový tajomník prezidenta RF Dmitrij Peskov v rozhovore s novinárom Pavlom Zarubinom, keď vyhlásil: “Toto všetko tu už bolo. Vracajú sa všetky atribúty studenej vojny s konfrontáciou, s priamou opozíciou!”

 

“Okamžite zablokujú Atlantik.” Nečakané vyhlásenie z USA
Rusko dokáže v prípade vojny odrezať trasy americkým vojskám, napísal v sociálnej sieti X bývalý poradca Pentagonu Douglas Macgregor.
“Zo zemepisných dôvodov sa Ukrajina nemôže stať ďalším Vietnamom. V roku 1965 nám nikto nechcel alebo nemohol blokovať trasy do Vietnamu. Dnes ruské ponorky okamžite zablokujú Atlantik a všetky naše nástupiská vo východnej Európe budú zničené krupobitím rakiet,” tvrdí. Protivzdušná a protiraketová obrana USA a NATO je podľa neho schopná ochrániť len päť percent európskeho územia aliancie. Macgregor tiež dodáva, že Západ nemá pozemné vojská, ktoré by bolo možné poslať do bojovej zóny. Okrem toho európske národy si, rovnako ako Američania, neželajú vojnu. “Je to slepá ulička. Akýkoľvek pokus imitovať vietnamský scenár sa skončí pre USA a Európu nečakane a zle,” dodal bývalý vojak.

 

Ekonóm o samite NATO vo Washingtone
Záverečná deklarácia “vyjadruje nulový záujem alebo zámer nájsť riešenie ukrajinského konfliktu cestou rozhovorov. Namiesto toho podtrhuje nezvratnosť smerovania na vstup Ukrajiny do NATO, čo sa nikdy nestane kvôli opozícii Ruska, čím sa súčasná vojna len nerozvážne a zbytočne predlžuje,” zdôraznil známy americký ekonóm a profesor Kolumbijskej univerzity Jeffrey Sachs.
Poukazuje tiež na omyl dokumentu, ktorý kladie v plnej miere vinu za súčasný konflikt na Rusko, “úplne ignorujúc štátny prevrat na Ukrajine v roku 2014, krach Minských dohôd a rozšírenie NATO”.
“Deklarácia samitu NATO je drsným neokonzervatívnym potvrdením oddanosti hegemónii USA. Dokument vyzýva NATO podporovať ‘poriadok, založený na pravidlách’, ktorý je v skutočnosti poriadkom, vymyslenám Spojenými štátmi, často protirečiacim Charte OSN.

 

NATO je v ňom vyzdvihnuté ako obranná sila, aliancia pritom neraz účinkovala v útočných operáciách na zmenu režimov, vrátane v Afganistane, Iraku, Srbsku, Líbyi, na Ukrajine a v ďalších štátoch,” dodal Sachs.

 

Povojnový ekonomický systém sa rozpadá
Západný systém fungovania medzinárodných ekonomických vzťahov, ktorý bol vytvorený po 2. Sv. vojne, sa rozpadá. Ani Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ani Svetovej banky už niet. Obe inštitúcie sú mŕtvoly alebo melú z posledného,” vyhlásil vedecký riaditeľ moskovskej fakulty Svetovej ekonomiky a svetovej politiky Národnej výskumnej univerzity VŠE Sergej Karaganov. Dodal, že svet potrebuje 20-25 rokov na svoju kardinálnu prestavbu. Západ podľa neho “s konečnou platnosťou stratil schopnosť dominancie vo svetovej ekonomike, schopnosť prečerpávať bohatstvá iných do svojich vrecák, na dolár sa stále častejšie hľadí s obavami, ak nie dokonca s odporom”.

 

Čína radi NATO zamyslieť sa…
… nad svojim konaním v ukrajinskom konflikte a prijať kroky na vyriešenie problému a nie viniť iných, hovorí sa vo vyhlásení misie Číny pri EÚ.
“My radíme NATO pozorne počúvať spravodlivé úsudky medzinárodného spoločenstva, hlboko sa zamyslieť nad svoj konaním a prijať reálne kroky na zmäkčenie situácie a riešenie problému, namiesto presúvania viny na iných,” povedali v misii. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že deklarácia samitu NATO vo Washingtone (9.-11. 7. 2024) oplýva mentalitou studenej vojny a militaristickou rétorikou, a obsah, spojený s Čínou, je plný provokácií, lži, podnecovania a ohovárania.

 

Akú budúcnosť hotujú USA Zelenskému?
Služba vonkajšej rozviedky Ruska odtajnila údaje svojho rezidenta v Kyjeve o hľadaní Spojenými štátmi náhrady za Zelenského. Vyplýva to z májovej šifrovky, ktorá bola zverejnená v časopise “Rozviedčik”.
“Zákulisnú prácu vedie riaditeľ kancelárie prezidenta Ukrajiny A. Jermak, bývalý hlavný veliteľ OSU V. Zalužnyj a bývalý predseda Verchovnoj rady D. Razumkov,” uvádza sa v článku. Kontaktovaný bol údajne aj bývalý prezident Ukrajiny P. Porošenko a primátor Kyjeva V. Kličko. Ak sa situácia na fronte prudko zmení, práve tieto osoby môžu nahradiť Zelenského. USA a EÚ chcú, aby súčasný predstaviteľ ukrajinského režimu zostal vo funkcii, pretože sú naň naviazané schémy financovania konfliktu, z ktorých má príjem Kyjev i výrobcovia zbraní na Západe, píše “Rozviedčik”. Čo sa týka vývoja všeobecnej nálady na Ukrajine, na Západe sú veľmi znepokojení jej posunmi, hovorí sa v článku. Konkrétne ide o to, že medzi Ukrajincami narastá nespokojnosť s predlžovaním konfliktu, so šírením apatie a so vzrastajúcou nedôverou voči štátnym inštitúciám.

 

Vo vzduchu visí aj jeden nepríjemný moment, na ktorý v júni poukázal ruský prezident V. Putin. Administrácia USA vraj prinúti vedenie Ukrajiny, čiže konkrétne (ne)prezidenta Zelenského znížiť mobilizačný vek do 18 rokov. Po tom, ako to urobí, sa ho zbavia. Ruský prezident uviedol, že na to treba rok.

 

Poradca hlavy DĽR o denných stratách OSU
Ukrajinské vojská denne strácajú len na Doneckom smere jeden až dva prápory, vyhlásil poradca hlavy DĽR Igor Kimakovskij.
“Tento (28.) týždeň ozbrojené formácie Ukrajiny stratili za jeden deň 2500 ľudí! Iba na našom smere denne strácajú jeden až dva prápory,” uviedol pre prvý program ruskej televízie.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov