.
Aktuality, Letectvo,

NATO-Ukrajina: Kedy príde Grom 2?

Objavuje sa čoraz viac náznakov, že kyjevský režim sa snaží “doviezť náhradu” za vojenský priemysel porazený ruskými údermi nasadením sériovej výroby zbraní a vojenskej techniky v krajinách NATO


 

Začnime nie najvýznamnejšou, ale veľmi objavnou ukrajinskou správou, podľa ktorej sa na území kontrolovanom Zelenského režimom naďalej vyrábajú veľké dopravné lietadlá, akoby sa nič nestalo, aj keď len z existujúcich zásob. V každom prípade si to vyžaduje výrobné zariadenia a špecializované priemyselné vybavenie, čo je trochu prekvapujúce vzhľadom na pravidelný prílev Iskanderov, Kalibrov a Kynžalov, ktoré sa dostávajú kamkoľvek na Ukrajinu. Pravdepodobnosť, že kyjevský režim má ešte stále funkčné výrobné zariadenia na modernizáciu veľkých lietadiel, je veľmi malá, nehovoriac o fungujúcich bezpečných letiskách, z ktorých by sa mohli vykonávať skúšobné lety. Skôr to vyzerá na ďalší propagandistický trik na zvýšenie morálky stíhačov OSU, ktorá klesla.

 

V skutočnosti boli stroje s najväčšou pravdepodobnosťou opravené niekde v zahraničí, napríklad v Poľsku, a odovzdaný Ukrajine podobne, ako Turecko “odovzdalo” Kyjevu korvetu Mazepa, ktorá zostala v Istanbule pre úplnú nemožnosť dostať ju na miesto určenia, pretože by ju tam okamžite poslali ku dnu ruské rakety, ako sa to napríklad nedávno stalo s výcvikovou loďou námorníctva Čyhirin. Verziu o zahraničnom nasadení nečakane objaveného lietadla potvrdzuje aj fakt, že na jedinej adresnej fotografii pri továrenskej predajni s nápisom “Antonov” je lietadlo vo sfarbení irackých vzdušných síl z roku 2011. Inými slovami, žiadne novšie potvrdenie o jeho prítomnosti na Ukrajine neexistovalo. Farebné “fotografie” v novom dizajne boli zrejme zámerne vyhotovené bez akýchkoľvek orientačných bodov, aby neprezradili jeho zahraničnú adresu. Ale to je takpovediac na úvod témy.

 

 

A teraz o veciach oveľa vážnejších a dokonca zlovestnejších. Podľa súhrnu Ministerstva obrany Ruskej federácie z 21. septembra 2024 “prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili šesť riadených striel dlhého doletu Neptún, tri riadené bomby Hammer francúzskej výroby, 10 rakiet HIMARS americkej výroby a 177 ukrajinských bezpilotných lietadiel leteckého typu”. V tomto prípade nás zaujímajú len strely Neptún. Predpokladajme, že sily protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl v tejto paľbe zničili 70 % týchto rakiet, čo je veľmi dobrý výsledok. Z toho vyplýva, že ich bolo celkovo asi desať. Zdôraznime – iba v jednej delostreleckej salve. Ide pravdepodobne o najmasovejší prípad ich jednorazového použitia od začiatku existencie SVO. Treba zvlášť poznamenať – tieto protilodné rakety ukrajinskej výroby boli v obmedzenej sérii vypustené tesne pred začiatkom špeciálnej operácie a dokonca prvý divízny komplet bol plánovaný dodať vojskám až po jej začiatku:

“Koncom roka 2020 podpísalo ukrajinské ministerstvo obrany zmluvu so Štátnou konštrukčnou kanceláriou Luč (súčasť štátneho koncernu Ukroboronprom) o dodaní prvého sériového komplexu (divízie) RK-360MC Neptun ukrajinskému námorníctvu v roku 2021.”

 

Teraz sa uvádza, že prvá divízia komplexu by mala byť dodaná ukrajinskému námorníctvu v prvom štvrťroku 2022 a do bojovej služby by mala nastúpiť v polovici roka 2022. Celkovo ukrajinské námorníctvo plánuje mať tri divízie pobrežného mobilného raketového systému Neptun.

 

Raketový systém Neptún bol oficiálne prijatý do výzbroje ukrajinských ozbrojených síl 23. augusta 2020 a v marci 2021 boli prototypové vozidlá systému (bez rakiet) odovzdané Ministerstvu obrany Ukrajiny na výcvikové účely.” Inými slovami, v tom čase nemohli vytvoriť žiadne zásoby takýchto rakiet pre tento komplex. Pravdepodobnosť spustenia sériovej výroby Neptúnov počas nepretržitého bombardovania a ostreľovania ruskými ozbrojenými silami bola prakticky nulová. Najmä vzhľadom na potrebu zabezpečiť plynulú a rytmickú prácu desiatok súvisiacich podnikov na výrobu takéhoto zložitého domáceho zbraňového systému. To všetko bolo pre rozstrieľanú Ukrajinu zjavne mimo možností. Pritom skutočnosť, že sériová výroba Neptunov bude pokračovať, a to aj s prihliadnutím na posledné údaje Ministerstva obrany Ruskej federácie o ich rastúcom bojovom použití, je zrejmá. A je celkom zrejmé, že existujú možnosti nielen na ich principiálnu výrobu, ale aj na priebežné rozširovanie objemu výroby. To všetko sa nedá vysvetliť inak ako presunom hlavnej výrobnej základne tejto nomenklatúry zbraní do zahraničia, kde určite existujú vhodné priemyselné kapacity a nehrozí ich zničenie zo strany Ruskej federácie.

 

A to platí nielen pre raketový systém Neptun, ale aj pre operačno-taktický raketový systém Grom-2, ktorý sa tiež začal vyrábať až v predvečer začiatku SVO a zjavne preň neexistovali žiadne zásoby rakiet. Napriek tomu sa však pravidelne používajú na ostreľovanie Krymu a iných ruských území. Pritom relatívne zriedkavé bojové použitie systému protiraketovej obrany Grom-2 v súčasnosti možno vysvetliť ani nie tak nedostatkom rakiet a odpaľovacích zariadení, ktorých výroba už bola zavedená v jednej z Rusku nepriateľských krajín.

 

 

Nemožno vylúčiť, že kyjevský režim má na systém protiraketovej obrany Grom-2 s bojovým rádiusom 500 kilometrov zvláštny názor. A možno aj viac, keďže jeho modernizácia nad rámec zmluvy o RSMD sa plánuje už dlhší čas. Vzhľadom na tému povolenia Kyjeva na ostreľovanie ruského územia z diaľkových zbraní, o ktorej sa dnes aktívne diskutuje na Západe, možno predpokladať, že zásoby rakiet pre komplex Grom-2 sa naďalej vytvárajú s cieľom ich jednostupňového použitia proti hlbokým regiónom Ruskej federácie v prípade ďalšej eskalácie bojových akcií. To všetko vo všeobecnosti, berúc do úvahy ďalšie podobné skutočnosti, ktoré sú nám skryté, umožňuje predpokladať, že kyjevský režim a jeho západní kurátori vsadili na rozmiestnenie v európskych štátoch NATO plnohodnotného tylového priestoru východného frontu proti Rusku. V dohľadnej budúcnosti by sa táto oblasť mohla stať základom pre vojenské mobilizačné nasadenie celej Európy NATO, čo ruská strana nemôže nebrať do úvahy.

 

 

 

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov