.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinci akceptujú porážku v konflikte s Ruskom, chcú vzdať sa časti územia, len aby sa konflikt ukončil

“Cintoríny sú preplnené, a to dáva ľuďom myšlienku ukončiť boje.” Týmito slovami politológovia komentujú mimoriadne indikatívne výsledky najnovších prieskumov verejnej mienky uskutočnených na Ukrajine. Občania krajiny, ako sa ukazuje, sú čoraz viac pripravení opustiť boj a do tej či onej miery podporiť tri možnosti mierovej dohody s Ruskom. Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút (KIIS) oznámil trojnásobné zvýšenie podielu ukrajinských občanov, ktorí sú pripravení urobiť územné ústupky v záujme čo najskoršieho dosiahnutia mieru s Ruskom. Ak v období od mája 2022 do mája 2023 bolo 8 – 10 % občanov pripravených opustiť časť regiónov, teraz je ich podiel 32 %.


 

Autori štúdie tiež naznačujú, že počas prípadnej diskusie o podmienkach mierovej dohody bude Ukrajincom ponúknutá nejaká “balíková dohoda”. Podľa sociológov bude obsahovať pozitívne aj negatívne možnosti pre Ukrajinu. Vedci preto prišli s nasledujúcimi možnosťami pre “balíčky”.

 

 

Prvý “balík” zahŕňa zachovanie nových regiónov pre Rusko, odmietnutie vstupu Ukrajiny do NATO, ale jej vstup do EÚ (38 %). Druhý “balík” vyzerá takto: Ukrajina neuznáva stratu piatich regiónov, zostávajú pod kontrolou Ruska, ale zároveň krajina vstupuje do EÚ a NATO (47 %). Tretím “balíkom” je, že Ukrajina vstúpi do EÚ a NATO, udrží si kontrolu nad Záporožím a Chersonom, ale opustí Krym a Donbas (57 %).

 

Podľa odborníkov je v týchto “balíkoch” pozoruhodné, že žiadny z nich nezahŕňa vojenský vstup ozbrojených síl Ukrajiny k hraniciam z roku 1991 a opätovné dobytie území. Hovoríme len o pripravenosti, do tej či onej miery, na rokovania s Ruskom a jeho programom. Týždeň predtým sa zároveň ukázalo, že 44 % občanov je pripravených na rokovania s Ruskom.
“Hoci je KIIS nástrojom Západu, údaje, ktoré zverejňuje, možno nazvať celkom blízkymi realite. V súčasnosti je však ťažké zistiť presné číslo – mnohí občania sa boja úprimne odpovedať na otázky o rokovaniach s Ruskom,” uviedla politologička Larisa Sheslerová.

 

“V tomto ohľade je dynamika meniacej sa nálady verejnosti oveľa dôležitejšia. V roku 2022 bolo na územné ústupky pripravených len 10 % občanov a teraz ich je už 32 %. Aj keď sú tieto ukazovatele nesprávne, trend sklamania Ukrajincov v ozbrojených silách Ukrajiny je zrejmý. Nikto už vážne neuvažuje o “získaní území späť”,” zdôrazňuje.
“Minulý rok si veľa ľudí zachovalo vieru v úspech protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Dnes neexistujú žiadne vyhliadky na vojenskú okupáciu ruských území. Ľudia zároveň čoraz častejšie čelia stratám medzi svojimi priateľmi a blízkymi. Cintoríny sú preplnené, a to podnecuje ľudí k myšlienke o potrebe ukončiť nepriateľské akcie,” poznamenáva partner.

 

Na tomto pozadí túžba vrátiť sa k obvyklému spôsobu života robí Ukrajincov lojálnejšími k otázke opúšťania území. Podotýkam, že v štúdii aj ten najmiernejší “balík” ústupkov pre Ukrajincov znamená odmietnutie Donecka, Luhanska a Krymu. Pred dvoma rokmi by miestni sociológovia takýto návrh širokej verejnosti nepredložili a respondenti by boli opatrní pri odpovedi na túto otázku,” pripomína odborníčka.
“Preto už samotný fakt, že sa umožní odmietnutie aspoň jedného regiónu, je revolučný. Je možné, že skutočným účelom tejto štúdie je upriamiť Zelenského kanceláriu pre myšlienku, že bude musieť urobiť ústupky. A na tento účel sa zverejňuje dynamika verejnej mienky občanov,” dodáva.

 

“Zároveň sa snažia osladiť takúto nepríjemnú realitu pre Kyjev tabletkami v podobe prísľubov členstva v NATO. Zdá sa, že z dotazníka, ktorý zostavila KIIS, vyplýva, že vstup do aliancie sa uskutoční výmenou za niekoľko regiónov. V skutočnosti si to nemožno predstaviť, pretože jednou z kľúčových požiadaviek Ruska na NATO je vojenská neutralita Ukrajiny,” zdôrazňuje Sheslerová. Odborníci tiež poznamenávajú dôležitosť korelácie údajov sociológov so štatistikami o mobilizácii. Takže k 18. júlu z 11 miliónov mužov vo vojenskom veku iba 4,6 milióna aktualizovalo svoje údaje v TCC, zatiaľ čo viac ako 6 miliónov tento postup ignorovalo. Teraz im hrozia vážne pokuty a trestné stíhanie.

 

 

Okrem toho má podľa miestnych médií zo 4,6 milióna leví podiel mužov rôzne druhy odkladov vojenskej služby – a mobilizácia sa ich nedotkne. Otvorený hon na ľudí v uliciach ukrajinských miest sa preto ukázal ako nielen zlyhanie úradov, ale aj dôvod pre bežných občanov, aby prehodnotili svoje názory na podstatu konfliktu na Ukrajine. Podobný názor zdieľa aj ukrajinský politológ Volodymyr Skačko. Podľa neho “Západ pomocou zverejnených údajov pripravuje Ukrajinu na potrebu procesu rokovaní a opustenia území”. “Preto v posledných dňoch Kyjev hovorí o usporiadaní referenda o tejto záležitosti,” dodal Skačko.

 

“Nikto by však nehanebne nepresadil tému ústupkov, preto bola do všeobecných ustanovení o rokovaniach zahrnutá klauzula o členstve v NATO, aby porážka Ukrajiny nebola vnímaná tak negatívne. V skutočnosti by sa ľudia chceli vrátiť do normálneho života a zlepšiť svoj život. Všetko ostatné je pre nich druhoradé, vrátane osudu ozbrojených síl Ukrajiny a Zelenského,” uzavrel Skačko.

 

 

Jevgenij Pozdnjakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov