.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský RBU-1200 Uragan – delostrelectvo pre boj zblízka

Ruské vojská začali na ukrajinskom bojisku používať špeciálnu zbraň, ktorej vznik nedokázal predpovedať ani autor článku majúci v tomto smere značnú predstavivosť.


 

 

 

 

Aktuálne ide o nasadenie menšieho protiponorkového päťhlavňového raketového vrhača hlbinnných bômb, ktorý je premiestnený zo skladov ruského vojnového námorníctva na dvojkolesový podvozok ťahaného protilietadlového dvojkanónu ZU-23-2.

 

Raketový vrhač hlbinných bômb je staršia zbraň prijatá do výzbroje dňa 26.3.1953, tri týždne po smrti Stalina. Prvé exempláre dostal VMF v roku 1955 a zbraň sa potom masovo vyrábala v 50. rokoch minulého storočia a bola úspešne exportovaná.

 

Samotné vypúšťacie zariadenie s piatimi hlavňami váži 620 kg, má dĺžku 1380 mm, šírku 1115 mm a výšku 1100 mm. Kaliber je 253,5 mm a rýchlosť streľby do 2,5 salvy za minútu. Vystrelenie jednej salvy trvá 12 sekúnd. Dostrel je od 400 do 1200 m, reguluje sa námerom odpaľovacieho zariadenia od 0° do 51°. Nabíjanie salvy prebieha pri uhle námeru 40°, rýchlosť vertikálneho uvedeného dištančne pomocou synchrónnych elektrických pohonov 18° za sekundu. Za seriózny nedostatok vrhača sa považovala jeho fixná inštalácia s nemožnosťou zmeny odmeru, na cieľ sa mierilo zmenou kurzu celého plavidla.

 

Hmotnosť hlbinnej bomby RGB-12 dosahuje 73 kg a letí rýchlosťou 400 m/s, rýchlosť jej ponoru po dopade na hladinu je 6,25 m/s. Používa kombinované zapaľovače, ktoré zabezpečia výbuch bomby po náraze na cieľ alebo dno v hĺbke do 330 m prípadne na diaľku alebo vo vopred nastavenej hĺbke do 350 m. Polomer ničenia je 6 metrov, hmotnosť trhaviny v bombe je 32 kg. Bomby padajú do elipsy s rozmermi 70×120 metrov.

 

Ukrajinci píšu o tejto zbrani so značnými skomoleninami až nezmyslami, najmä pokiaľ ide o kadenciu, napriek tomu, že bola súčasťou výzbroje ich vojnového námorníctva. Taktika použitia na zemi bude zrejme taká, že inštalácia zbrane bude súčasťou opevňovacích prác na obrannej pozícii ruských vojsk, zamaskovaná a vopred namierená na smer predpokladaného postupu ukrajinského útoku. Odpáli sa priamo z veliteľského stanovišťa oporného bodu, po vyhodnotení účinku salvy môže následne veliteľ žiadať o štandardnú delostreleckú podporu, prípadne CAS. Pri útočnej činnosti môže byť zbraň vlečená k ukrajinskému opornému bodu, napríklad vo väčšom priemyselnom areáli a odpálená salvou tesne pred útokom na zníženie jeho odolnosti. Podobne Nemci v druhej svetovej vojne používali svoje delostrelecké raketomety Nebelwerfer rôznych kalibrov, na ktoré sa nová pozemná zbraň dosť podobá vzhľadom, prípadne výkonmi.

 

Ruské námorníctvo vrhač RBU-1200 momentálne nepotrebuje, čo otvára otázku použitia aj ďalších raketových vrhačov bômb okrem už nasadených RBU-6000 a plameňometov A-22 Ogoň, ak sú na skladoch VMF nadbytočné kusy spolu so zásobou munície. Ide o typy RBU-1000, RBU-2500, RBU-12000/ Udav. Ostatné typy počítali s nukleárnou hlavicou.
RBU-1200 ostal v rámci VMF už zrejme len vo výzbroji mínoloviek Projekt 266-M Akvamarin-M (trieda Natya I v klasifikácii NATO), ktoré ešte používa vo väčšom počte India a Rusko. To malo sedem lodí tejto triedy, tri v čiernomorskej, dve v pacifickej a dve v severnej flotile. Neskôr ale v Čiernom mori ukoristilo dve lode patriace po rozdelení ZSSR ukrajinskému námorníctvu: Chernihiv a Cherkasy. Naopak, pôvodne sovietska loď Radist premenovaná v ruskom VMF na Ivan Golubec bola dňa 29.10.2022 poškodená pri útoku ukrajinských dronov na Sevastopoľ.

Ako mínolovka kategórie minesweeper, jej primárnou protimínovou výbavou je tral doplnený rôznymi senzormi. Akvamarin-M má trup z nízko magnetickej ocele, len jedna loď bola pokusne vyrobená s hliníkovým trupom. Nesie dva potiponorkové vrhače raketových hlbinných bômb RBU-1200, dve veže s dvojhlavňovými kanónmi kalibru 30x210B mm (námorné kanóny Nudelman-Nemenov NN-30) AK-230M, dve veže 2M-3M s kAnónmi kalibru 25×218,7 mm a dva guľomety kalibru 12,7×108 mm. Protilietadlovú výzbroj dopĺňajú dve štvorité odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet kategórie MANPADS typu Strela-3, zásoba 16 rakiet. Pri obrane pobrežia môže klásť míny, 32 typu BB-1 alebo 7 KMD-1000.

 

V minulosti bol vrhač RBU-1200 široko používaný v ZSSR aj v zahraničí. Na fínskych korvetách/delových člnoch triedy Turunmaa nebol vrhač RBU-1200 umiestnený na palube, ale vysúval sa z trupu lode nabok. Aktuálne Fínsko stále používa staré vrhače RBU-1200 na svojich najväčších bojových lodiach, ktorými sú mínolovky triedy Hämeenmaa. Paradoxne ich PVO je tvorená najmä modernými juhoafrickými protilietadlovými strelami Umkhonto-IR Block II vo vertikálnych šachtách.

 

 

Vrhače RBU-1200 na lodiach vietnamského námorníctva:

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov